Šampiňónovo-zemiačková polievka

adrianal - bez fotkyadrianal, 31. októbra 2012
Šampiňónovo-zemiačková polievka
Foto: adrianal

Táto vznikla, ako obvykle to u mňa býva, z toho čo chladnička dala...varila sa pohodovo, do 30-40min. hotová. Brú chuť;-)

4
porcie
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

7 ks
4 kolieska na kolieska
2 ks väčšie
1-2 dcl
7 dcl alebo vývar
  s dubákmi(Kotányi)
1-2
1 PL
1 plátok
1 PL
1 ks - strúčik




Postup

  1. 1

    Očistené nakrájané šampiňóny(5 stredne veľkých) dusím v hrnci na plátku masla a olivovom oleji. Počas dusenia okorením dubáčikovou zmesou korenia(mlynček zn. Kotányi). Bokom v inom hrnci si vo 7dcl vody uvarím bujón.kocku-zeleninovú( idelálna by bola asi hubová, ale nemala som). Vývarom zalejem dusené šampiňóny, pridám na kocky nakrájané zemiaky a 4 kolieska póru, a nadrobenú ružičku karfiolu. Varím tak, aby šťava tesne pokrývala zeleninu, už nepodlievam.

    Šampiňónovo-zemiačková polievka - obrázok 1
  2. 2

    Keď mám zemiačky zmäknuté, dolejem mlieko, cca 2dcl( nemala som smotanu). Ak chcem polievku až po vrch hrnca, dolejeme zvyškom vody, alebo vodou aj mliekom súčasne. Nakrájam si zvyšné 2 šampiňóny-na tenké plátky, ktoré som si na začiatku odložila bokom, vhodím do hrnca, aby bola sila šampiňónov citeľná. Urobím si zátrepku( 1plná PL hl.múky a trocha vody-vymiešať do hladka), vylejem do polievky, aby bola hustejšia..Pretlačím strúčik cesnaku. Chvíľku ešte povarím( cca 5min.)

  3. 3

    Na záver, keď je polievka hotová, dochutím soľou, prípadne ešte dubáčikovou koreninou, pokvapkám citrón.šťavou a nastrúham muškát. oriešok. Polievka hotová.

Diskusia k receptu

horalka66
dobrá polievka :-)dnes som robila podobnú,ale na budúce vyskúšam túto tvoju
lusinkab
taketo polievocky mam rada,ulozene v KK stoji za vyskusanie
adrianal
a v recepte to síce písane nie je, no využila som aj zvyšok staršieho chlebíka..nakrájala na malé kocky, opražila na panvici s kvapkou oliv.oleja, a vhodila navrch do taniera s polievočkou...mňam!:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia