Foto: elysa
Segedínsky guláš robíme všetci, ja som mala včerajšie rožky, tak som po dlhšom čase urobila knedle, ktoré robievala moja mamka...
porcií
tepelná úprava
Suroviny
Segedínsky guláš: | |
700 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
|
|
7 dcl pohár |
|
4 ks |
|
250 ml |
|
2 PL |
|
Knedle: | |
3 ks (2-dňové) |
|
0,5 dcl (na poliatie) |
|
500 g |
|
3 dcl |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
30 g |
|
1 ks |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Cibuľu pokrájame na drobno, speníme ju na masti. Pridáme bravčové mäso pokrájané na kocky, orestujeme do uzavretia pórov. Hrniec stiahneme z horáka, pridáme mletú červenú papriku, čierne korenie a soľ. Zalejeme vodou tak, aby mäso bolo zaliate. Vrátime hrniec na horák a privedieme do varu, varíme pokiaľ mäso nie je polomäkké.
-
2
Staršie rožky pokrájame na kocky, polejeme 0,5 dcl mlieka. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.
-
3
Z polohrubej múky, soli,vykysnutého droždia a vajca vypracujeme nie moc husté cesto. Do pripraveného cesta jemne vmiesime poliate rožky, už nespracovaváme, len sa snažíme dostať rožky do cesta. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.
-
4
Do mäsa uvareného na polovicu pridáme kyslú kapustu a bobkové listy. Podlejeme vodou len toľko, aby bolo mäso a kapusta zaliate. Pod pokrievkou ďalej varíme do mäkka.
-
5
Na dosku posypanú múkou preložíme vykysnuté cesto, rozdelíme ho na tri časti. Z jedného hneď vytvarujeme knedľu, prikryjeme všetky cestá čistou utierkou. Do veľkého hrnca nalejeme vodu pod knedľový parák a necháme ju zovrieť.
-
6
Keď voda vrie, celý parák natrieme olejom a položíme naň podkysnutú knedľu. prikryjeme pokrievkou a paríme 15 minút. Neotvárame. Na doske zasa vytvarujeme ďaľšiu knedľu. Po 15 minútach, ak sa mi nezdá, tak do nej pichnem špáratkom, ak nie je polepené, knedľa je hotová. Ešte v hrnci ju potriem olejom a vyberiem.
-
7
Takto pokračujeme, až naparíme všetky knedľe. Tu je naparená, natretá olejom, zabudla som všetky tri spolu odfotiť.
-
8
Ak máme mäso mäkké, prilejeme šľahačkovú smotanu. V asi 2 dcl vody rozhabarkujeme hladkú múku a vlejeme do mäsa. Podľa chuti môžeme dosoliť a dokoreniť, privedieme k varu a ešte asi 10 minút slabo povarím.
-
9
a tu už je dovarený...
Diskusia k receptu