Čokoládová torta
Čokoládová torta

Sacherova torta ako od Sachera

Jarmila Horváthová
recept z publikácie 100 originálnych receptov Rakúska, 26. februára 2023
Sacherova torta ako od Sachera
Foto: Shutterstock

O recepte na originálnu Sacherovu tortu sa s obľubou hovorí, že je tajný. Recepty, ktoré tajné nie sú, sú si veľmi podobné a chuť Zobraziť celý popisO recepte na originálnu Sacherovu tortu sa s obľubou hovorí, že je tajný. Recepty, ktoré tajné nie sú, sú si veľmi podobné a chuť takejto torty je na nerozoznanie od tej z hotela Sacher. Recept, ktorý vám ponúkame, pochádza z publikácie 100 originálnych receptov Rakúska.

12
porcií
25 minút
príprava
60 minút
na 180/200 °C

Suroviny

Korpus:
120 g
120 g tekutá
60 g
110 g
170 g
140 g
120 g
Na potretie:
200 g
Glazúra:
360 g
150 g
300 g tekutá




Postup

  1. 1

    Korpus: Zmäknuté, na kocky nakrájané maslo, tekutú čokoládovú polevu izbovej teploty a práškový cukor vymiešame dopenista. Postupne pri­dávame žĺtky. Bielky vyšľaháme s kryštá­lovým cukrom na tuhý sneh. Obidve hmoty zmiešame a pridáme múku. Nalejeme do formy s priemerom 23 cm a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 60 minút. 10 minút pred koncom pečenia zvýšime teplotu na 200 °C.

  2. 2

    Po vy­chladnutí okraj korpusu mierne zaoblíme, korpus prekrojíme a naplníme marhuľo­vým džemom, ktorý predtým prepasírujeme. Časť džemu rozohrejeme a natrieme na tortu. Ak je to možné, korpus urobíme deň vopred a po vychladnutí ho vložíme do chladničky.

  3. 3

    Pripravíme glazúru. Kryštálový cukor uvaríme s vodou, pridáme tekutú polevu a varíme, kým dosiahneme teplotu 110 °C. Potom precedíme cez sitko do nádoby.

  4. 4

    Pätinu polevy vylejeme na kamennú dosku alebo na čistú pracovnú plochu a špachtľou spracúvame, stierame z jednej strany na druhú. Druhou rukou miešame glazúru v nádobe, aby sa na nej neurobila „koža“. Potom vrátime polevu z podložky do nádoby s polevou, zamiešame a tento postup niekoľkokrát opakujeme.

  5. 5

    Glazúru vylejeme na tortu, ktorú sme položili na podnos, a rovnomerne ju rozo­trieme. Pracujeme rýchlo, pretože poleva veľmi rýchlo tuhne. Necháme stuhnúť. Tortu na­krájame na rezy a podávame so šľahačkou.

Diskusia k receptu

sobon
Nech mi autorka prepaci, ale tato tvoja vyzera tak nejak chutnejsie … sikovny si velmi😋@kimlo (26.2.2023 14:03)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia