Čokoládová torta

Sacherova torta ako od Sachera

Autor receptu: redakcia

O recepte na originálnu Sacherovu tortu sa s obľubou hovorí, že je tajný. Recepty, ktoré tajné nie sú, sú si veľmi podobné a chuť takejto torty je na nerozoznanie od tej z hotela Sacher.* Recept, ktorý vám ponúkame, pochádza z publikácie 100 originálnych receptov Rakúska.

12
porcií
25 minút
príprava
60 minút
na 180/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Zmäknuté, na kocky nakrájané maslo, tekutú čokoládovú polevu izbovej teploty a práškový cukor vymiešame dopenista. Postupne pri­dávame žĺtky. Bielky vyšľaháme s kryštá­lovým cukrom na tuhý sneh. Obidve hmoty zmiešame a pridáme múku. Nalejeme do formy s priemerom 23 cm a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 60 minút. 10 minút pred koncom pečenia zvýšime teplotu na 200 °C.
  2. Po vy­chladnutí okraj korpusu mierne zaoblíme, korpus prekrojíme a naplníme marhuľo­vým džemom, ktorý predtým prepasírujeme. Časť džemu rozohrejeme a natrieme na tortu. Ak je to možné, korpus urobíme deň vopred a po vychladnutí ho vložíme do chladničky.
  3. Pripravíme glazúru. Kryštálový cukor uvaríme s vodou, pridáme tekutú polevu a varíme, kým dosiahneme teplotu 110 °C. Potom precedíme cez sitko do nádoby.
  4. Pätinu polevy vylejeme na kamennú dosku alebo na čistú pracovnú plochu a špachtľou spracúvame, stierame z jednej strany na druhú. Druhou rukou miešame glazúru v nádobe, aby sa na nej neurobila „koža“. Potom vrátime polevu z podložky do nádoby s polevou, zamiešame a tento postup niekoľkokrát opakujeme.
  5. Glazúru vylejeme na tortu, ktorú sme položili na podnos, a rovnomerne ju rozo­trieme. Pracujeme rýchlo, pretože poleva veľmi rýchlo tuhne. Necháme stuhnúť. Tortu na­krájame na rezy a podávame so šľahačkou.