Čokoládová torta
Sacherova torta ako od Sachera
Autor receptu: redakcia
O recepte na originálnu Sacherovu tortu sa s obľubou hovorí, že je tajný. Recepty, ktoré tajné nie sú, sú si veľmi podobné a chuť takejto torty je na nerozoznanie od tej z hotela Sacher.* Recept, ktorý vám ponúkame, pochádza
z publikácie 100 originálnych receptov Rakúska.
12 porcií |
25 minút príprava |
60 minút na 180/200 °C |
Postup
- Korpus: Zmäknuté, na kocky nakrájané maslo, tekutú čokoládovú polevu izbovej teploty a práškový cukor vymiešame dopenista. Postupne pridávame žĺtky. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom na tuhý sneh. Obidve hmoty zmiešame a pridáme múku. Nalejeme do formy s priemerom 23 cm a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 60 minút. 10 minút pred koncom pečenia zvýšime teplotu na 200 °C.
- Po vychladnutí okraj korpusu mierne zaoblíme, korpus prekrojíme a naplníme marhuľovým džemom, ktorý predtým prepasírujeme. Časť džemu rozohrejeme a natrieme na tortu. Ak je to možné, korpus urobíme deň vopred a po vychladnutí ho vložíme do chladničky.
- Pripravíme glazúru. Kryštálový cukor uvaríme s vodou, pridáme tekutú polevu a varíme, kým dosiahneme teplotu 110 °C. Potom precedíme cez sitko do nádoby.
- Pätinu polevy vylejeme na kamennú dosku alebo na čistú pracovnú plochu
a špachtľou spracúvame, stierame z jednej strany na druhú. Druhou rukou miešame glazúru v nádobe, aby sa na nej neurobila „koža“. Potom vrátime polevu z podložky do nádoby s polevou, zamiešame a tento postup niekoľkokrát opakujeme.
- Glazúru vylejeme na tortu, ktorú sme položili na podnos, a rovnomerne ju rozotrieme. Pracujeme rýchlo, pretože poleva veľmi rýchlo tuhne. Necháme stuhnúť. Tortu nakrájame na rezy a podávame so šľahačkou.