Ryžový nákyp
Ryžový nákyp s čerešňami
Autor receptu: vlastadorisa
Toto jedlo je u nás tzv. jesenné. Máme ho radi teplý, ale aj za studena.
8 porcií |
10 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Ryžu začneme variť zaliatu vodou, keď je polomäkká, zalievame mliekom, dovaríme, nakoniec pridáme časť cukru a necháme vychladnúť.
- Rozdelíme vajcia ,a žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom a zamiešame do vychladnutej ryže. Pridáme aj roztopené maslo. Premiešame.
- Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zamiešame do ryžovej zmesi.
- Do zapekacej misy, ktorú vymažeme maslom, prenesieme polovicu ryžovej zmesi, pokračujeme odkôstkovanými čerešňami a končíme ryžovou zmesou. Vrch som posypala škoricovým cukrom a dáme piecť 30 minút pri teplote 200 °C.
- Podávame posypané cukrom alebo zaliate sirupom.