Šišky

helena10 - bez fotkyhelena10, 30. januára 2023
Šišky
Foto: helena10

Na želanie som spravila z kysnutého cesta.

Suroviny

Kvások:
200 ml teplé
100 ml teplá
40 g (2 kopcovité PL)
10 g
100 g
Kysnuté cesto:
1 ks väčšie
45-50 ml
360 g
100 g
2 KL
1 KL
1 KL nastrúhaná
50 ml
Na vyprážanie:
 (alebo bravčová masť)
Na dochutenie:
 domáci
 domáci
 domáci




Postup

  1. 1

    Vo väčšej miske, kde budem miesiť cesto, najprv vymiešam teplé mlieko i vodu s cukrom, sušeným droždím a múkou. Nechám prikryté na teplom mieste stáť cca 15 minút, aby nakysol kvások.

  2. 2

    Do nakysnutého kvásku primiešam veľké vajce, olej, múky zmiešané so soľou, vanilkou, nastrúhanou citrónovou kôrou a rum. Ručne vymiesim cesto. Ak je treba, tak si upravím hustotu cesta mliekom alebo múkou. Prikryjem cesto a v teple prikryté nechám kysnúť 30–40 minút.

  3. 3

    Vykysnuté cesto na málo pomúčenej pracovnej doske trochu roztlačím rukami a vyvaľkám na hrúbku 12–15 mm. Pohárom vykrajujem z cesta okrúhle šišky (6 cm) a ukladám ich na čistú utierku. Nechám ich prikryté kysnúť ešte 15-20 minút.

  4. 4

    Pred vyprážaním na horúcom oleji na každej šiške prstami spravím dierku. Z oboch strán vypražené šišky (v oleji viackrát obraciam) uložím najprv na papierovú utierku, aby tam vsiakla prebytočná masť.

    Šišky - obrázok 4
  5. 5

    Dochutenie upečených šišiek bolo podľa chuti džemom, lekvárom, či cukrom.

Diskusia k receptu

kimlo
Toto som nejedol ani nepamätám… vyzerajú výborne 👍😋
evanaaa
Je čas šišiek....fašiangový :) Dala by som si aj ja, aspoň jednu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia