Skalický trdelník

redakcia - fotkaredakcia, 8. júla 2009

Suroviny

1 kg
150 g
150 g
5 ks
20 g
200 g
150 g




Postup

  1. 1

    Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.

  2. 2

    Potom cesto na pomúčenom lopári rozdelíme na 5 rovnakých kúskov a sformujeme z nich bochníky. Bochníky prikryjeme obrúskom a necháme znova vykysnúť.

  3. 3

    Potom ich rozvaľkáme na valčeky hrúbky prsta a navinieme tesne vedľa seba na špeciálne (pomastené) plechové alebo drevené valce, ktoré položíme na osobitné podstavce.

  4. 4

    Navinuté cesto necháme podkysnúť a potom ho potrieme rozšľahaným vajcom, obalíme posekanými orechmi a rozdrveným kockovým cukrom

  5. 5

    Cesto pečieme v rúre tak, že valce, ktoré majú na konci štvorhranný výstupok, dáme na osobitné podstavce. Počas pečenia ich obraciame, aby sa cesto pieklo rovnomerne.

  6. 6

    Upečené trdelníky stiahneme z valca, pokrájame na krúžky a posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

Vymazať
ches
Mam k tomuto navrch. Kto nema specialne valce, môze pouzit formu srnci chrbat. Na ovalnu stranu dame kusky cesta a postup je ako uvadza redakcia.
Vymazať
lubik07
dobry den...mam vazny zaujem podnikat s pecenim trdelnikov, tu v Holandsku. Moze mi niekto poradit nejaku sikovnu zenicku, ktora by ma zaucila?...som kucharka, a pecenie je moje hobby...takze sa raz dva zaucim...ide mi hlavne o usporiadanie v predajnom stanku, a chytit zrucnost...dakujem za navrhy.
slubujem, ze budem sirit skvele meno Skalickeho trdelnika v Holandsku...holandannia sa zblaznia z tejto pochutky :)))
Vymazať
kimlo
@lubik07 "pravý Skalický trdelník sa smie originálne piecť iba na území Slovesnka ohraničenom Českou republikou a riekami Morava, Myjava a Teplica. Iba z tejto oblasti môže pochádzať momentálne azda najslávnejší slovenský koláč, ktorý preslávil Skalicu ešte významnejšie ako červené víno či prvý akademicky vzdelaný operný spevák Slovenska Janko Blaho..." Toľko citát z nemenovaného webu... ak to upečieš niekde mimo, musíš to inak nazvať, trebárs Holandský trdelník. Pečie sa na otvorenom ohni a originál pečú vo Františkánskom kláštore v Skalici. Recept na originál poznajú len oni a zopár skalických babiek. Všetko ostatné čo sa predáva po jarmočných stánkoch hocikde inde nemajú s originálnym "trdlom" nič spoločné, možno tvar...
Vymazať
welwet
klimo ... mas absolutnu pravdu ... ja si v Skalici kupujem ten orginalny skalicky trdelnik a ziadny iny tak dobre nechuti ... ja si tiez doma peciem kolac podobny trdelniku, recept mam od sestry, ktora zije 30 rokov v skalici, ale peciem ho normalne na vymastenom plechu v rure ... ma iny tvar (ako klasicky orechovy kolac) ale chuti skoro tak (podobne) dobre, ako ten skalicky ... a ten skalicky orginal nechavam skalicanom, lebo si to zasluzia
Vymazať
laluska76
V Anglicku som sa stretla s trdelnikom na Winter Wonderland,robili ho madari v stanku spolocne s langosmi. Pod nazvom chimney cake. ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia