Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept)
Autor receptu: elixir
Keď som v predajni pekárne, vždy sa pozerám po tomto sladkom pečive, trošku mi pripomína škoricové osie hniezdo... mám škoricu veľmi rada. Dnes som ho skúsila upiecť doma a myslím, že odteraz už budeme mávať len domáce. Recept som našla na stránkach Dr. Oetker.
14 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Do malého hrnca dáme maslo, mlieko, cukor a vanilkový cukor a ohrievame, kým sa maslo nerozpustí. Necháme ho vychladnúť do vlažna.
- Do misky nachystáme múku, droždie a vajce.
- Primiešame mliečnu zmes, vypracujeme cesto. Použijeme napr. mixér s hnetacími hákmi, začneme najnižšou rýchlosťou a keď je cesto celistvé, rýchlosť zvýšime na najvyššiu a hnetieme cca 5 minút. Potom necháme cesto vykysnúť.
- Pokračujeme náplňou - do zmäkknutého masla pridáme cukor a škoricu a vymiešame. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho (podsypeme troškou múky, ak sa lepí) približne do obdĺžnika a potrieme náplňou.
- Zrolujeme ho a vykrajujeme z neho kúsky v tvare trojuholníkov (rovnoramenných). Okraje cesta, ktoré po vykrajovaní zostanú, môžeme spojiť tak, že ich k sebe pritlačíme dlhšími stranami.
- Vykrojené trojuholníky položíme na preponu a na stred zatlačíme rukoväť varešky. Takto pripravené cesto ukladáme na papierom vystlaný plech a necháme ešte pár minút nakysnúť. Na záver cesto potrieme mliekom a dáme piecť na 20 minút pri 180°C.
- Pečivo som pripravila z polovičnej dávky, vyšlo mi 7 ks (do toho rátam i ten z okrajov).