Šalát z polníčka s bazalkovými zemiakmi, cesnakovým aioli a kozím syrom

jarco - fotkajarco, 7. apríla 2010
Šalát z polníčka s bazalkovými zemiakmi, cesnakovým aioli a kozím syrom
Foto: jarco

Taká rýchlovka, ktorú som vymyslel dnes na večeru z toho, čo dom dal. Stopercentne originálny recept zrodený z momentálnej inšpirácie :-)

3
porcie
15 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

125 g
500 g
veľa
50 g
20 g
200 g
1/2 ks
10 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky som umyl a obielil. Kúpil som ich ako skoré, ale mali dosť hrubú šupku, nedali sa len tak oškrabať, ani variť v šupke. Nakrájal som ich na polovice, výdatne posolil a dal variť nad paru na cca 12 minút. Bacha aby sa nerozvarili.

  2. 2

    Polníček sme mali doma taký taliansky z plastovej vaničky. Je už umytý, stačí ho vysypať do misy a ochutiť. Dresing som pripravil z trochy olivového oleja, citrónovej šťavy a soli. Do šalátu som pridal polovicu cibule nakrájanej na pásiky, ktoré som dobre posolil a postláčal prstami (tento trik som sa naučil od Bulharov, soľ sa vpije do cibule, ktorá je tak chutnejšia a trochu sa potlačí štipľavosť).

  3. 3

    Vodu spod zemiakov som vylial, vyhodil sitko a scedené zemiaky vrátil späť do hrnca postaveného na vypnutú, ale ešte horúcu platňu sporáka. Pridal som veľa čerstvej, rukou natrhanej (krájaním sa znehodnucuje aróma) bazalky. Na to maslo a trochu cesnakového aioli (je to podobné majonéze, ale nie kyslé, populárne v Stredomorí, nepýtajte sa ma ako sa to robí - kupujem v obchode). A nakoniec nastrúhaný francúzsky tvrdý kozí syr (podľa mňa sa môže kľudne použiť aj ten mäkký).

  4. 4

    Premiešal som, počkal, kým sa syr nezačne topiť a znova premiešal tak, aby roztopený syr pekne obalil zemiaky. Dochutil som čertvo namletým farebným korením a podával na jednom tanieri spolu so šalátom. Osobne ma výsledok príjemne prekvapil - kombinácia jemnej chute skorých zemiakov, jemného polníčka, bazalky a aromatického kozieho syra je celkom fajn.

Diskusia k receptu

frezia68
Jarco,chválim Ťa-rýchla a zdravá večera.Si vynaliezavý a s fantáziou sa varí dobre :-))
2010
No to vyzera super a plus zdrave po tom vsetkom nukani a objedani....
hanina
Vďaka veľmi super recept. Isto vyskúšam.
evas13
Jarco z teba má rodina veľmi veľkú radosť. Si originálný a vynaliezavý. Určite vyskúšam.
hannah22
Super receptík, polníček mám veľmi rada a táto verzia je fajn dakujem...:))
bozulka
Je tam všetko čo mám rada a hlavne zdravé a po prejedaní sa krásne odľahčené.
@jarco si kabrňák !!!
jody
Mea culpa! Netuším, čo je polníček...
Ale vyzerá to geniálne!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia