Šampiňónovo-zemiačková polievka

Autor receptu: adrianal

Táto vznikla, ako obvykle to u mňa býva, z toho čo chladnička dala...varila sa pohodovo, do 30-40min. hotová. Brú chuť;-)

4
porcie
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Očistené nakrájané šampiňóny(5 stredne veľkých) dusím v hrnci na plátku masla a olivovom oleji. Počas dusenia okorením dubáčikovou zmesou korenia(mlynček zn. Kotányi). Bokom v inom hrnci si vo 7dcl vody uvarím bujón.kocku-zeleninovú( idelálna by bola asi hubová, ale nemala som). Vývarom zalejem dusené šampiňóny, pridám na kocky nakrájané zemiaky a 4 kolieska póru, a nadrobenú ružičku karfiolu. Varím tak, aby šťava tesne pokrývala zeleninu, už nepodlievam.
  2. Keď mám zemiačky zmäknuté, dolejem mlieko, cca 2dcl( nemala som smotanu). Ak chcem polievku až po vrch hrnca, dolejeme zvyškom vody, alebo vodou aj mliekom súčasne. Nakrájam si zvyšné 2 šampiňóny-na tenké plátky, ktoré som si na začiatku odložila bokom, vhodím do hrnca, aby bola sila šampiňónov citeľná. Urobím si zátrepku( 1plná PL hl.múky a trocha vody-vymiešať do hladka), vylejem do polievky, aby bola hustejšia..Pretlačím strúčik cesnaku. Chvíľku ešte povarím( cca 5min.)
  3. Na záver, keď je polievka hotová, dochutím soľou, prípadne ešte dubáčikovou koreninou, pokvapkám citrón.šťavou a nastrúham muškát. oriešok. Polievka hotová.