Ryža s koriandrom, príloha s novou chuťou fotorecept
Foto: sracz
Trvalo mi trošku dlhšie, než som si navykol na chuť a vôňu koriandra. V kuchyni ho najčastejšie používam v kombinácii s fazuľou, zeleninovými polievkami, Zobraziť celý popisTrvalo mi trošku dlhšie, než som si navykol na chuť a vôňu koriandra. V kuchyni ho najčastejšie používam v kombinácii s fazuľou, zeleninovými polievkami, ale aj s mäsom. Dočítal som sa, že obsahuje minerály (vápnik, draslík, horčík, mangán a železo) a veľa vitamínu K a A. Je schopný odstraňovať ortuť, ktorá zo všetkých ťažkých kovov (okrem rádioaktívnych) predstavuje pre naše telo najväčšie nebezpečenstvo. Takto som ho použil na netradičnú prípravu ryže a veľmi sme sa čudovali, ako nám chutila!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 PL |
|
1 ks menšia strúhaná |
|
2 - 3 strúčiky pretlačené |
|
250 - 333 ml |
|
1 ks (šťava a kôra) |
|
500 - 600 ml |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
1 zväzok čerstvý (cilantro) |
|
Postup
-
1
Už pri prvom pohľade na zostavu potrebných ingrediencií je zrejmé, že to bude ľahká záležitosť.
-
2
Na ~ 2 PL slnečnicového oleja som krátko, len na prehľadno, orestoval postrúhanú cibuľu, spoločne s pretlačenými strúčikmi cesnaku,
-
3
pridal ryžu a opäť krátko, maximálne 3 min, premiešané „popražil“
-
4
hneď nastrúhal kôru z celej limetky,
-
5
zalial kuracím vývarom (dvojnásobok objemu ryže), pridal šťavu z celej limetky, KL soli, premiešal, „korunoval“ PL masla a pod pokrievkou nechal uvariť, až sa v ryži objavili dierky.
-
6
Vtedy som do ryže vsypal pokrájané horné 2/3 kytice koriandra, zmiešal a prikryté, už pri vypnutom zdroji tepla, nechal zladiť chute a vône.
-
7
Po necelé 3 min na každej strane som v maslovo-olejovej „emulzii“ (1:1) opiekol filety lososa.
-
8
Prvá ochutnávka bola s kyslým mliekom, čoby predjedlo
-
9
a finále s lososom na prírodno, posypaným na „broky“ pokrájanými halúzkami (bez lístkov; tie som uložil pod ryžu) čerstvej petržlenovej vňate; koliesko citróna nebolo potrebné, lebo v ryži je limetka.
-
10
Druhá vetvička bielej orchidey je na kvety bohatšia, sľubuje ich (podľa púčikov) až osem.
Diskusia k receptu