Salajkový kávový zákusok
Foto: potravinarskavyrobaliana
V recepte je použité kypridlo Salajka, ktoré používali pri pečení už naše babičky.
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
130 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
15 g |
|
100 ml |
|
Plnka: | |
900 ml |
|
4-5 hrste |
|
4-5 hrste |
|
250 g |
|
2 KL |
|
2-3 KL |
|
Postup
-
1
Cesto: Zohrejeme mlieko a do vlažného nasypeme 15 g Salajky. Necháme napučať ako kvások.
- 2
Zmiešame ostatné suroviny a zalejeme napučanou Salajkou. Vypracujeme cesto ako na linecké koláčiky. Rozdelíme na 3 časti a každú zvlášť rozvaľkáme a upečieme na opačnej strane pomasteného plechu pri 200 °C 4 - 6 minút. Cesto sa upečie veľmi rýchlo a nesmie zhnednúť! Po nadvihnutí necháme v rúre 1 - 2 minúty.
- 3
Plnka: Mlieko s hrubou múku uvaríme na kašu. Do horúcej kaše primiešame kryštálový cukor a hneď aj maslo. Ďalej pridáme kakao, mletú čiernu kávu a krém hneď natierame medzi upečené pláty cesta.
- 4
Zákusok zaťažíme a necháme postáť. Vrch posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou.
Tiež kávový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu