Ovocné taštičky bez lepku
Foto: novalim
Praktický koláčik do ruky – ovocné taštičky bez lepku, ktoré si môžeme naplniť ľubovoľným ovocím. My sme zvolili tentoraz
jesennú kombináciu. Upečte si Zobraziť celý popisPraktický koláčik do ruky – ovocné taštičky bez lepku, ktoré si môžeme naplniť ľubovoľným ovocím. My sme zvolili tentoraz
jesennú kombináciu. Upečte si tieto milé koláčiky, ktoré môžete zabaliť deťom do školy na desiatu alebo na výlet do prírody.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
200 ml (môže byť aj rastlinné) |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1/2 bal. |
|
štipka |
|
Na plnku: | |
3 ks (alebo mix jablká a hrušky) |
|
zopár |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
Navrch: | |
1 ks (na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Obe bezlepkové múky premiešame v miske spolu so soľou, s cukrom a droždím. Pridáme celé vajce, olej, krémový tvaroh a mlieko a pomocou hnetača miesime cesto. Je dôležité, aby sme cesto miesili asi 10 minút, aby sa všetky suroviny dobre prepracovali a vsiakli tekutinu. Po 10 minútach cesto postriekame vodou, misku s cestom prikryjeme igelitovým vreckom a necháme v teple kysnúť asi 45-55 minút.
- 2
Medzitým si pripravíme ovocnú plnku. Ošúpané a jaderníkov zbavené jablká alebo hrušky nakrájame na kocky, dáme ich spolu so sušenými hrozienkami do menšieho hrnca, premiešame ich s mletou škoricou a mletými klinčekmi a podlejeme trochou vody (asi 1,5-2 dcl). Jablká varíme na slabom plameni, kým sa nevyparí voda a jablká nezmäknú. Odstavíme ich a necháme vychladnúť.
- 3
Vykysnuté cesto zľahka a opatrne rozvaľkáme na doske, ktorú sme pomúčili bezlepkovou múkou a radielkom ho rozkrájame na štvorce. Do stredu každého dáme za lyžičku ovocnej plnky, cesto preložíme do tvaru trojuholníka alebo obdĺžnika a vidličkou dobre postláčame okraje, aby plnka pri pečení nevytiekla.
- 4
Ovocné taštičky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich prikryté igelitom ešte krátko podkysnúť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, podkysnuté ovocné taštičky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme ich asi 20-23 minút do zlatohneda.
- 5
Po dopečení ich postriekame vodou a necháme vychladnúť. Najlepšie chutia čerstvé, čo nezjeme, odporúčame zmraziť. Potom neskôr ich rozmrazujeme v predhriatej rúre (ak máme parný režim, použijeme ho, ovocné taštičky budú ako čerstvo upečené).
Tiež ovocné koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu