Segedín od Tinci

tinca - fotkatinca, 23. septembra 2011
Segedín od Tinci
Foto: tinca

Stará klasika, ktorá vždy pochutí.

5-6
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
800 g
1 ks
1 hlávka
2 KL
1 KL
1 KL
1/2 KL pálivá
250 ml
2 ks




Postup

  1. 1

    Bravčové pliecko si pokrájame na úhľadné kocky a očistíme cibuľu a cesnak, ktoré tiež pokrájame na kocky. Na oleji si orestujeme cibuľu do sklovita, potom pridáme cesnak, papriku mletú a údenú, mäso, rascu a paprikovú pastu. Táto nemusí byť, ale ja mám rada mierne pikant, tak dávam. Mäso osolíme a restujeme kým sa nezatiahne. Podlejeme vodou cca 2,5 dcl a udusíme takmer do mäkka. Ja som robila v tlakovom hrnci 1/2 hodinu.

  2. 2

    Kým sa nám robí mäso pripravíme si v smotane zátrepku. Keď je mäso mäkké, pridáme do kuchty kapustu a bobkový list, varíme ešte 10 minút na stupni zelenina.

  3. 3

    Chcem vám poradiť výbornú kapustu s vínom, ktorú dostať v Lidli /cena cca 1 euro/. Tu je na obr.

    Segedín od Tinci - obrázok 3
  4. 4

    Je chuťovo výborná, krásne na drobno nakrájaná, bez hlúbov, proste lepšiu nepoznám, okrem teda doma naloženej. A takto vyzerá po otvorení.

    Segedín od Tinci - obrázok 4
  5. 5

    Do mäsovo-kapustového základu vylejeme šľahačkovú zátrepku, prevaríme a dochutíme cukrom. Kyslá je akurát. Ja pridávam pol na pol hnedý cukor a kryštál, môže byť len kryštál. Mne chutí so sľahačkovou smotanou, ale môžete si dať ako ste zvyknutí.

  6. 6

    Naparíme si knedľu, ja už ináč nerobím len v mikrovlnke, v mikroténovom sáčku na 3 stupni 1 minútu.

    Segedín od Tinci - obrázok 6
  7. 7

    Tak teda "Dobrú chuť!"

    Segedín od Tinci - obrázok 7

Diskusia k receptu

evanaaa
Tica, až na ten cesnak robím presne tak isto a aj tú kapustu si kupujem, aj do zásoby, nie je drahá, ani sa neoplatí doma robiť, lebo je dobrá.A ešte je výhoda, že neobsahuje cukor, ale nei je zasa moc kyslá, tak akurát. V Kauflande som naďabila ešte na jednu v pohári, sladkokyslú ale so sladidlami, aj tá mi chutí, len nie vždy ju majú, ale majú ešte inú bez cukru, tak ak nie je tá, kúpim aj tú.
bogar
ta kapusta je skvela aj ja odporucam a za take mnozstvo kapusty dat jedno euro je uplne super takze jedlo urcite skvelo chutilo :) mnam dala by som si :)
vavan
Ďakujem za tip na kapustu o tejto som veru nevedela ja kupujem v Tescu takú v zelenom obale tá je tiež vynikajúco dochutená nemusím
jedlo ani soliť ani koreniť veru máš pravdu super stará klasika
sylvinka
ďakujem dievčatá sa tip na kapustu,už som ju aj mala v košíku,ale som ju vrátila,bála som sa...nabudúce kúpim.
marianne69
nejedla som ani si nepamatam,ale dala by som si....veru pride onedlho na rad...:-)
amia
veľmi dobré, chutné jedlo (u nás doma veľmi obľúbené)
sonulienka
u nás tiež neohrdneme klasikou toto je naše oblúbené a kapustu v sude ešte máme
sovka62
Segedín máme radi, úplne najradšej z bôčika, to prerastené mäso sa až rozplýva na jazyku. Ale v záujme zdravia ju už roky aj ja robievam z pliecka. Na budúci týždeň budeme robiť kvasenú kapustu v pohároch podľa receptu, ktorý vlani pridala @remcula. Skúsili sme vlani sedem pohárov, bola výborná, vydržala do jari, len jej bolo málo na celú zimu. Takže tento rok spravíme dvojnásobné množstvo. Už sa teším na segedín z nej.
tatranka
@tinca toto je prvý obedík,ktorý si robíme po vyzretej naloženej domácej kapuste.Je to tak roky.A milujem aspoň dva x prihriaty.Vtedy je najlepší.Ešte si musím počkať.V letných mesiacoch robím segedísky guláš zo sladkej kapusty.Tiež ho robím z pliecka,ako @sovka.
dogagador
no normalne si ma nachutila a teraz co mam robit, segedin, ci vyprazany syr??? :-P
bozulka
Aj ja ďakujem za nápad na kapustu.Mám s tým problém,celý život sme mali vlastnú dobre ochutenú a hlavne nie "blebtavú" a to bol problém.Pre mňa sa už neoplatí dávať do súdka.Možno urobím do pohárov,alebo využijem vaše doporučenia.
@tinca , urobila si mi veľkú chuť!!!
tinca
ďakujem za príspevky @bozulka a ostaní čo máte chuť treba ísť na to
diabambulka
mňam až mi slinky tečú, taký dobrý segedín hmmm.... krásne sa ti podaril
sonal
tak vdaka za radu, kde kupit dobru kapustu, tiez som sa veru bala kupit kapustu v pelchovke...a segedin sa u nas papa z hlbokych tanierov, s lyzicou...haha...
duschko
Segedin robim podobne ako vacsina z vas az nato, ze nedavam smotanu pocas varenia, ale az ked je segedinsky v tanieroch na stole. Kazdy si potom smotanu nadavkuje podla chuti. Tak sme sa naucili a este nikdy neostal.
cica2
vyzerá supér, júúj ako rada by som si aj teraz pochutila:)
tinca
@cica2 cicuš prídi aj s drobcom, ešte jest aj bohovské buchty, ktoré idem pridať :))
cica2
@tinca za hodinku alebo dve, by sme aj boli u teba, zvykneme chodievať tým smerom:)....už som zvedavá aj na tie buchty, určite budú výborné!
tinca
@cica2 Už sú tam,čakajú na uverejnenie, vyskúšaj potom sú neodolateľné!
janger
@tinca , ani nevies, ako strasne dlho som uz nejedla segedinsky gulas! Vdaka za pripomenutie. Strasnu chut si mi narobila :-).
alexola
@tinca už asi mesiac snívam o segedíne, že kedy naň bude vhodné počasie :)) teraz som našla Váš recept a dúfam, že bude cez víkend... mňam...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia