Ryžový nákyp s tvarohom a ovocnou polevou fotorecept

bibia1 - fotkabibia1, 24. augusta 2011
Ryžový nákyp s tvarohom a ovocnou polevou (fotorecept)
Foto: bibia1

Jedlo, ktoré si všetci pamätáme z detských čias a u nás aj tak vždy rýchlo zmizne z tanierov :)

4-8
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 220 °C

Suroviny

0,5 kg
1 l
4 ks
100 g
2 ks
2 ks
5 ks
500 g
Poleva:
1 l
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Ryžu si premyjeme a dáme variť do trošku osoleného mlieka, do ktorého pridáme 3 PL kryštálového cukru. Dusíme, až kým nie je ryža polomäkká a necháme trošku vychladiť. Do vychladnutej mliečnej ryže pridáme 3 žltky, héliu, vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti a nastrúhané jablká. Všetko premiešame.

    Ryžový nákyp s tvarohom a ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z bielkov z troch vajíčok ušľaháme tuhý sneh a jemne vmiešame do ryže.

    Ryžový nákyp s tvarohom a ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Misu z janského skla si vytrieme trochou helie a dáme do nej polovičku ryže. Na ryžu naukladáme odkvapkané ovocie. Tvaroh vymiešame s jedným vajíčkom a vanilkovým cukrom a uložíme na ovocie.

    Ryžový nákyp s tvarohom a ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na tvaroh navrstvíme zvyšnú ryžu a dáme do vyhriatej trúby piecť na 220 stupňov na 30 min.

    Ryžový nákyp s tvarohom a ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme, kým je povrch zlatavý a kraje sa oddeľujú od misy.

    Ryžový nákyp s tvarohom a ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým, ako sa nám pečie samotný nákyp, si pripravíme ovocnú polevu. Použijeme šťavu z kompótov, ak treba dolejeme vodou, alebo džúsom do jedného litra. Necháme prejsť varom, pridáme kryštálový cukor podľa chuti a zlatý klas.

    Ryžový nákyp s tvarohom a ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Miešame, kým nezačne poleva hustnúť, ale tak, aby sa dala liať.

    Ryžový nákyp s tvarohom a ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Všetko máme hotové, ryžový nákyp nakrájame a prelejeme ovocnou polevou. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

cica2
to úvodné foto je krásne!:) Už som dávno túto dobrotu nerobila a nezvyknem dávať aj tvaroh ale tvoj recept sa mi páči, tak niekedy spravím podľa teba:)
hronka
vyzerá výborne, ja robievam podobný, ale hotový ryžový nákyp polievam iba šťavou z kompótu
bibia1
@hronka ďakujem - priznám sa, tiež som polievala len s kompótovou šťavou, ale po dnešnom experimente už zostanem verná tejto poleve :)
evanaaa
Tiež robievam takto ryž. nákyp, len dávam doň maslo. Inak, Helia sa dáva do plniek, tak neviem...., ale asi môže aj tam ísť.
mojack
tuto polevu davam na kolace. Do pol kila ryze iba 1 liter mlieka? Nie je to malo?
trencanka
S maslom je lepise, to je jasne! Teraz v lete je skoda nevyuzit cerstve slivky, s nimi je nakyp asi najlepsi. Jablka tiez struham do ryze. Super, najblizsie spravim.
Ovocna poleva je dobry napad, ked sa robi z kompotu.
hronka
zajtra vyskúšam aj s polevou, určite to bude super, veď experimentom sa medze nekladú.
hviezdickaz
mne toto nikdy nechutilo,ale musim napisat,ze to naozaj dobre vyzera ,tak by som sa hadam aj nechala ukecat :-)
bibia1
ďakujem dievčatá :)
@mojack mne určite liter mlieka stačil, ak máte radi nákyp viac "riedky". stačí mliečko doliať aj do masy s jabĺčkami, vajíčkom a cukrom.
@evanaaa - riadne maslo som doma nemala, len rastlinné náhrady, tak som volila túto možnosť s heliou, ale áno, klasické maslo je najlepšie :)
smajliqa
ajoj, chcem podakovat za recept, urobila som presne podla teba, len som dala obycajne masielko. bol uzasny,,,, bol taky doby ze som si dala aj ja s mamou, a to my dve ryzovy nakyp neznasame :))) robila som o kvoli otcovi, a neudrzala som sa a dala som si po ochutnani aj ja, a mama dva taniere.... takze ak ryzovy nakyp, tak jedine tento recept :)))
bibia1
veľmi som sa potešila, že vám všetkým chutilo, ďakujem :)
sisinka131
Super nápad, vyskúšam detičkám /vnukovi a vnučke/, mama im nákyp nerobí a priznám sa, že ja tiež nie, už som asi zabudla...no tento recept ma fakt inšpiroval, ale skúsim s maslom - ďakujem za tip
santem
nákyp je výborný, dala som si duplu a chutil aj mojim nejedáčkam :-) len som dala polovičnú rýžu a 700ml mlieka a maslo miesto helie. a k jablkám mi patrí škorica, čiže vrstvu ryže som posypala škoricou :-) dakujem, spravím aj nabudúce tento recept :-)
bibia1
najkrajšou odmenou pre mňa je to, keď recept niekoho zaujme natoľko, že ho aj vyskúša, a keď mu ešte aj chutí, tak som celá happy
@santem ďakujem za milý komentár
ela77
@Bibia1 , hľadám naj ryžový nákyp a rozhodla som sa pre ten tvoj, len skúsim troška experimentovať, lebo najskôr ma zaujal ten čo dala @dorisa , je v poradí skôr, tak dám do toho tvarohu aj puding a výsledok by mal byť určite dobrý. Vďaka obom za recepty, sú robené tak, že ryža nie je suchá a je to celé šťavnatejšie. Ryžu mám ale uvarenú bez mlieka a ešte aj dlhozrnnú, zostala z včerajšieho obeda, tak dám do nej zarobené sušené mlieko s vodou a ona si to určite natiahne tú mliekovú chuť a zmäkne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia