Čokoládový zákusok
Čokoládový zákusok

Sacherove rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 20. januára 2019
Sacherove rezy (fotorecept)
Foto: Izabella929

Teraz som tento skvelý rez inovovala. Piekla som ho pred mnohými rokmi, keď som bola v pečení začiatočník a na vlastných chybách som sa Zobraziť celý popisTeraz som tento skvelý rez inovovala. Piekla som ho pred mnohými rokmi, keď som bola v pečení začiatočník a na vlastných chybách som sa učila. Dnes viem čo si v pečení môžem dovoliť a kde treba dodržiavať isté zásady. Možno ak ho upečiete po mne presne tak ako je v recepte, uznáte, že nič lepšieho ste ešte neochutnali.

25
porcií
50 minút
príprava
2x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto (2x):
6 ks
120 g
120 g (rozpustené)
150 g (rozpustená)
120 g
1 KL
na špic noža
250 ml
100 ml
1 bal.
Čokoládová poleva:
100 g
100 g
1 PL
1 PL (pochúťková)
1 PL




Postup

  1. 1

    Do misy som dala cukor a celé vajcia a zapla som robot, keď boli vajcia s cukrom takmer vymiešané, prilievala som roztopené už chladné maslo a ihneď roztopenú čokoládu. Vajcia ozaj nie je nutné rozdeliť, krásne sa cesto vymieša a je nadýchané.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som vyliala do misy. Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a na 3x som preosiala do cesta a opatrne vmiešala. Netreba sa báť používať sódu bikarbónu, robí cesto jemným a krehkým.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala, teraz treba obzvlášť pozerať na to, aby korpusy boli rovné, lebo cesto je tmavé a nerovnosti sú viditeľné. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 10 min. Neprepečte zbytočne cesto, nebude krehké a bude suché. Ihneď po upečení ešte za horúca odstránim z neho kožu a nechám chladiť na mriežke. Kým sa piekol prvý korpus, robot mi miešal aj ďalšie cesto presne tak isto ako prvé.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som si lekvár. Začala som robiť tento spôsob lekváru, lebo som zistila, že lekvár mi nekreslí po korpusoch čiary. Do rajnice som dala 4 PL marhuľového lekváru. Položila som na sporák a nechala som ho prihrievať.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vo vode som vymiešala Zlatý klas a zmes som pridala k lekváru a po celý čas som miešala...

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...až do zhustnutia, to zistíte tak, že je už hotový, že sa začína oddeľovať od dna rajnice.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte úplne horúci lekvár natieram lyžicou na korpus tak, že najprv potriem horúcim celú plochu od kraja po druhý kraj, tam kde som začínala natierať, je už stuhnuté. Začínam vždy zľava smerom doprava.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz pokračujem druhou vrstvou opäť tak ako prvýkrát a natriem druhú tretinu lekváru a napokon navrstvím aj tretiu časť a chvíľu nechám chladiť. Vidieť na obrázku, že sa ešte z lekváru parí, je proste horúci.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na čiastočne vychladený lekvár položím druhý korpus. Teraz uložím koláč do chladničky. Na vrch položím papier na pečenie, na to krájaciu dosku a na to položím 2 kg soli. Tentoraz potrebujem pritlačiť iba 2 korpusy. Inokedy ak je ich viac dávam aj 3 -4 kg. záleží od skladby zákusku. Potrebujem ich pritlačiť preto, aby vrchná plocha pod polevu bola rovná.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Druhý deň zohrejem zbytok lekváru a natriem ho na vrch a uložím do chladničky, lebo pred poliatím čokoládovou polevou, musí byť koláč studený.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď je partične vychladený, polejem ho polevou a upravím povrch hrebeňovou stierkou a opäť putuje do chladničky.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Krájať začínam tak, že najprv narežem polevu na všetkých zákuskoch, až potom zákusok prekrojím až do konca.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ozdobila som šľahačkou, ale nie je nutné, je výborný aj bez nej Prajem vám dobrú chuť.

    Sacherove rezy (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

haji
To jsou řezy pro mě. 2x lité těsto a dá-li Pán Bůh, snad i souměrně nakrájím, s pravítkem. Pěkně popsané, dobré suroviny - celé bezvadné. O chuti nepochybuji. Krásná, perfektní práce, to celé s láskou! Děkuji, milá Izi, za receptík, který mne láká k upečení.
siisa
Keď som na to kukla, myslela som si, že to je čokoládová plnka, ale po prečítaní receptu už viem, že nie je. Pekne vysvetlený postup a krásny koláčik :)
gerberka
Sacherove rezy nikdy nesklamú, postup s natieraním lekváru je úplne logický, žiadna novinka.
izabella929
@3sandra3 , torty nepečiem a ak tak len na objednávku, alebo na oslavu, inak ma lepšie baví pečenie zákuskov..ale nedávno ju piekol @mesiar50 a dal na fB vyzerala zaujímavo a piekol ju podľa môjho receptu..Vďaka za komentár..