Sacherova torta ako od Sachera
recept z publikácie 100 originálnych receptov Rakúska, 26. februára 2023
Foto: Shutterstock
O recepte na originálnu Sacherovu tortu sa s obľubou hovorí, že je tajný. Recepty, ktoré tajné nie sú, sú si veľmi podobné a chuť Zobraziť celý popisO recepte na originálnu Sacherovu tortu sa s obľubou hovorí, že je tajný. Recepty, ktoré tajné nie sú, sú si veľmi podobné a chuť takejto torty je na nerozoznanie od tej z hotela Sacher. Recept, ktorý vám ponúkame, pochádza z publikácie 100 originálnych receptov Rakúska.
porcií
príprava
na 180/200 °C
Suroviny
Korpus: | |
120 g |
|
120 g tekutá |
|
60 g |
|
110 g |
|
170 g |
|
140 g |
|
120 g |
|
Na potretie: | |
200 g |
|
Glazúra: | |
360 g |
|
150 g |
|
300 g tekutá |
|
Postup
-
1
Korpus: Zmäknuté, na kocky nakrájané maslo, tekutú čokoládovú polevu izbovej teploty a práškový cukor vymiešame dopenista. Postupne pridávame žĺtky. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom na tuhý sneh. Obidve hmoty zmiešame a pridáme múku. Nalejeme do formy s priemerom 23 cm a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 60 minút. 10 minút pred koncom pečenia zvýšime teplotu na 200 °C.
- 2
Po vychladnutí okraj korpusu mierne zaoblíme, korpus prekrojíme a naplníme marhuľovým džemom, ktorý predtým prepasírujeme. Časť džemu rozohrejeme a natrieme na tortu. Ak je to možné, korpus urobíme deň vopred a po vychladnutí ho vložíme do chladničky.
- 3
Pripravíme glazúru. Kryštálový cukor uvaríme s vodou, pridáme tekutú polevu a varíme, kým dosiahneme teplotu 110 °C. Potom precedíme cez sitko do nádoby.
- 4
Pätinu polevy vylejeme na kamennú dosku alebo na čistú pracovnú plochu a špachtľou spracúvame, stierame z jednej strany na druhú. Druhou rukou miešame glazúru v nádobe, aby sa na nej neurobila „koža“. Potom vrátime polevu z podložky do nádoby s polevou, zamiešame a tento postup niekoľkokrát opakujeme.
- 5
Glazúru vylejeme na tortu, ktorú sme položili na podnos, a rovnomerne ju rozotrieme. Pracujeme rýchlo, pretože poleva veľmi rýchlo tuhne. Necháme stuhnúť. Tortu nakrájame na rezy a podávame so šľahačkou.
Tiež Čokoládová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu