Foto: rennatte
Je tu fašiangové obdobie,,,čas hodovania, zábav a zabíjačiek, tak ak niekde u suseda bude zabíjačka tak si vypýtajte ako výslužku aj vnútorné sadlo, ktoré Zobraziť celý popisJe tu fašiangové obdobie,,,čas hodovania, zábav a zabíjačiek, tak ak niekde u suseda bude zabíjačka tak si vypýtajte ako výslužku aj vnútorné sadlo, ktoré je treba na tento recept. U nás sa tomu hovorí aj filc.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
300 ml |
|
1 PL |
|
|
|
Sadlové cesto: | |
500 g |
|
200 g |
|
Plnky: | |
alebo lekvár |
|
3 strúčiky |
|
2 PL |
|
|
|
Posyp: | |
|
|
|
|
Potretie: | |
|
Postup
-
1
Cesto: do pohára s vodou pridáme ocot, do múky zapracujeme vajíčko a žĺtok, octovú vodu a soľ, vypracujeme vláčne lesklé cesto, odložíme z dosky a prikryjeme utierkou
-
2
Sadlové cesto: múku zapracujeme do pomletého sadla, a vypracujeme sadlové cesto, odložíme do chladničky, medzitým si pripravíme plnky podľa chuti, ja som zvolila makovú a marmeládu na sladké plnenie a cesnak so smotanou na špirálky,,,, očistené strúčiky cesnaku pretlačíme a zmiešame s KL soli a smotanou,,, a ideme sa troška hrať s cestami. Po 15 minútach cesto vyvaľkáme, do stredu položíme sadlové cesto
-
3
a zabalíme ho cestom na takýto bochník, rozvaľkáme
-
4
rozvaľkané cesto prekladáme, najprv protiľahlé strany do stredu a potom aj bočné strany
-
5
máme znova bochník
-
6
znovu rozvaľkáme a preložíme iba protiľahlé strany a prekrojíme, teraz budeme pracovať osobitne so slaným a sladkým cestom, jednu časť si odložíme bokom
-
7
druhú časť rozvaľkáme a potrieme pripraveným cesnakovým krémom, znova zabalíme do bochníka Tak isto aj odloženú prvú časť, ale tú posypeme práškovým cukrom a zabalíme do bochníka. Teraz sme konečne dozabaľovali a máme dva bochníky cesta, len si nepomýliť sladké s cesnakovým !
-
8
Sladké cesto rozvaľkáme a vykrojíme kolieska, do stredu každého dáme plnku a pomocou formičky zatvoríme, dáme na plech s papierom na pečenie
-
9
vidličkou ešte okraje pritlačím aby plnka nevytiekla a potrieme vajíčkom
-
10
upečieme dozlatista
-
11
Cesnakové cesto rozvaľkáme a nakrájame na tyčinky a potrieme vajíčkom, ktoré sme osolili
-
12
Presunieme na plech s papierom na pečenie, posypeme rascou a upečieme
-
13
ak spojíme dve tyčinky potretou stranou k sebe a zatočíme,
-
14
vytvoríme špirálky
-
15
Dáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným slaným vajíčkom a posypeme sezamom, dáme piecť
Keď sa podaria, napíšem.