Foto: kukulienka71
Pomalá príprava tohoto mäsa prináša skvelý gurmánsky zážitok. My doma sme si ho dopriali pri príležitosti jarmoka Šimona-Júdy.
porcií
príprava
na 220-130 °C
Postup
-
1
Zadovážime si pekný kus bravčového pliecka s kožou. Umyjeme, osušíme ho a poriadne ho ponatierame čerstvo mletým čiernym korením a drvenou rascou.
-
2
kožu narežeme do štvorčekovej vzorky, režeme veľmi ostrým nožom až do tukom obrastenej časti v hĺbke asi 2cm. Korenie poriadne povtláčame do zárezov. Necháme odpočívať, kým si zahrejeme rúru na 220°C a veľkú panvicu s lyžicou bravčovej masti.
-
3
Mäso na panvici rýchlo z oboch strán opečieme, dvojkilový kus mi dal pri otáčaní poriadne zabrať:-)
-
4
Hneď ho preložíme aj s výpekom do vhodného pekáča, osolíme z oboch strán a nezakryté vložíme do rozhorúčenej rúry piecť na pol hodiny. Nepodlievame žiadnou tekutinou.
-
5
Po pol hodine pečenia znížime teplotu na 130°C a pekáčik prikryjeme vrchnákom. Takto budeme pomaly mäso dusiť asi hodinku a pol.
-
6
Medzitým očistíme a nakrájame cesnak, cibuľu a jablko narežeme v strede po celom obvode až po jadrovník.
-
7
k takto pripraveným surovinám pridáme bobkové listy, celé nové korenie, klinčeky a naukladáme to na spodok pekáča k mäsu, ktoré sme predtým obrátili. Necháme pod vrchnákom dusiť ďaľšiu hodinku. Za ten čas som postavila variť zemiaky v šupke.
-
8
Mäso po troch hodinách už nepotrebuje veľa k úplnému zmäknutiu, cibuľa, cesnak a jablko sa rozpadli v šťave, nechala som ešte 15 minút dusiť. Čas potrebný k zmäknutiu závisí od hmotnosti mäsa, menšie mäso bude hotové skôr. Zemiaky uvarené v šupke som očistila, pokrájala na hrubšie plátky a rýchlo opiekla na panvici s trochou bravčovej masti. Z pekáča som odstránila vrchnák, teplotu zvýšila na 220°C a posledných 10 minút som dopekala mäso takto, aby bola koža pekná červená a chrumkavá. Po vytiahnutí z rúry treba nechať mäsko ešte odpočinúť asi 10 minút, nie je vhodné ho hneď krájať.
-
9
Mäso vcelku som uložila na veľkú misu, obložila opečenými zemiakmi, sladkokyslými uhorkami, čalamádou, štipľavou almapaprikou, pečenou červenou paprikou, cibuľou a zelerovou vňaťou. Ešte by boli bodli malé zavárané kukuričky, vyzerajú na takýchto misách skvelo:-) už každému doma tiekli slinky:-))
-
10
Potom som mäso nakrájala na porcie, bolo mäkkučké ako masielko
-
11
Šťavu mi zatiaľ prepasíroval manžel
-
12
A mohla som nakladať na taniere. Všetci stravníci boli veľmi spokojní. Budem rada, ak vás inšpirujem, je to naozaj výborné jedlo, podávať sa môže aj s knedľou a dusenou kapustou.
*****
@babkamt , tak, tak:-)) @mesiar50 , som rada , @zuzanka1367 , nie je to tak ďaleko;-)@pusta , teším sa:-) @patroveczkypitrs , takže pekné sníčky:-P @lba , ja som tiež objednávala, nie je problém @ancicka , @jamarlen , dobre padne:-) @frezia , nech ti chutí!@radox1 , pochvalu od takého odborníka si veľmi vážim a radu vezmem, to bude už najvyšší level potom;-) @radost , @medovnicek , ste milé:-) @lencsejani , potešenie na mojej strane;-) @elalea , čo nepovieš?!:-)) aj víno a hlavne burčiak tu zvykne tiecť prúdom:-DD Casablanka funguje, celkom dobre si udržiava povesť(stará čašnícka škola;-), som rada, že si si spomenul.@sracz , to orosené sa hodí k takejto lakocinke najviac, veľká pravda:-) vďaka za milý pozdrav:-)@havino , @medulienka , fotky vedia nalákať:-)) @alex37 , tak ty vieš, čo to obnáša;-))@jozka2 , spokojný bol nadmieru, na Jarmoku sme sa nie raz sklamali, tak už len doma si dobré navaríme-napečieme :-) @eviana , chrumkavá koža a pod ňou to trasľavé, lepkavé šťavnaté...veru neodolateľné! Ešte raz vám všetkým ďakujem!!
Ak pečiem veľký kus mäsa /celé stehno, koleno, pleco/, napácujem 12 hodín pred pečením /čierne pivo, korenie, soľ, cibuľa, cesnak, môžu sa dať aj klinčeky.../
Ak narýchlo, tak varím v osolenej vode+cibula+cesnak. Potom pečiem.
Takto len pečené by som solil z nakoniec.
Perfektný recept. Môžem len pochváliť. Máš všetkých 5 a už je uložený v KK medzi svinskými špecialitami. Ja s tou knedľou (vlastnou domácou) a špenátom od @tiginko. To bude žrádlo. Dík a prajem Ti pekný deň.
Mňa neuchovaj, prosím.