Seriál na pokračovanie. Diel I. Tlačenka z nasoleného mäsa
Foto: yogicek
Recepty som nevymyslel sám ale inšpiroval som sa knihami a starými majstrami mäsiarmi a rokmi som sa prepracoval k chutiam ktoré mi vyhovujú. Dobre Zobraziť celý popisRecepty som nevymyslel sám ale inšpiroval som sa knihami a starými majstrami mäsiarmi a rokmi som sa prepracoval k chutiam ktoré mi vyhovujú. Dobre vysoliť mäso je celkom umenie ale nezúfajte, do tlačenky to dokážu aj tí, ktorí to nikdy nerobili. Kto nevie nasoliť mäso tzv. nasucho, naloží mäso do slaného nálevu. Dnešná tlačenka je na fotke vľavo. Túto tlačenku som vybral z mrazáku, preto bude chýbať foto postup. Ak Vás to zaujíma, tak čítajte a kritizujte.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5 kg |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
0,5 kg |
|
2 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1,5 g (na 1kg masy) |
|
2 g (na 1kg masy) |
|
Do vývaru: | |
5 ks |
|
4 g |
|
10 ks |
|
Nálev: | |
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme toľko silného slaného nálevu aby bolo mäso úplne ponorené. Vodu prevaríme a na 1 liter vody dáme 0.3 kg soli. Pokiaľ nám nálev vychladne na izbovú teplotu, narežeme pozdĺž kolená až ku kosti. Dôležité je, aby pliecko bolo rovnako hrubé ako koleno, aby sa rovnako presolili. Pliecko a kolená poriadne opláchneme pod studenou vodou, hlavne od krvavých častí. Na tom si dajte záležať. Krv nerobí pri solení v náleve dobrotu. Ponoríme do nálevu a necháme 3 až 4 dni soliť pri izbovej teplote. Ešte spomeniem že mäso na solenie nesmie byť z čerstvo zabitých prasiat ale aspoň 1 deň odležané v chlade.
- 2
Trošku predbehnem varenie. Na tlačenku používam bravčový žalúdok alebo tlačenkové rukávy. Rozmer sáčku si vyberte taký aký vám vyhovuje. Na fotke sú 4 rozmery. Najširší má 160x550mm, druhý 130x500mm, tretí 105x500mm, štvrtý tzv. salámový 90x550mm. Dúfam že je vidno, nič lepšie ako to ukázať ma nenapadlo. Tlačenky na úvodnom foto sú - zľava žalúdok, rukáv 130x500mm, to isté. Ostatné dva používam (zle sa plnia ale aj nato mám pomôcku) len keď je tlačenka určená na studené zabíjačkové taniere. Majú malý priemer a na tanieri to vyzerá lepšie.
- 3
Pomôcka na plnenie úzkych rukávov. Je to lievik na plnenie zaváracích pohárov.
- 4
Keď už máme mäso presolené, dáme si variť vodu do ktorej dáme koreniny určené do vývaru. Nasolené mäso opláchneme studenou vodou. Srdcia a jazyky poriadne umyjeme a zbavíme krvných zrazenín. Pliecko, kolená, srdcia a jazyky vložíme do vriacej vody (vody len toľko, aby bolo len tak tak zakryté) a varíme cca 1,5 až 2 hod. Samozrejme po vložení mäsa nám voda schladne, tak čas varenia si stopneme odkedy začne znova vrieť. Mäso uvaríme do mäkka, ale tak, aby sa nerozpadávalo. Radšej nechať trošku tuhšie. V druhom hrnci uvaríme pozdĺžne rozseknuté paprčky a kože. Kože zbavte čo najviac tukovej vrstvy, aby nebol mastný vývar. Vkladáme do studenej vody, privedieme do varu a pomaly varíme. Nerozvariť, veľmi uvarená koža zle spája,
- 5
Uvarené mäso necháme ochladnúť. Pliecko pokrájame na kocky cca 3x3cm. Kožu z kolien aj s tukovou vrstvou oddelíme od mäsa. Ja ju krájam na malé kocky, tvorí krajšiu mozajku. Ak vám to vadí tak ju aj s ostatnou kožou pomeľte. Oberte aj paprčky. Mäso z kolena pokrájame tak isto, ako pliecko. Jazyky olúpeme a pokrájame na kocky cca 1x1cm. Srdcia tak isto. Zmiešame, pridáme rozpučený cesnak a koreniny. Soľ zatiaľ nedávame. Vývar z koží a paprčiek uvedieme do varu, precedíme a zalejeme mäso. Množstvo vývaru záleží na vás akú máte radi tlačenku. Či mäsitejšiu alebo tzv. polievkovú ale neprežeňte to, nedržala by pohromade. Malá pomôcka: nahraďte hmotnosť kostí a odpadu z kolien vývarom a bude to v poriadku. Ak máte málo vývaru z paprčiek a koží dolejte vývar z mäsa. Poriadne zamiešajte, ochutnajte slanosť a podľa chuti dosoľte. Ak sa vám zmes zdá dosť slaná a korenená, tak ešte kľudne pridajte. Mäso to do seba vtiahne. Naplníme do žalúdka alebo rukávov poriadne zaviažeme a vložíme do vriacej vody. Voda nám schladne na cca 80 až 85 stupňov a takúto teplotu udržiavame 1,5 hod. Vyberieme a necháme pozvoľna chladnúť. Pravidelne otáčame až do vychladnutia. Vychladnutú popicháme, napr. ihlou na ražniči a v chlade zaťažíme aspoň na 12hod.
- 6
Podávame s octom, cibuľkou a chlebom upečeným podľa niektorého receptu z Varechy. 1.typ: cibuľku pokrájame 10 hod. pred konzumáciou na kolieska, mesiačiky alebo kocky, kto ako rád, osolíme a zalejeme octom. 2.typ: ak nám zostal vývar z mäsa, môžme zredukovať a urobiť huspeninu 3.typ: alebo uvaríme vynikajúcu prdelačku Dobrú chuť. Tak čo kimlo, budeš kamarát?
- 7
Keď už som tú tlačenicu rozmrazil tak toto bude na večeru.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
viem nasoliť mäso aj na sucho a aj v náleve, presne v takom soľnom roztoku ako máš ty. len ak ho mám v slanom roztoku, tak ho držím v chladnčke, nie pri izbovej teplote - ja len pre istotu. soľou sa ešte vytiahnu aj zvyšky krvi, toto sa používa na dôkladné odkrvenie práve v židovskej kuchyni. sama som zatiaľ nasolené mäso oboma spôsobmi . na sucho a na vlhko - použila v iných receptoch, na tlačenku ešte nie - ale určite skúsim.
na varenie tlačenky používam tlačenkové rukávy, po naplnení už nevarím, v žalúdku som ešte nerobila, to by som varila presne ako ty. pridanie obrázkov na obaly je veľmi užitočné. máš pravdu, plnenie do rukáva samotnému jednému človeku je dosť nešikovné, dávam preto rukáv do vyššieho hrnca. ten lievik je vynikajúca pomôcka, nezababreš sa zbytočne, ani seba, ani iné.
varím a krájam ako ty, aj pomer ingrediencií mám takmer rovnaký. aj v tomto bode máš veľmi užitočné rady - môže podľa nich uvariť aj začiatočník. ja spokojne hotovú zmes na plnenie presolím a prekorením, mäsko vsiakne, nemá potom nevýraznú a mdlú chuť, ale takú, akú má mať.
záverom: podarilo sa ti vynikajúco skĺbiť skúsenosti odborníkov, niekoľkých receptov a tvojich vlastných poznatkov. tvoj recept je perfektne a zrozumiteľne i názorne spracovaný, úžasné foto, tlačenka sa ti úžasne vydarila :-) (y)
už je v mojej kk.
chválim a zasúžených 5***** dýávam
poprosím pekne, len pridávaj dalšie receptíky a takto podrobne popísané, neboj ty nič, sú veľmi užitočné tie podrobné popisy nielen pre začiatočníkov, ale aj pre skúsených, mňa to určite neurazí - práve naopak.
teším sa na celý seriál tvojich receptov už teraz a nech ti to dobre varí!!!
Aj by som si trufol na recept, ale kedze som to nikdy nerobil, neviem posudit mnozstvo "podla chuti". Nemozem sa vo vareni vratit, a neviem, ako to ma chutit nevarene, aby to bolo chutne po uvareni.
Prosim o doplnenie receptu o mnozstva, ktore obvykle pri vareni davas, a ja sa podla toho zariadim... Velmi pekne dakujem. :-)
si šikulka, je to hydinová, konkrétne kuraco-morčacia. Urobiť ju môžeš, ale ako by to dopadlo neviem.:):):) Nie, nie, nie v žiadnom prípade to nerob, to by nemdopadlo dobre. Aj postup výroby je iný. Chvíľu vydrž, aj tak som mal v pláne zavesiť recept na hyd. tlačenicu.
ďakujem pekne
Som rád, že sa Ti podarila a chutí. Tá majoránka je v poriadku. Keď robím niekomu inému tak ju tam dávam, ale ja ju v tlačenke moc nemusím. Dúfam, že skúsiš aj iné tlačenky. Ďakujem.