Segedínsky guláš zo sladkej kapusty

Segedínsky guláš zo sladkej kapusty
Foto: tatranka
tatrankaTatranka, recept pridal: 28. mája 2011 18:01Ďalšie jeho recepty

Je to jedno z jedál klasických.Preto že na tieto recepty nedám dopustiť a varím ich po celý svoj život,uvádzam aj dnes,no v obmene nie pôvodného segedínskeho gulášu s kyslej kapusty,ale so sladkej hlávkovej kapusty.Tento variant nám veľmi chutí a myslím si,že bude chutiť aj vám.

Suroviny

6
porcií
35
minút
príprava
60
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Potrebné suroviny.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 1

2

Do rajnici dám olej:po zohriati,primiešam na drobno pokrájanú cibuľku.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 2

3

Spolu usmažím do sklovita.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 3

4

Umyté mäso pokrájané na kocky.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 4

5

.... primiešam do horúcej masti s cibuľkou.Mäso nechám zatiahnuť,aby zostalo šťavnaté.Ono pustí trochu šťavy.Nechám ho v nej vydusiť.Zatiaľ mäso neprikrývam.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 5

6

Po odparení vody a zostatku výpeku,mäso posolím,pokorením a pridám sladkú červenú papriku.Premiešam a zalejem horúcou vodou,alebo vývarom.Tento krát to bola voda.Mäso zakryjem a nechám ho pomaličky dusiť,do mäkka.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 6

7

Mäsko je už mäkké.Prešlo asi 3/4 hodinky.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 7

8

Medzi tým si nakrájam sladkú hlávkovú kapustu na štvorčeky.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 8

9

Dám ju variť do osolenej horúcej vody.Vody nemá byť veľa.Nech je tesne prikrytá kapusta.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 9

10

Keď je kapusta mäkká,je uvarená a pridám ju aj zo zostatkom vody v ktorej sa varila k mäsu.Tiež pridám dve lyžice octu.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 10

11

Takto ju nechám povrieť asi 10 minút.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 11

12

Nakoniec do gulášu zamiešam smotanu v ktorej je lyžica kyslej smotany a 1 lyžica hladkej múky.Guláš opäť nechám prevrieť.Tým,že je v sladkej smotane lyžica kyslej smotany,ona sa nám nesekne.Je pekná,hladučká
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 12

13

Prestreté a chutné.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 13

14

Porcia,ktorú moja návšteva nikdy neodmietne.
Segedínsky guláš zo sladkej kapusty - obrázok 14



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • hubata, 28. mája 2011 o 18:34
    Robievam, lebo aj v lete sme mlsní na segediňák. Ale ja normálne dávam kyslú smotanu do neho a nesekne sa mi. Nestraš ma !


  • tatranka, 28. mája 2011 o 19:20
    @hubata. Nestraším,len skúsenosť ma naučila.


  • marianne69, 28. mája 2011 o 19:22
    ...priznam,zo sladkej kapusty som segedin este nejedla,stoji za vyskusanie...uz len zo zvedavosti (KK)


  • ketty3811, 28. mája 2011 o 20:15
    Aj ja som dnes robila segedínsky,ale z kyslej kapusty.Zo sladkej som ešte neskúšala,ukladám a príležitostne vyskúšam.:-)


  • vierik, 28. mája 2011 o 20:29
    Tiež som z hlávkovej kapusty ešte nevarila,ani nejedla.Vyzerá lákavo,tak musím vyskúšať...


  • sovka62, 28. mája 2011 o 20:45
    Už som o tom počula, ale ešte neskúšala. Skúsim, len sa mi dve lyžice octu zdajú veľa, hádam pridám najprv jednu a uvidím.


  • honestka, 28. mája 2011 o 21:20
    vyskusane ale ostavame pri klasike. Mas pravdu ze je to dobre- hlavne ak pochybi nakladana kapusta.


  • tatranka, 28. mája 2011 o 21:24
    @sovka ,myslím,že tvoja úvaha je správna.Tak skús s jednou lyžicou ako vravíš.Dochutiť je najmenej.Môj hrniec má 3l.


  • danculka, 28. mája 2011 o 21:27
    Keď uchybuje kvasená tak aj ja robievam aj z hlávkovej,super...


  • danculka, 28. mája 2011 o 21:27
    Keď uchybuje kvasená tak aj ja robievam aj z hlávkovej,super...


  • jody, 28. mája 2011 o 21:51
    zaujimave, takto sme ho este neskusali, ale dala by som si veru hned


  • ola111, 28. mája 2011 o 22:05
    Segedín mám veľmi rada,ale takisto som ho z hlávkovej kapusty ešte
    nerobila,tento určite vyskúšam.


  • michsamant, 29. mája 2011 o 06:38
    toto sa mi paci, kyslu kapustu tu nemaju a segedin mam rada....stoji za vyskusanie


  • ewitka123, 29. mája 2011 o 07:48
    super napadik ukladam a vyskušam


  • zirafninka1, 29. mája 2011 o 09:17
    Ja mam uz dlho chut na "segedin"( u nas sojove kocky alebo goody foody, preto uvodzovky). Teraz si mi fotkami spravila velku chut.


  • chillypapricka, 29. mája 2011 o 10:07
    Milá Martuška, píšem ti tu na Vareche touto formou, lebo inač sa tu pošta asi odoslať nedá.To som ja Majka, veď ty už vieš ktorá, pripomeniem - včielka Mája :-))...pekný dník prajem a Tvoje recepty sú úžasné a mňamky, nech sa ti aj naďalej darí, si proste super kuchtíčka.


  • afataga, 29. mája 2011 o 10:45
    tak to isto vyskusam, dam jednu radu od kuchara na zatrepku aby sa nezrazila: do misky so smotanou a mukou pridat naberacku horucej stavy z hrnca, kam ideme zatrepku davat, potom vyliat, nikdy sa mi takto nezrazila


  • monzy, 29. mája 2011 o 10:55
    Moja mama robí "segeďák" zásadne z čerstvej kapusty a vždy sa naň všetci tešíme. Je to oveľa lahodnejšia papina ako z kyslej. Naozaj stojí za hriech - skúste, neobanujete... To je slovenský variant :-) Takže "hejslováci" už len takýto :-)


  • chillypapricka, 29. mája 2011 o 11:14
    afataga...dík za super radu :-)


  • chillypapricka, 29. mája 2011 o 11:16
    hééé monzy...ideme teda po slovensky variť :-)))


  • chillypapricka, 29. mája 2011 o 11:24
    zmenila som si dnes foto Martuška, tak aby ťa to náhodou nepolietlo:-)


  • tatranka, 29. mája 2011 o 13:21
    Všetko si dobre premyslela@chillypapricka.Na šla som si ťa.Teším sa na recepty,ktoré sa mi od teba páčia.Neboj sa a veselo zverejni svoje úmenie.
    @monzy ,veru je to hoci jednoduchá,ale pochúťka.Varíme slovenskú kuchyňu.
    @afataga máš pravdu.Stačí pridať z horúceho vývaru vareného.No ja som si zvakla takto.A tá kyslá smotana,hoci en lyžica,to trochu vyšperkuje.Ale vďaka.
    @zirafninka ,daj si ty len veru to na čo máš chuť.Myslím,že ráz za čas sa nič nestane.
    @mitschamant ,budeš spokojná.Určite aj drobčekovy bude chutiť.Len pre neho prihoď do kapusty trochu razce,aby nemal problémy s bruškom.
    Ja nedávam,lebo účinok je opačný. xixixi.
    Ďakujem vám všetkým.


  • karolka, 29. mája 2011 o 14:05
    Prečo kapustu na štvorčeky, viac by sa mi páčila na rezance, ináč je to výborné, varila som, ale dávam celú sladkú a celú kyslú smotanu, lebo sme dobrí jedáci


  • tatranka, 29. mája 2011 o 15:31
    @karolka ,nemám zdôvodnenie.Stále tak krájam,keď varím segedín.Ináč keď robím dusenú kapustu k mäsu,červenú,alebo bielu,viac menej sú to úzke a krátke pruhy.Robím to tak a preto som to aj tak uviedla.Nakrájaná môže byť ľubovolne,len necj nie sú veľké kusy.Chutnejšie sa potom hamká.Len toťko


  • myis, 5. júna 2011 o 15:32
    Preto na štvorčeky, lebo aj ja ju strúham na V-krájači s mriežkou, menšou alebo väčšou, ide to výborne rýchlo.


  • tatranka, 5. júna 2011 o 23:45
    @myis nemám V-krájač.Takže dobrý ostrý nôž a ide to.A že krájam štvorčeky?Neviem to zdôvodniť.Snáď len tým,že vo zverokruhu som panna a tie si vraj potrpia na precíznosť.Neviem...ako to vlastne je.A ani nad tým nerozmýšľam.


  • sportak, 6. júna 2011 o 23:12
    Ako viacero varechárov aj ja som o tomto recepte počul, ale zatiaľ som ho nevyskúšal. Tatranka, tento tvoj perfektný návod ma tak navnadil, že cez víkend už viem čo budeme mať na obed. Vďaka.


  • tatranka, 7. júna 2011 o 19:14
    @sportak napíš,ako ti chutilo.Myslím,že ťa recept milo prekvapí.Viem podľa seba.


  • enerrgizer, 24. júla 2011 o 12:57
    výborný segedín, kapustu som dal rovno k mäsu a dusil som ich spolu... a tiež som kapustu nakrájal na kocky :-)


  • tatranka, 24. júla 2011 o 18:21
    @enerrgizer to si hneď na začiatku pridal k surovému mäsku kapustu? Ak je to tak,ja som to tak nikdy neskúsila a asi budem musieť.Napíš,ak sa dostaneš k tomuto odkazu.


  • enerrgizer, 24. júla 2011 o 19:12
    ...nie hneď, mäso som dusil asi trištvrte hodinku a potom som k nemu pridal nakrájanú kapustu, nevaril som ju samostatne vo vode...


  • tatranka, 24. júla 2011 o 19:51
    ...rozumiem.Varil so ho tak,ako varím seg.guláš s kyslou kapustou.Po čiastočnom zmäknutí mäska,pridám kyslú kapustu.Takže to môžem urobiť aj so sladkou kapustou.Skúsim.Neviem,prečo som si zvykla sladkú kapustu variť zvlášť.Vďaka.Vraví sa,že človek sa celý živo učí, ale - aj tak hlúpy umiera.A bude niečo na tom.Vďaka za odpoveď.


  • vyny, 15. septembra 2011 o 10:08
    ... tiež zvyknem variť segedin aj so sladkou kapustou. Ale úplne najviac všetkým, čo ochutnali, chutí kombinácia kyslej a hlávkovej kapusty. Hlávkovú pridávam neskôr a nechám ju úplne zmäknúť. A tým tak trochu guláš aj zahustí. Na zahustenie používam aj hl.múku a kombináciu šľahačkovej a kyslej smotany. Na zjemnenie podľa chuti pridám kryštálový cukor. A asi idem variť segedin :-)


  • tatranka, 15. septembra 2011 o 10:21
    @vyny vieš zo sladkej kapusty varím guláš vtedy,keď už nemám dobrú domácu kyslú kapustu.Tvoj recept je určite výborný a niekedy ho môžem skúsiť takto urobiť.


  • zofiniatko, 24. februára 2012 o 14:07
    ..ja robievam aj z pekinskej kapusty.. mňamka.. :)


  • tatranka, 24. februára 2012 o 16:25
    @zofiniatko to som ešte neskúsila,takže asi je už čas.


  • rea1, 28. mája 2012 o 13:48
    ked robim segedin klasicky, z kyslej kapusty, davam don maso. a ked ho robim z hlavkovej, davam sojove kocky. no cert sa v tom vyznaj. ale ved - sto ludi, sto chuti. :-))


  • salinka, 3. júla 2012 o 18:37
    Segedin robievame z kyslej kapusty. Pre zmenu som vyskusala podla teba, z hlavkovej a kapustu som dala dusit k masku. Bolo to vyyyborne. Myslela som, ze sa mi ujde este aj na druhy den. Ale mylila som sa :-((


  • tatranka, 4. júla 2012 o 12:27
    @salinka teším sa,že ti segedínský guláš zo sladkej kapusty chutil.My ho v letnom období máme radšej ako z kyslej kapusty.Ten budeme variť v zime.


  • ada01, 2. augusta 2012 o 12:07
    určite vyskúšam... :)))))


  • anina6, 19. októbra 2012 o 16:56
    zajtra idem variť segedin zo sladkej kapusty, mám ho už odskúšaný, ozaj je vynikajúci. akurát vyskúšam kombináciu sladkej a pochúťkovej smotany. predtým som robila so sladkou, tak verím, že ten gulášik vylepším.


  • tatranka, 19. októbra 2012 o 17:41
    @anina6 myslím,že budeš spokojná a bude ti chutiť.


  • fiorelino, 20. januára 2013 o 15:24
    jupi..kedze v taliansku sa kysla kapusta aj kysla somtana zozenie horko-tazko, mozem varit takyto segedin :)


  • havino, 20. januára 2013 o 15:32
    robievam, odporúčam tiež segedin zo sladkej kapusty, vyrastala som na ňom, v zime z kyslej, v priebehu roka zo sladkej kapusty, ja tiež pridávam, ale len sladku smotanu 33% , takže vyskúšam aj ja podľa teba @tatranka pridať aj pochúťkovej smotany trochu


  • martakv, 29. mája 2014 o 23:14
    Dovoľte aj mne pridať komentárik. Ja robím "segedín" zo sladkej kapusty, ale dávam údené mäsko. Voláme to, že "letný segedín". Mne osobne to veľmi chutí, aj keď mám rada aj klasiku z kyslej kapusty. Nabudúce vyskúšam s čerstvým mäskom (neúdeným) a sladkou kapustou. Určite to bude super, lebo ja kapustu môžem v akejkoľvek podobe. A ešte k tej smotane, ja najčastejšie používam kyslú smotanu a to tak, že do nej vždy pridám aspoň trochu múky a keď je to husté, tak pridám vodu - nikdy nie je mlieko. Jedlo stiahnem na minimum, prípadne vlejem aj trochu studenej vody aby sa var zastavil, vlejem zátrepku, dobre rozmiešam a nechám prevariť. Nikdy sa mi nezrazí, a to dokonca niekedy pridám do smotany aj acidko, kvôli kyslejšej chuti (manžel totiž nerád ocot).


  • kukulienka71, 29. mája 2014 o 23:35
    @tatranka , ja robievam aj z čerstvej hlávkovej kapusty, rovno k polouvarenému mäsu a dobrovoľne priznávam, že mi chutí ešte viac ako z kyslej kapusty. Krájam rezančeky z kapusty a dávam kyslú smotanu kvôli kyselkavej chuti. Super si navarila, aj keď to nie je terajší recept :-)


  • radost, 30. mája 2014 o 20:32
    ja varievam toto jedlo-z hlávkovej kapusty - v starej kuchárskej knihe je pod názvom Valašská kapusta..máme ho radi..



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a nakyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.

Jesenná chrípka nechutí naozaj nikomu
- Inzercia -
Prichádza jeseň a s ňou aj zvýšená záťaž na váš organizmus. Pripravte sa.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist