Segedínsky guláš s paradajkovým pretlakom fotorecept

bambulkaaa - fotkabambulkaaa, 14. októbra 2014

U nás veľmi oblúbený na spôsob ako ho robím ja s pretlakom. Je naozaj moc dobrý :)

Suroviny

1 kg
500 g
2-3 PL
200 ml
2-3 PL na zahustenie
140 g
 (alebo bravčova masť)




Postup

  1. 1

    Do väčšieho hrnca si dáme kvasenú kapustu,2-3 bobkové listy zalejeme vodou a dáme variť keď nám začne voda vrieť pridáme si jednu kocku bujónu (vkto nechce bujón dávať nemusí) a necháme variť aby sa nám kapusta uvarila. Zároveň si začneme robiť mäso: cibuľu si očistíme,nakrájame a opražíme na oleji alebo masti do sklovita. Krkovičku si nakrájame na kocky. Keď máme cibuľu hotovú pridáme si ml.korenie,ml.rascu,ml.č.papriku zamiešame podlejeme vodou a pridáme mäso zakryjeme a podusíme 10-15 minút a potom pridáme soľ a vegetu. Necháme dusiť pokiaľ sa nám mäso uvarí pomedzi si podlievame vodou.

    Segedínsky guláš s paradajkovým pretlakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď máme mäso urobené do polomäkka tak si do kapusty pridáme pretlak a kr.cukor zamiešame a pridáme si ku kapuste aj mäso a necháme variť až máme mäso mäkké.

    Segedínsky guláš s paradajkovým pretlakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je mäso hotové tak ak treba do smotany si zamiešame hl.múku (niekedy je to husté aj bez zahustenia tak vtedy múku nemusíme dávať na zahustenie ale pridáme len samotnú smotanu) cez sitko si ju pridáme do kapusty zamiešame a necháme povariť 10 minút sem tam pomiešame aby nám múka na dne neprihorela a máme mňam obedík hotový :)

    Segedínsky guláš s paradajkovým pretlakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    No a k segedínu ešte patria aj knedle u nás sú vždy domáce no recept sem dávať nejdem lebo ten už v jednom z mojich receptov mám. Tak už Vám len poprajem dobrú chuť :)

    Segedínsky guláš s paradajkovým pretlakom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

mijaita
Noooo, tak ja myslela, ze bude tmave cerveny, z madarske papriky. A s protlakom? Boze me ochranuj. Knedliky uz radeji nehodnotim.........
obor123
Radila by som opraviť názov. Veď každý segedín je červený. Radšej by som to nazvala trebárs Paradajkový segedínsky guláš.
Neber to ako rýpanie, ale to ja len môj názor.
bambulkaaa
Pardón ,,marcel83,, tebe bolo len poďakovanie a ten názov no nič ma v tom momente nenapadlo len červený no ,,obor123,, má pravdu bude lepšie dať do názvu ten pretlak idem to opraviť...
radox1
pretlak nie je zla vec,ale musi byt husty a treba ho dobre zarestovat do tuku.poprazenim dostane ulne inu chut ako surovy.mne tam vadí ten lep.
erikao
paradajkový pretlak dávam do segedínu úplne štandardne, prekvapuje ma, že to vôbec riešite. Naučila som sa to podľa kuchárskej knihy z roku 1983, v ktorej sú výborné recepty na všetky u nás bežné "obyčajné" jedlá, ktorú som dostala ako svadobný dar. A bola som svojho času veľmi príjemne prekvapená výsledkom.
mijaita
@bambulkaaa pokud je muj koment priblbly, tak ho opravuji. Proc do uzasneho gulase rozdelanou mouku a jeste k tomu takove mnozstvi, proc vegetu a proc ten protlak? Je tu segedinu jiste vic, mozna nejaky zkus. Myslim by stacila dobra paprika a husta smetana. A kdyz uz protlak, tak jak pise @radox1.
bambulkaaa
Len som chcela pridať segedín ako ho robievam doma ja lebo všetkým veľmi chutí a chutil doteraz aj návšteve tak som myslela že aj niekomu z Vás možno padne do oka a to je celé... Ďakujem za komentáre.
mijaita
@bambulkaaa ale vsichni co sem davame recepty jdeme z kuzi na trh :-) Za sebe se domnivam, ze komentare jsou od toho, aby se nad nimi clovek zamyslel a neco se i naucil jineho. Ja se tu naucila uz tolik veci. Proc mam mlcet nebo souhlasne prikyvovat? Podle me se tu ucime vsichni krome nekolika jedincu.... Podivej se na jine segediny, vzdyt nemusis porad varit ten jeden, treba vyzkousej i jine a verim, ze i ty budou chutnat, urcite varis dobre!
bambulkaaa
Ja to chápem ,,mijaita,, a rozumiem čo mi chceš povedať však aj ja som predtým robila segedín úplne ináč tak ako ho robievala moja mamka a to žiaden pretlak ani vegeta ani bujón a miesto sladkej smotany dávala kyslú no s týmto receptom prišiel môj priateľ a od toho času ho robievam takto :)
alexdidi
Tiež nedávam do segedínu paradajkový pretlak, ale myslím si, že prečo nie? A veru to aj vyskúšam a potom môžem hovoriť o tom, či áno alebo nie....a @dominika118 , cukor, bujón/vývar/, múka atď. často jedlá značne dochutia. Aj štipka cukru niekedy robí zázraky.....
janger
No ja robievam biely :-)...Takze som teraz prisla podla tychto komentarov na to, ze ten moj asi nie je spravny...My sme vzdy robievali len nabielo. No ale moze byt vyborny aj s pretlakom. Niekedy ho vyskusam takto, @bambulkaaa.
bambulkaaa
Moja mamka ho tiež nemala červený a bol dobrý tak ani ten tvoj ,,janger,, nie je nesprávny ale je v poriadku :) No ono milión ľudí milión chutí :)
pivonka
Kedysi zamlada som varila obed podľa receptu, názov si už nepamätám. V závere som konštatovala, že je to vlastne segedín, ibaže s paradajkovým pretlakom. Bolo to chutné.
babidka
Ked robime "holubky" /plneney kapustny list / tak moj manzel ma rad take , kde sa este prida paradajkovy pretlak .Lebo tak to robila moja svokra a tak to robia u nas v kazdej druhej domacnosti :-)Takze by som povedala , ze takyto tvoj segedin mu urcite bude chutit tiez . Skusim ,uvidim co na to povie :-)
kukulienka71
Do niektorých jedál používam paradajkový pretlak miesto červenej mletej papriky, hlavne ten tmavý a hustý. "Urobí" sa z neho oveľa krajšia farba, ako od papriky.Chuťovo tiež dodá kvalitu, len to netreba prehnať, iba podčiarknuť chuť hlavných surovín, tu mäsa a kapusty. Ale práve do segedínu ho nedávam. Mne je len čudné, že si robila zvlášť kapustu a zvlášť mäso. Robím ho spolu, najprv podusím mäso a ked je polomäkké, dodusím už s kapustou, nakoniec zjemním smotanou a nemôže chýbať trocha majoránky:-) Knedle máš pekné! Ono nie je ľahké variť, keď sa človek osamostatňuje, z domu si prináša iné zvyky a má sa prispôsobiť aj svojmu priateľovi:-)) Vidím, že sa skôr prispôsobíš, aby nebol konflikt(premenovala si aj svoj recept), je to sympatické:-) myslím, že nájdeš správnu cestu v kuchyni, držím palce!
marcel83
Majorán ja tiež dávam do gulášu, anie nie do sgedínskeho...
Je to guláš /voľne preložiteľné ako "mix čohokoľvek"/, ale zas tam nedávajme naozaj čokoľvek... Tam podľa mňa nemá čo majorán robiť...

Ale tak každý máme iné chute. Aj jahodkový džemík tam dakomu možno pasne :P
kukulienka71
zabudla som podotknúť, že majorán dávam vtedy, ked robím z hlávkovej kapusty, priam sa mi tam žiada majorán, @marcel , skús, neobanuješ;-)
boxik
Zasa tu máme veľa mudrlantov čo nevedia pochopiť , že jedlo môže vyzerať aj inak ako to poznajú oni, veď koniec koncov o tom práve je množstvo receptov.Takýto segedínsky guláš sa kedysi bežne predával v reštauráciách a dokonca v niektorých boli aj dva druhy , klasický a aj tento s paradajkami. Takže môžeme autorke receptu iba poďakovať za rozšírenie obzoru niektorých menej skúsených jedincov.
viera1
Toto tvoje tvrdenie ma zaujíma...kedy "kedysi"? Lebo ja som v mojej kariére (od 1969r.) poznala dva druhy segedínskeho gulášu - normál s bôčikom a špeciál s plieckom.Môžeš upresniť?
1x viera1
denyany
Segedín je obľúbeným jedlom a iste sa robí s väčšími či menšími obmenami. Moja mama ho robieva bledý s kyslou kapustou a je bombový. Moja teta ho varí s hlávkovou kapustou, lebo jej chlapi nemajú radi kyslú a tiež mi chutil... Raz som ja robila segedín s veľkým množstvom červenej ml.papriky, aby mal sýtu červenú farbu a bol fajn... Jedna suseda ho varieva bez smotany, len ho zahustí múkou-aj to nebolo zlé.... Takže prečo nevyskúšať aj takto-s pretlakom? Ak zachutí, urobím aj nabudúce, ak nie, ostanem pri klasike. Ved koľko ľudí, toľko chutí.
boxik
@marcel183 byť tak trápny ako ty na to sa musí človek narodiť, paradajkový ,rajčinový aby si pochopil aj cudzie slovo, pretlak sa pravdepodobne robí z niečoho iného ako s paradajok, rajčín.
1x boxik
evanaaa
Myslím si, že všetky segedíny sú super, hlavne, ak chutia gazdinke a jej rodine. Každý má svoj spôsob varenia. Ja ho mám od mojej mamy, bola dobrá kuchárka, varila skôr na "južanský " spôsob. Tiež si najprv podusím mäso, a keďže ja vždy doň ( do šťavy) dávam okrem červ. papriky aj trochu pretlaku, tak mám kapustu doružova. A tú pridám do mäsa, keď už je skoro mäkké. Ale osladím vždy, treba vyvážiť chute. Smotanu väčšinou miešam dokopy, sladkú s kyslou. Ale to je môj spôsob varenia, tak klasicky nám to chutí.
saakoo
Od kedy poznám tento recept, iný segedínsky guláš už ani nevarím!!! úžasný :)
jefry
Nech je ako chce,segedin podla tohoto rcpt.je chutný.
jefry
Perfektný! Malo kedy robím iný. Podľa tohoto receptu tip_top. Dakujem👌




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia