Šišky
Šišky
Autor receptu: helena10
Na želanie som spravila z kysnutého cesta.
Postup
- Vo väčšej miske, kde budem miesiť cesto, najprv vymiešam teplé mlieko i vodu s cukrom, sušeným droždím a múkou. Nechám prikryté na teplom mieste stáť cca 15 minút, aby nakysol kvások.
- Do nakysnutého kvásku primiešam veľké vajce, olej, múky zmiešané so soľou, vanilkou, nastrúhanou citrónovou kôrou a rum. Ručne vymiesim cesto. Ak je treba, tak si upravím hustotu cesta mliekom alebo múkou.
Prikryjem cesto a v teple prikryté nechám kysnúť 30–40 minút.
- Vykysnuté cesto na málo pomúčenej pracovnej doske trochu roztlačím rukami a vyvaľkám na hrúbku 12–15 mm. Pohárom vykrajujem z cesta okrúhle šišky (6 cm) a ukladám ich na čistú utierku. Nechám ich prikryté kysnúť ešte 15-20 minút.
- Pred vyprážaním na horúcom oleji na každej šiške prstami spravím dierku. Z oboch strán vypražené šišky (v oleji viackrát obraciam) uložím najprv na papierovú utierku, aby tam vsiakla prebytočná masť.
- Dochutenie upečených šišiek bolo podľa chuti džemom, lekvárom, či cukrom.