Kávový zákusok
Salajkový kávový zákusok
Autor receptu: potravinarskavyrobaliana
V recepte je použité kypridlo Salajka, ktoré používali pri pečení už naše babičky.
Postup
- Cesto: Zohrejeme mlieko a do vlažného nasypeme 15 g Salajky. Necháme napučať ako kvások.
- Zmiešame ostatné suroviny a zalejeme napučanou Salajkou. Vypracujeme cesto ako na linecké koláčiky. Rozdelíme na 3 časti a každú zvlášť rozvaľkáme a upečieme na opačnej strane pomasteného plechu pri 200 °C 4 - 6 minút. Cesto sa upečie veľmi rýchlo a nesmie zhnednúť! Po nadvihnutí necháme v rúre 1 - 2 minúty.
- Plnka: Mlieko s hrubou múku uvaríme na kašu. Do horúcej kaše primiešame kryštálový cukor a hneď aj maslo. Ďalej pridáme kakao, mletú čiernu kávu a krém hneď natierame medzi upečené pláty cesta.
- Zákusok zaťažíme a necháme postáť. Vrch posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou.