Foto: helena10
Na želanie som spravila z kysnutého cesta.
Suroviny
Kvások: | |
200 ml teplé |
|
100 ml teplá |
|
40 g (2 kopcovité PL) |
|
10 g |
|
100 g |
|
Kysnuté cesto: | |
1 ks väčšie |
|
45-50 ml |
|
360 g |
|
100 g |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
1 KL nastrúhaná |
|
50 ml |
|
Na vyprážanie: | |
(alebo bravčová masť) |
|
Na dochutenie: | |
domáci |
|
domáci |
|
domáci |
|
|
|
|
Postup
-
1
Vo väčšej miske, kde budem miesiť cesto, najprv vymiešam teplé mlieko i vodu s cukrom, sušeným droždím a múkou. Nechám prikryté na teplom mieste stáť cca 15 minút, aby nakysol kvások.
- 2
Do nakysnutého kvásku primiešam veľké vajce, olej, múky zmiešané so soľou, vanilkou, nastrúhanou citrónovou kôrou a rum. Ručne vymiesim cesto. Ak je treba, tak si upravím hustotu cesta mliekom alebo múkou. Prikryjem cesto a v teple prikryté nechám kysnúť 30–40 minút.
- 3
Vykysnuté cesto na málo pomúčenej pracovnej doske trochu roztlačím rukami a vyvaľkám na hrúbku 12–15 mm. Pohárom vykrajujem z cesta okrúhle šišky (6 cm) a ukladám ich na čistú utierku. Nechám ich prikryté kysnúť ešte 15-20 minút.
- 4
Pred vyprážaním na horúcom oleji na každej šiške prstami spravím dierku. Z oboch strán vypražené šišky (v oleji viackrát obraciam) uložím najprv na papierovú utierku, aby tam vsiakla prebytočná masť.
- 5
Dochutenie upečených šišiek bolo podľa chuti džemom, lekvárom, či cukrom.
Tiež Šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu