Segedín a knedľa z rožkami fotorecept

elysa - fotkaelysa, 28. apríla 2013
Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept)
Foto: elysa

Segedínsky guláš robíme všetci, ja som mala včerajšie rožky, tak som po dlhšom čase urobila knedle, ktoré robievala moja mamka...

6-8
porcií
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Segedínsky guláš:
700 g
1 ks
2 PL
2 ČL
1 ČL
7 dcl pohár
4 ks
250 ml
2 PL
Knedle:
3 ks (2-dňové)
0,5 dcl (na poliatie)
500 g
3 dcl
2 ČL
1 ČL
30 g
1 ks
 na potretie




Postup

  1. 1

    Cibuľu pokrájame na drobno, speníme ju na masti. Pridáme bravčové mäso pokrájané na kocky, orestujeme do uzavretia pórov. Hrniec stiahneme z horáka, pridáme mletú červenú papriku, čierne korenie a soľ. Zalejeme vodou tak, aby mäso bolo zaliate. Vrátime hrniec na horák a privedieme do varu, varíme pokiaľ mäso nie je polomäkké.

    Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Staršie rožky pokrájame na kocky, polejeme 0,5 dcl mlieka. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.

    Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z polohrubej múky, soli,vykysnutého droždia a vajca vypracujeme nie moc husté cesto. Do pripraveného cesta jemne vmiesime poliate rožky, už nespracovaváme, len sa snažíme dostať rožky do cesta. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.

    Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do mäsa uvareného na polovicu pridáme kyslú kapustu a bobkové listy. Podlejeme vodou len toľko, aby bolo mäso a kapusta zaliate. Pod pokrievkou ďalej varíme do mäkka.

    Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na dosku posypanú múkou preložíme vykysnuté cesto, rozdelíme ho na tri časti. Z jedného hneď vytvarujeme knedľu, prikryjeme všetky cestá čistou utierkou. Do veľkého hrnca nalejeme vodu pod knedľový parák a necháme ju zovrieť.

    Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď voda vrie, celý parák natrieme olejom a položíme naň podkysnutú knedľu. prikryjeme pokrievkou a paríme 15 minút. Neotvárame. Na doske zasa vytvarujeme ďaľšiu knedľu. Po 15 minútach, ak sa mi nezdá, tak do nej pichnem špáratkom, ak nie je polepené, knedľa je hotová. Ešte v hrnci ju potriem olejom a vyberiem.

    Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto pokračujeme, až naparíme všetky knedľe. Tu je naparená, natretá olejom, zabudla som všetky tri spolu odfotiť.

    Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak máme mäso mäkké, prilejeme šľahačkovú smotanu. V asi 2 dcl vody rozhabarkujeme hladkú múku a vlejeme do mäsa. Podľa chuti môžeme dosoliť a dokoreniť, privedieme k varu a ešte asi 10 minút slabo povarím.

    Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a tu už je dovarený...

    Segedín a knedľa z rožkami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

izabella929
Jedlo, ktoré veľmi ľúbime tu u nás všetci...máš ho veľmi chutne vyzerajúce.-)))) knedle robím podobne, len s malým rozdielom...pokrájané rožky orestujem spolu s pokrájanou cibuľkou na masti a komplet pridám do cesta...výborná vec.-)
evanaaa
Aj ja tak robievam segedín, ale trošku osladím.Moja mama tiež rožky opiekla na masti, knedľa bola lepšia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia