Bezlepkové churros
Bezlepkové churros

Škoricové churros bez lepku s čokoládovou omáčkou

novalim - fotkanovalim, 1. februára 2023. Komerčný recept.
Škoricové churros bez lepku s čokoládovou omáčkou
Foto: novalim

V období fašiangov sa nám žiada upiecť si mäkkučké voňavé šišky. Slovenské šišky a fánky asi všetci poznáme. Čo tak ale pozrieť sa na Zobraziť celý popisV období fašiangov sa nám žiada upiecť si mäkkučké voňavé šišky. Slovenské šišky a fánky asi všetci poznáme. Čo tak ale pozrieť sa na to, ako si túto maškrtu pripravujú v iných krajinách? Dnes máme na programe bezlepkové churros, s ktorými sa stretnete v Španielsku, Portugalsku, ale aj v krajinách južnej Ameriky. Na rozdiel od našich kysnutých šišiek, sa churros pripravujú z odpaľovaného cesta. S čokoládovou omáčkou im určite neodoláte.
Zdroj: www.novalim.sk

30-40 ks
porcií
50 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cesto:
250 g
480 ml
60 g
1 bal.
1 PL
5 ks (izbovej teploty)
štipka
Na vyprážanie:
Na obaľovanie:
200 g
cca 2 PL (podľa chuti)
Na čokoládovú omáčku:
200 g
40 g (aspoň 70 %)
200 ml




Postup

  1. 1

    Do stredne veľkého hrnca nalejeme mlieko, pridáme maslo, štipku soli a oba cukry. Privedieme k varu. Stiahneme teplotu a za stáleho miešania prisypeme múku. Cesto je husté, mieša sa ťažšie, použijeme preto pevnú drevenú varešku. Potrebujeme vymiešať tuhšie cesto bez hrudiek. Keď sa prestane lepiť k povrchu hrnca, odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

  2. 2

    Vajcia, dôkladne rozmiešané v miske, pomaly pridávame do cesta a dobre spolu zamiešame, aby sa suroviny prepojili. Teraz by malo mať cesto už mierne redšiu konzistenciu ako predtým, než sme pridali vajcia.

  3. 3

    Do panvice s hlbším dnom nalejeme dostatočné množstvo oleja a zohrejeme ho aspoň na 170 °C. Keď je olej rozpálený, stiahneme na slabšiu teplotu. Kým sa olej rozpáli, cesto pomocou cukrárskej karty alebo naberačky vložíme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou s priemerom asi 1 cm. Na plastovú dosku si z tretiny cesta vytláčame asi 10 cm dlhé pásiky - churros. Cesto je lepivé, preto ho netreba na dosku veľmi pritláčať. Churros potom opatrne prenášame do rozpáleného oleja a vyprážame krátko z každej strany do zlatista.

  4. 4

    Hotové churros vyberieme z oleja sieťovou naberačkou a necháme osušiť na papierovom obrúsku. Ešte teplé obalíme v škoricovom cukre. Tento postup zopakujeme s ďalšími dvomi tretinami cesta. Skúsenejší môžu opatrne nanášať cesto priamo do oleja.

  5. 5

    Na omáčku si v menšom kastróliku prevaríme smotanu na šľahanie. Na chvíľku odstavíme a pridáme nalámanú mliečnu a horkú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda roztopí a prepojí so smotanou na hladkú a lesklú omáčku. Churros podávame najlepšie ešte teplé polomáčané v čokoládovej omáčke.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia