Ryžový nákyp s tvarohom a ovocnou polevou fotorecept
Foto: bibia1
Jedlo, ktoré si všetci pamätáme z detských čias a u nás aj tak vždy rýchlo zmizne z tanierov :)
porcie
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Ryžu si premyjeme a dáme variť do trošku osoleného mlieka, do ktorého pridáme 3 PL kryštálového cukru. Dusíme, až kým nie je ryža polomäkká a necháme trošku vychladiť. Do vychladnutej mliečnej ryže pridáme 3 žltky, héliu, vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti a nastrúhané jablká. Všetko premiešame.
-
2
Z bielkov z troch vajíčok ušľaháme tuhý sneh a jemne vmiešame do ryže.
-
3
Misu z janského skla si vytrieme trochou helie a dáme do nej polovičku ryže. Na ryžu naukladáme odkvapkané ovocie. Tvaroh vymiešame s jedným vajíčkom a vanilkovým cukrom a uložíme na ovocie.
-
4
Na tvaroh navrstvíme zvyšnú ryžu a dáme do vyhriatej trúby piecť na 220 stupňov na 30 min.
-
5
Pečieme, kým je povrch zlatavý a kraje sa oddeľujú od misy.
-
6
Medzitým, ako sa nám pečie samotný nákyp, si pripravíme ovocnú polevu. Použijeme šťavu z kompótov, ak treba dolejeme vodou, alebo džúsom do jedného litra. Necháme prejsť varom, pridáme kryštálový cukor podľa chuti a zlatý klas.
-
7
Miešame, kým nezačne poleva hustnúť, ale tak, aby sa dala liať.
-
8
Všetko máme hotové, ryžový nákyp nakrájame a prelejeme ovocnou polevou. Dobrú chuť.
Ovocna poleva je dobry napad, ked sa robi z kompotu.
@mojack mne určite liter mlieka stačil, ak máte radi nákyp viac "riedky". stačí mliečko doliať aj do masy s jabĺčkami, vajíčkom a cukrom.
@evanaaa - riadne maslo som doma nemala, len rastlinné náhrady, tak som volila túto možnosť s heliou, ale áno, klasické maslo je najlepšie :)
@santem ďakujem za milý komentár