Segedínsky guláš

ivana - fotkaivana, 3. decembra 2012
Segedínsky guláš
Foto: ivana

Suroviny

1 kg
1 kg
1 ks údenej, alebo kožka z bôčika
2 ks
2 PL
1 ks
2 PL
1 čl




Postup

  1. 1

    Na prípravu som použila kyslú kapustu zo súdka, natlačenú spolu s cviklou, jablkami, cibuľou, soľou, bobkovým listom, čiernym korením a rascou. Na spodok súdka ukladám chren, kôrku chleba a pár bobúľ hrozna, preto ju už počas varenia nedochucujem.

  2. 2

    Do hrnca dáme kyslú kapustu a zalejeme vodou, aby bola 2 cm nad kapustou. Pridáme kožku zo slaniny alebo bôčika a varíme asi 1 až 1 a pol hodiny.

  3. 3

    Do druhého hrnca dáme 2 lyžice bravčovej masti, pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú popražíme do sklovita. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso a popražíme kým nezhnedne. Posolíme a podlejeme 1 dcl vody a do mäkka udusíme.

  4. 4

    Z kapusty odlejeme nadbytočnú vodu (kapusta musí vyčnievať). Mäso zmiešame s 1 lyžičkou sladkej papriky, pridáme ho do kapusty, premiešame a varíme 15 minút.

  5. 5

    Do hlbokého taniera si nastrúhame dva zemiaky, pridáme 1/2 dcl vody a 2 lyžice hladkej múky. Premiešame, pridáme do kapusty a za občasného miešania varíme 5 minút. Podávame s knedľou.

Diskusia k receptu

petra69
Segedinsky gulas bez smotany?? To co je? Nieco ako bryndzove halusky bez bryndze???
ivana
petra69, každý je naučený na niečo iné :) u nás sa to vždy robilo bez smotany a keďže mi to tak chutí, nevidím dôvod, prečo by som to mala zmeniť :)
1x kat1
izabella929
veru som počula aj ja ,že na Liptove robia segedín bez smotany...) a že tlačia bielu kapustu do suda s cviklou...u nás sa to tak nerobí, no zrejme ide o zvyk...liptovský...-)))))
lucullus
Ivana,dá sa ten začiatok v recepte považovať za návod na kyslú kapustu,ktorá sa pripravuje spôsobom na Liptove?Cvikla,chren a hrozno kapuste môžu dať zaujímavú chuť.Ten recept si uložím,Segedín bez smotany je zajímavý spôsob,veď jedlá z kapusty nie sú vždy so smotanou a chutia dobre.No a s knedľou ani nehovorím.Kyslú kapustu už tento rok doma máme a budúci vyskúšame aj Tvoj spôsob.Máme ešte jeden súdok.Manželka má tieto obmeny tiež veľmi rada.Ďakujem za recept.U mňa je OK!
1x jarusa
apik
Ano poznam segedin bez smotany - chuti vynikajuco, kto nepozna ,treba len vyskusat:)
soncya
@petra69 , segedínsky guláš bez smotany je aj v kuchárskej norme bez smotany. Po pridaní smotany je v kuchárskej norme uvedený ako samostatný recept pod názvom Segedínsky guláš - špeciál.
@Ivana , veľmi zaujímavý postup na nakladanie kyslej kapusty. My robíme len takú čistú - neochutenú. Celkovo pekný recept. :-)
tothka
Pre mňa je aj ten postup trochu obrátený, ja najprv varím mäso na cibuľke a potom dávam kapustu a nakoniec trochu zahustím a kto chce, dá si aj smotanu. Ale je to zrejme zaužívaný zvyk a tak si myslím, že koľko ľudí, toľko chutí. Konečný výsledok ale vyzerá schopne.
2010
Székelykáposzta, pekna diskusia :-) a co tak robit bez smotany a nakoniec kdo ma chut si prida ako mu chuti ( v starom madarskom recepte v Konyhaművészet od Jánosa Rákócziho je aj paradajkovy pretlak a kopor ) a to sa bude este viac ludi cudovat ...




používateľ nemá avatar
mb
mb
@Petra69 , u nas sa segedin robi na oba sposoby, aj bez smotany, aj so smotanou. a vobec to nie je ako bryndzove halusky bez bryndze. iny kraj, ine chute. tesime sa na tvoje recepty...
izabella929
@2010 ,ano, u nás sa varí aj tak, ako píšeš,,,s paradajkovým pretlakom a kôprom...a je to výborné...)potvrdzujem...
helca103
aj u nás sa robí segedín na oba spôsoby, akurát je pre mňa novinka tá nakladaná kapusta ktorá je naozaj zaujímavá :-)
slawek
Vas recept na segedinsky gulas je zaujimavy. Urcite ho vyskusam, pretoze doteraz som ho jedol vzdy iba so smotanou.
jena
Variť kyslú kapustu hodinu a pol? Veď to sú všetky vitamíny preč.. Ja kapustu varím veľmi krátko!
duschko
Zaujimavy postup a pekne foto. Tiez varim vacsinou segedin bez smotany. Smotanu si potom kazdy prida podla chuti. Cas od casu varim aj smotanu, aby to bolo trosku ine. Taku kyslu kapustu poznam, je vynikajuca, tak ako kazda dobra kysla kapusta. Ukladam do MKK.
petra69
Segedinsky gulas - madarsky "székelykáposzta" alebo "székelygulyás" sa robi / podava s kyslou smotanou (alebo creme fraiche). Bodka.
evanaaa
Aj ja robím len so smotanou, ale aj bez, lenže to už u mňa nie je ten segedínsky, lebo bez smotany je viac receptov na kapustu a práve tá mi tam robí tú originál chuť - ale každý má svoj recept. A vždy varrím mäso s kapustou a nie zvlášť, aby sa lepšie chute spojili, podobne ako aj @tothka.
kukulienka71
Čo si ja pamätám,v normách býval Segedínsky guláš písaný z bôčika,a Segedínsky guláš-špeciál bol z pliecka a bol aj drahší.V maďarských receptoch sa smotana pridáva pri podávaní.Ja robím so smotanou,viac nám tak chutí,bez smotany je to kapustnica.Postup ako @tothka a @evanaaa ,všetko spolu.