Sarmová polievka

Autor receptu: elusionka

Tento recept pochádza od Slovákov žijúcich v Juhoslávii..a tu je postup..:)

Suroviny

Postup

  1. Tento recept sa robí z hlávkovej kapusty - najlepšia je kyslá kapusta - nakladaná striedavo nastrúhaná kapusta jedna vrstva a hlávky kapusty celé druhá vrstva a tieto vrstvy sa striedajú až po vrchnú časť suda...ale vráťme sa k receptu...takže hlávky nakladanej kyslej kapusty (ak nie sú po ruke nakladané hlávky, môže sa použiť aj klasická sparená hlávka bielej kapusty), ktorá sa potom rozoberie na jednotlivé listy. Hrubá časť listu sa buď vyreže alebo sa rozklepe tĺčikom na mäso.
  2. Pripravíme si plnku do pripravených listov kapusty: mäso a cibuľu zomelieme na mlynčeku, pridáme surovú ryžu (umytú), vajce (surové), cesnak, mleté čierne korenie, soľ, vegetu a všetko premiešame. Takto pripravenou plnkou plníme jednotlivé listy kapusty a to tak, že asi polievkovú lyžicu plnky položíme na hrubý okraj kapusty a pomaly ho zvinieme do závitku tak, aby sa nám počas varenia plnka z listu nevysypala. Ja osobne zatláčam pravý a ľavý okraj smerom do vnútra zvitku - sarmy. Z tohoto množstva pripravíme asi 10 ks.
  3. A teraz začíname vrstviť: na dno cca 5 l hrnca položíme listy kyslej kapusty (ak nemáme celé listy kyslej kapusty, položíme klasickú kyslú kapustu). Na túto kyslú kapustu položíme zvitky a zasypeme ju ďalšou vrstvou kyslej kapusty až kým nespotrebujeme všetky sarmy...všetko zalejeme vodou tak, aby boli sarmy ponorené. Varíme na miernom ohni, kým nie je kapusta mäkká (cca 2-3 hodiny- záleží od kapusty). Cca pol hodiny pred dovarením pridáme klobásku. Ak je sarma mäkká, urobíme si zásmažku (masť, múka,paprika), ktorú pridáme spolu s kečupom (prípadne paradajkovým pretlakom) a necháme prevrieť. V prípade potreby polievku zriedime vodou - všetko podľa vlastnej chuti dochutíme soľou či vegetou. Necháme prevariť a je hotové...je to vynikajúca a osviežujúca polievka vo sviatočných dňoch či na Vianoce alebo Silvestra...;-) Uvedené suroviny sú rátané na dve osoby...ak Vás bude viac, treba ingrediencie prispôsobiť počtu stravníkov.... Želám dobrú chuť...:-)