Segedínsky guláš
Segedínsky guláš

Segedínsky guláš podľa ČSN fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 4. októbra 2022
Segedínsky guláš podľa ČSN (fotorecept)
Foto: frezia68

Pozerala som si YT a ponúkol sa mi recept na segedínsky guláš, ktorý som sa chystala variť. V podstate taký, aký roky varievam, Zobraziť celý popisPozerala som si YT a ponúkol sa mi recept na segedínsky guláš, ktorý som sa chystala variť. V podstate taký, aký roky varievam, len som nedávala slaninu a smotanu nielen kyslú, ale som pridávala aj sladkú. Dnes som mala len kyslú, takže som varila podľa receptu. Ale mne tá slanina vadila, takže sa v budúcnosti vrátim k môjmu pôvodnému, asi zvyk je železná košeľa. Recept bol uvedený na 1 kg mäsa, ja som mala 500 g, takže som varila z polovičky, kto chce menej, jednoducho si prispôsobí delením...

4
porcie
15 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
200 g
50 g
100 g
30 g
1 g
podľa potreby
500 ml (alebo voda)
1000 g
50 -80 g
300 g




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné potraviny a nezabudnite na mäso a masť.

    Segedínsky guláš podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci osmažím nakrájanú slaninu na troche masti, pridám nakrájanú cibuľu, potom rascu, mletú papriku, trocha vody, miešam. Pridám na kocky nakrájané mäso a 200 ml vývaru ( vody)

    Segedínsky guláš podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    To dusím asi 30 minút.

    Segedínsky guláš podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kyslú kapustu bez nálevu nakrájam (kto má veľmi kyslú, najprv premyje).

    Segedínsky guláš podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kapustu pridám k mäsu, dolejem zvyšný vývar (vodu) a varím cca 30 minút do zmäknutia. Potom urobím zápražku z múky, pridám do hrnca, prevarím 10 minút, pri miešaní. Na záver pridám smotanu a môže sa servírovať. Pretože bezlepková múka viac zahusťuje, dala som menej oproti receptu a ja mám radšej menej hustý segedín. Knedľa nebola, bezlepkovú som robila len raz, ale je hutná. A knedle majú byť nadýchané, takže bol chlieb. Hotovo.

    Segedínsky guláš podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Veru, segedín aj my ľúbime, inak, robím podobne ako ty, a tiež by som nedala slaninu, ak je tam smotana, nehodí sa mi do neho, ja ani do sviečkovej nedávam ako niekto zvykne, mne to pokazilo chuť tej omáčky.....kyslú kapustu do varenia používam už len v konzerve (Lidl, alebo Kaufland), nie je veľmi kyslá, a tak akurát.....
sracz
"Szíkely gulyás" je aj moja srdcová záležitosť a ten Tvoj, Ditka kamaláska moja z najmilších, by som ochutnal naozaj rád. Jedol bi som zos veľku lošku, až bi som ľem tak čamkal!


frezia68
Ďakujem Vám za milé komentáre a Ferkovi aj za ružičku. Dnes máš meniny,gratuláciu máš na Fb,ale pridávam pozdrav z prekrásnych Tatier,tá fotka mi vybehla na Fb ako spomienka zo dňa 4.10.2015,kedy som v PP fotila a bolo také krásne počasie.


evanaaa
Ešte som sa chcela spýtať, prečo podľa normy a nie podľa seba? To si všetko vážila? Je nejaký rozdiel, ako od oka, čiže ako si zvyknutá robiť? Pýtam sa len zo zvedavosti.....
frezia68
@evanaaa (5.10.2022 18:30) Píšem,že som našla na YT ten recept vraj originál podľa ČSN a to ma vrátil do minulosti,keď sa podľa tých noriem varilo.Len tá múka nebola bezlepková.Podľa seba by som dala menej mäsa,napr.


frezia68
@chemik (5.10.2022 16:21) Jasné, @Chemik ,dá sa všetko vylepšiť podľa seba,ale to už nebude podľa ČSN :-) ,hoci môže lepšie chutiť.

haji
@rezia68 blahopřeji k výhře za měsíc október 2022, pěkná kniha s receptami vždy potěší!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia