Sedliacka kapusta fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 11. septembra 2016

Táto kapusta sa začína variť od mäsa až potom kapusta. Kapustu kyslú používam v konzerve, je rýchlo hotová a mäso zo zabíjačky to treba dlhšie variť. Na druhej strane, pokiaľ sa varí mäso, tak si chystám ostatnú časť receptu. Tak po dovarení mäsa mám za krátko všetko hotové. Je to recept zo zabíjačky u známeho. Keď už teraz nerobíme zabíjačky, tak si to musím uvariť sám, vo väčšom hrnci, také niečo ako obar. A keď mi zvýši obar dám do pohárov horúce, uzavriem a mám na inú varu.

8 - 10
porcií
10 minút
príprava
135 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
300 g
500 g
1 ks
0,5 l
50 g
2 PL
1 hlávka
2 ks stredná
2 ks
250 ml
2 ks sladšie stredne veľké
2 ks stredne veľké
800 g (konzerva)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky mäsá umyjem a dám okrem pečienky do hrnca, ta pôde až pred koncom varenia. Jablká krájam na štvrte, jadrovníky vyberiem, šupu nechám a pridám ich k mäsu. Cibuľu očistím a krájam na kolieska, dám tiež do hrnca. Cesnak očistím a posekám a pridám asi dve tretiny, zvyšok až na koniec. Zalejem to pivom a dolejem vodou, tak nech je mäso ponorené. Osolím a koreniny dám do vajíčka na čaj, ktoré ponorím do hrnca. Pridám za jednú lyžicu mletej papriky. Zvyšok papriky nechám na neskôr. Hrniec dám na sporák, rozvarím a potom varím, len tichučko bublať dve hodiny, podľa tuhosti mäsa. Pol hodiny pred dovarením pridám do hrnca variť aj pečeň.

    Sedliacka kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi tak po 1,5 hodine varenia, odoberiem z vývaru za naberačku tej mastnoty z vrchu. Dám do druhého hrnca zohriať.

    Sedliacka kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tu sú suroviny čo som použil na kapustu a paradajkový pretlak.

    Sedliacka kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je vývar horúci odložím zo sporáku a pridám do neho zvyšok papriky. Premiešam nech sa rozpustí. Teraz k nej pridám pasírované paradajky znovu zamiešam.

    Sedliacka kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A napokon dám kapustu aj s nálevom, zamiešam a položím hrniec na sporák. Prilejem tak dve naberačky vývaru a nechám variť.

    Sedliacka kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ si z prvého hrnca vyberiem všetko mäso do misy.

    Sedliacka kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokrájam na kúsky.

    Sedliacka kapusta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Napokon ku kapuste pridám pokrájané mäso, paradajkový pretlak a zvyšok posekaného cesnaku. Dolejem vývar, no nie moc. Ma to byť husté. Nechám to prejsť varom asi päť minút.

    Sedliacka kapusta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A môžem servírovať k tomu kus chleba a dobrú chuť. Celej našej rodine táto kapusta veľmi chuti. Oplatí sa ju uvariť. Ja som teraz robil z dvojitej dávky a zvyšok som dal do pohárov.

    Sedliacka kapusta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zvyšok vývaru rozmixujem a dám do zaváracích pohárov, uzatvorím za horúca a odložím. Bude na varenie strukovín.

    Sedliacka kapusta (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tak znie a vyzerá výborne. Čoskoro idem na to - vďaka za námet na najbližšie rodinné posedenie.
1x lianka
No parádne, také chlapské jedlo. Podbité všetkými chuťami, tu sa dá len a len chváliť :) Už len toho kváskového chleba pošlem :D Určite by som si aj ja dala :) 5*