Salsa - rajčinovo-cesnaková omáčka fotorecept
Foto: marianna76
... robila som z piatich dávok ako je tu uvedené, dala som do mrazáku ... môže sa použiť na pizzu, na cestoviny, do mletého Zobraziť celý popis... robila som z piatich dávok ako je tu uvedené, dala som do mrazáku ... môže sa použiť na pizzu, na cestoviny, do mletého mäsa, ktoré sa opráža ...
príprava
na 100 °C
Suroviny
2 ks |
|
2 ks |
|
600 g |
|
3 PL |
|
10 PL /nemusí,ak sa dá o pár rajčín viac/ |
|
1 čl |
|
1 PL čerstvá nasekaná |
|
1 ks |
|
2 čl |
|
1 čl |
|
|
Postup
-
1
pripravíme si suroviny, dávala som obyč.olej, rajčiny ošúpeme, nakrájame, cibuľu nadrobno aj cesnak
-
2
Rozohrejeme olej, opražíme cibuľu za stáleho miešania dosklovita , pridáme cesnak a opekáme ďalšie 2 minuty. Pridáme rajčiny pokrátané na kocky, pretlak - ja som nedávala, dala som všetko z rajčín, aj šťavu, ktorá vzniká pri krájaní. Ostatné suroviny a koreniny tiež pridáme.Dala som aj tymián.
-
3
Všetko spolu zamiešame, omáčku necháme zovrieť a za častého miešania varíme v otvorenom hrnci, uvádza sa 1 hodinu, ale asi podľa rajčín, varila som na miernom ohníku aj tri hodiny, aby sa voda odparila
-
4
omáčku, takú hustú ako chceme nakoniec ochutíme, bobkový list vyberieme, po vychladnutí plníme do plastových nádobiek od jogurtov, zamraziť a na druhý deň som ešte zabalila do sáčikov, mala by vydržať v mrazničke 4 mesiace, môže sa i sterilizovať, ale mala som akosi toho málo a toto bolo rýchlejšie
A odkiaľ máš ten krásny cesnak ?
@marianna76 recept je výborný a na uvedené použitie sto krát lepší ako kupovaný kečup :-)
Ja ani kečup na pizzu nedávam, ak nemám takéto omáčky, dávam len pretlak a cesnak s bylinkami.
Ja ani kečup na pizzu nedávam, ak nemám takéto omáčky, dávam len pretlak a cesnak s bylinkami.
Salsa je klasicky juhoamericky recept, je to omacka, dip a salat zaroven a VOBEC sa nevari. Robi a konzumuje sa nacerstvo. Robi sa z cerstvych rajcin, cervenej cibule, koriandru, limetkovej stavy a chili papriciek. To je zakladna zmes. Samozrejme existuje vela variacii ked sa prida olivovy olej, drveny kmin, cesnak, ocot a pod. Takze by bolo vhodne pouvazovat nad zmenou nazvu.
Salsa je špan., tal. a ar. slovo označujúce omáčku vo všeobecnosti. V mexickej kuchyni označuje špecifickú pikantnú omáčku, vyrobenú z rôznych druhov zeleniny a ovocia (najčastejšie z rajčín alebo kukurice), ktorá je určená na namáčanie tortilla chipsov a/alebo na plnenie mnohých druhov jedál. Jej konzistencia sa pohybuje od hutnej až po úplne hladkú.
Recept na salsu je známy už zo spisov z obdobia aztéckej kultúry. Recept sa v nespočetných obmenách používa dodnes. Čo sa týka pikantnosti, mexická salsa sa pripravuje a predáva v prevedení od "mild" cez "medium" až po "hot"
youtu.be/yJLUhXBKvQw...
youtu.be/jBhe0GMF5S0...
youtu.be/jvf20iL3t1s...
varecha.pravda.sk/recepty/salsa-k-hocicomu/7816-recept.ht...
Malo by zmysel ju premenovat na salsu trvanlivu ale stale Ti chybaju velmi dolezite suroviny ako limetka a chili.
Chili budem určite pridávať a limetku kľudne, ale možno až pri podávaní.
en.wikipedia.org/wiki/Salsa_(sauce)....
Ale na tom nezalezi, hlavne, ze dobre chuti, no nie? :-)