Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. januára 2014
Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept)
Foto: pusta

Ryža basmati patrí medzi najkvalitnejšie, má jemnú orieškovú chuť, je voňavá, najčastejšie sa používa ako príloha, ale možno z nej pripraviť aj iné a Zobraziť celý popisRyža basmati patrí medzi najkvalitnejšie, má jemnú orieškovú chuť, je voňavá, najčastejšie sa používa ako príloha, ale možno z nej pripraviť aj iné a netradičné pokrmy. Najznámejšia je asi v Indii, ale aj inde, najmä svojou kvalitou. Po ťažkých sviatočných jedlách sa nám žiadalo čosi ľahšie a chutné. Kombinovať ju so zeleninou a kuracími prsiami a s pecorinom bol skvelý nápad a doslova gurmánsky zážitok, hoden vyskúšania.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 60 - 70 °C

Suroviny

300 g
100 g
600 ml
100 g
50 g
50 g
50 g
50 g
1/2 ks
300 g
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Očistila som si koreňovú zeleninu a...

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pokrájala som ju na malé kocky.

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ryžu basmati som premyla 7x vo vlažnej vode, potom som ju nechala namočenú v studenej vode asi 30 minút, scedila som ju a nechala dobre odkvapkať na site.

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som si ghee - prepustené maslo.

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozpustila som v hrnci asi 30 gramov masla Ghee.

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na prudkom ohni som do ružova opiekla malé kúsky kuracích pŕs do ružova - asi 10 minút a pridala som scedenú koreňovú zeleninu a hrášok, opekala som spolu asi 5 minút. Na záver som všetko jemne osolila morskou soľou a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Nechala som úplne vychladnúť.

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na rozpustenom Ghee som prudko opražila pokrájanú cibuľu do sklovita - asi 2 minúty a

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pridala som odkvapkanú ryžu basmati a za stáleho miešania...

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..som ju opražila do sklovita, aby sa každé zrnko ryže obalilo rozpusteným maslom.

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Opraženú ryžu som zaliala horúcim domácim kuracím vývarom - asi 2,5 cm nad úroveň ryže,...

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...jemne osolila /pozor - vývar je dosť slaný!/ a pridala som ešte čerstvo mleté čierne korenie...

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...a opraženú zeleninu s opraženými kuracími prsiami, až teraz som pridala pokrájanú zelenú časť póru na pásiky.

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prikryla som pokrievkou a na najmenšom plameni som dusila prikryté - 10 minút, potom som vypla plameň a nechala som celé dôjsť pod pokrievkou ešte 10 minút.

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pripravila som si taliansky očí syr Pecorino a...

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...nastrúhala som ho na jemno.

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Hotové jedlo som jemne premiešala vidličkou,...

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...naložila na tanier a posypala čerstvo nastrúhaným pecorinom, ktorého ostrá pikantná chuť výborne kontrastovala s voňavou ryžou basmati jemnej orieškovej chuti a s jemnou chuťou použitej zeleniny a kuracích pŕs, bola to veľká lahôdka po toľkých ťažkých sviatočných jedlách a skvelá voľba. Odporúčam vrelo vyskúšať tento spôsob prípravy - Dobrú chuť prajem!

    Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

kukulienka71
Dobré zeleninovovo-kuracie rizotko so syrom po mojom:-)Farebné,ľahké,chutné.Maslo Ghee som ešte nepoužila,skúsim,takisto ten taliansky ovčí syr.Ja väčšinou varím z domácich surovín,ale spestrenie nezaškodí:-)
tatranka
Chutné a ľahko stráviteľné jedlo na žalúdok.Teraz naozaj vítané.Krásne spracovaný recept a veru na budúci týždeň,táto kombinácia príde na rad.
pusta
@kukulienka71 , presne tak, ako píšeš :-)
Práve s maslom Ghee je oveľa jemnejšie a s tým talianskym ovčím syrom vynikajúco chuťovo kontrastuje.
budem rada, ak vyskúšaš a potom ma veľmi bude zaujímať tvoj názor na toto jedlo :-)
tiež varím často a väčšinou z domácich surovín, ale tu sa spestrenie basmati ryže priam žiadalo a perfektne vyšlo.
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@tatranka - martuška milá, teraz to ľahko stráviteľné a lahodné jedlo sa priam žiadalo a výborne padlo, naozaj chutilo.
veľmi ma poteší, ak takáto kombinácia príde aj u teba doma na rad a budem potom zvedavá aj na tvoj názor :-)
dakujem za uznanie a za pochvalu.
prajem ti skvelé varenie a šťastný Nový rok 201 a teším sa na tvoje vynikajúce receptíky :-)
mariamka
aj mne sa paci toto rizotko, cerstve suroviny, vyborne ingrediencie, mame take radi,, PF 2014 :)
elysa
áno, takýto obed mám veľmi rada, aj môj syn by neohrdol, musím sa obzrieť po tom prepustenom masle...
pusta
@mariamka , som rada, že sa ti páči toto jedlo.
PF 2014 aj tebe :-)
dakujem.
pusta
@elysa , to ti rada verím, že ani syn by týto jedlom nepohrdol.
náš mladý kúpil Ghee v špecializovanej talianskej predajni v ba na Mickiewiczovej ulici a tam aj taliansky ovčí syr Pecorino z Toskánska.
iste majú aj inde.
aj nám ostatným veľmi chutilo.
dakujem.
eviana
Skvelé, ľahké, rýchle jedlo, ideálne po tých vianočných obžerských zaberákoch :) Ghee sa chystám spraviť podľa receptu @havino už dlhšie, akosi mi vždy do toho niečo príde, ale aj vďaka tomuto receptu vidím jeho všestranné využitie, tak sa snáď konečne k jeho výrobe dokopem :) Chválim Tvoje chuťovo vyvážené jedlo, nepohrdla by som veru, mňam :) 5*
kuchticka
Ryzu basmati pouzivam uz 10 rokov, ale nikdy som ju nepotrebovala prepierat 7x. Je skutocne vonava a chutna. mas pekny recept a ja robievam podobny. Prave som si pred hodinpu vytiahla z mraziaku masko z turkey (ako sa to povie po slovensky - morka?). Take chude maso ako s kurata, podusene s miesanou zeleninou. Mame rovnake chute?
pusta
@eviana , veru tak, po tých vianočných obžerstvách skutočne dobre padlo toto lahodné jedlo. Mala som hotové kvalitné Ghee po ruke aj Pecorino - použila som a vynikajúce.
viem, že ty by si určite nepohrdla :-)
dakujem za pochvalu i za 5****
pusta
@kuchticka , nuž ja som ryžu prepierala, až kým mi voda nezostala číra.
hej, basmati ryža je skutočne voňavá a chutná - presvedčila som sa aj ja sama teraz.no mäsko z morky bude v tomto jedle jemné a úžasné.
myslím, že máme rovnaké chute :-)
dakujem.
sracz
S "basmati rice" mám aj ja tie najlepšie skúsenosti, milá @pusta a po Tvojom *o*p*ä*ť* výbornom rcp ju budem naďalej vrelo odporúčať širokorozvetvenej laickej i odbornej klientele!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, som rada, že tento recept považuješ opäť za výborný :-)
dakujem, že ho oidporúčaš vrelo širokorozvetvenej laickej i odbornej verejnosti.
kadgam8
Práve varím, ale v mojich skoro poľných podmienkach postrádam dobrý syr. Veľmi sa mi páči presný postup, musím sa ale priznať, že som ho nedodržala celkom presne.