Sarmová polievka

elusionka - bez fotkyelusionka, 12. decembra 2010

Tento recept pochádza od Slovákov žijúcich v Juhoslávii..a tu je postup..:)

Suroviny

1 ks hlávka
250 g
250 g
1 dl, (surová)
1 ks
1 ks, stredne veľká
1-2 strúčiky
2 ks, domáca údená
1/2 KL
1 ČL
1 PL,domáca
1 PL
1 fľaška, domáci (pretlak par.)
 , vegeta podľa chuti...
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Tento recept sa robí z hlávkovej kapusty - najlepšia je kyslá kapusta - nakladaná striedavo nastrúhaná kapusta jedna vrstva a hlávky kapusty celé druhá vrstva a tieto vrstvy sa striedajú až po vrchnú časť suda...ale vráťme sa k receptu...takže hlávky nakladanej kyslej kapusty (ak nie sú po ruke nakladané hlávky, môže sa použiť aj klasická sparená hlávka bielej kapusty), ktorá sa potom rozoberie na jednotlivé listy. Hrubá časť listu sa buď vyreže alebo sa rozklepe tĺčikom na mäso.

  2. 2

    Pripravíme si plnku do pripravených listov kapusty: mäso a cibuľu zomelieme na mlynčeku, pridáme surovú ryžu (umytú), vajce (surové), cesnak, mleté čierne korenie, soľ, vegetu a všetko premiešame. Takto pripravenou plnkou plníme jednotlivé listy kapusty a to tak, že asi polievkovú lyžicu plnky položíme na hrubý okraj kapusty a pomaly ho zvinieme do závitku tak, aby sa nám počas varenia plnka z listu nevysypala. Ja osobne zatláčam pravý a ľavý okraj smerom do vnútra zvitku - sarmy. Z tohoto množstva pripravíme asi 10 ks.

  3. 3

    A teraz začíname vrstviť: na dno cca 5 l hrnca položíme listy kyslej kapusty (ak nemáme celé listy kyslej kapusty, položíme klasickú kyslú kapustu). Na túto kyslú kapustu položíme zvitky a zasypeme ju ďalšou vrstvou kyslej kapusty až kým nespotrebujeme všetky sarmy...všetko zalejeme vodou tak, aby boli sarmy ponorené. Varíme na miernom ohni, kým nie je kapusta mäkká (cca 2-3 hodiny- záleží od kapusty). Cca pol hodiny pred dovarením pridáme klobásku. Ak je sarma mäkká, urobíme si zásmažku (masť, múka,paprika), ktorú pridáme spolu s kečupom (prípadne paradajkovým pretlakom) a necháme prevrieť. V prípade potreby polievku zriedime vodou - všetko podľa vlastnej chuti dochutíme soľou či vegetou. Necháme prevariť a je hotové...je to vynikajúca a osviežujúca polievka vo sviatočných dňoch či na Vianoce alebo Silvestra...;-) Uvedené suroviny sú rátané na dve osoby...ak Vás bude viac, treba ingrediencie prispôsobiť počtu stravníkov.... Želám dobrú chuť...:-)

Diskusia k receptu

emica
poznam tento recept mam svagra srba ten to ale vari pomaly asi 5 hod
ajan16
Podobne ju varím pred Silvestrom.Zo suda vyberiem celú hlávku
Spravím 15 listov,ktoré uviažem b.niťou.Pridávam ešte huby,sušené
slivky s všetko ostatné.Zahusťujem postrúhaným zemiakom.
elusionka
amica, ono varenie záleží od kapusty a aj od množstva pripravovaného jedla...a keďže ten recept poznáš musíš uznať, že tá chuť je vynikajúca!...;-)

Ajan16 - niť nieeeee...ono potom stolovníci majú nepríjemný pocit, keď ju musia vyťahovať.... radšej pekne zakrútiť a ako píšem, kraje pekne krásne vsunúť dnu a nebáť sa pritlačiť!...sarmy potom držia pekne tvar a vôbec sa nerozpadávajú...;-)
ildulka
Mňam, milujem všetko z kyslekj kapusty,moja babka robievala niečo podobné, len to nebola polievka ,ale so smotanou ,pripomínalo mi to segediňák...ona varila v 10 l hrncoch lebo sme na to chodili celá rodina...Odporúčam....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia