Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom fotorecept
Foto: pusta
Ryža basmati patrí medzi najkvalitnejšie, má jemnú orieškovú chuť, je voňavá, najčastejšie sa používa ako príloha, ale možno z nej pripraviť aj iné a Zobraziť celý popisRyža basmati patrí medzi najkvalitnejšie, má jemnú orieškovú chuť, je voňavá, najčastejšie sa používa ako príloha, ale možno z nej pripraviť aj iné a netradičné pokrmy. Najznámejšia je asi v Indii, ale aj inde, najmä svojou kvalitou. Po ťažkých sviatočných jedlách sa nám žiadalo čosi ľahšie a chutné. Kombinovať ju so zeleninou a kuracími prsiami a s pecorinom bol skvelý nápad a doslova gurmánsky zážitok, hoden vyskúšania.
porcie
príprava
na 60 - 70 °C
Suroviny
300 g |
|
100 g |
|
600 ml |
|
100 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
1/2 ks |
|
300 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Očistila som si koreňovú zeleninu a...
-
2
...pokrájala som ju na malé kocky.
-
3
Ryžu basmati som premyla 7x vo vlažnej vode, potom som ju nechala namočenú v studenej vode asi 30 minút, scedila som ju a nechala dobre odkvapkať na site.
-
4
Pripravila som si ghee - prepustené maslo.
-
5
Rozpustila som v hrnci asi 30 gramov masla Ghee.
-
6
Na prudkom ohni som do ružova opiekla malé kúsky kuracích pŕs do ružova - asi 10 minút a pridala som scedenú koreňovú zeleninu a hrášok, opekala som spolu asi 5 minút. Na záver som všetko jemne osolila morskou soľou a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Nechala som úplne vychladnúť.
-
7
Na rozpustenom Ghee som prudko opražila pokrájanú cibuľu do sklovita - asi 2 minúty a
-
8
...pridala som odkvapkanú ryžu basmati a za stáleho miešania...
-
9
..som ju opražila do sklovita, aby sa každé zrnko ryže obalilo rozpusteným maslom.
-
10
Opraženú ryžu som zaliala horúcim domácim kuracím vývarom - asi 2,5 cm nad úroveň ryže,...
-
11
...jemne osolila /pozor - vývar je dosť slaný!/ a pridala som ešte čerstvo mleté čierne korenie...
-
12
...a opraženú zeleninu s opraženými kuracími prsiami, až teraz som pridala pokrájanú zelenú časť póru na pásiky.
-
13
Prikryla som pokrievkou a na najmenšom plameni som dusila prikryté - 10 minút, potom som vypla plameň a nechala som celé dôjsť pod pokrievkou ešte 10 minút.
-
14
Pripravila som si taliansky očí syr Pecorino a...
-
15
...nastrúhala som ho na jemno.
-
16
Hotové jedlo som jemne premiešala vidličkou,...
-
17
...naložila na tanier a posypala čerstvo nastrúhaným pecorinom, ktorého ostrá pikantná chuť výborne kontrastovala s voňavou ryžou basmati jemnej orieškovej chuti a s jemnou chuťou použitej zeleniny a kuracích pŕs, bola to veľká lahôdka po toľkých ťažkých sviatočných jedlách a skvelá voľba. Odporúčam vrelo vyskúšať tento spôsob prípravy - Dobrú chuť prajem!
Práve s maslom Ghee je oveľa jemnejšie a s tým talianskym ovčím syrom vynikajúco chuťovo kontrastuje.
budem rada, ak vyskúšaš a potom ma veľmi bude zaujímať tvoj názor na toto jedlo :-)
tiež varím často a väčšinou z domácich surovín, ale tu sa spestrenie basmati ryže priam žiadalo a perfektne vyšlo.
dakujem ti za pochvalu.
veľmi ma poteší, ak takáto kombinácia príde aj u teba doma na rad a budem potom zvedavá aj na tvoj názor :-)
dakujem za uznanie a za pochvalu.
prajem ti skvelé varenie a šťastný Nový rok 201 a teším sa na tvoje vynikajúce receptíky :-)
PF 2014 aj tebe :-)
dakujem.
náš mladý kúpil Ghee v špecializovanej talianskej predajni v ba na Mickiewiczovej ulici a tam aj taliansky ovčí syr Pecorino z Toskánska.
iste majú aj inde.
aj nám ostatným veľmi chutilo.
dakujem.
viem, že ty by si určite nepohrdla :-)
dakujem za pochvalu i za 5****
hej, basmati ryža je skutočne voňavá a chutná - presvedčila som sa aj ja sama teraz.no mäsko z morky bude v tomto jedle jemné a úžasné.
myslím, že máme rovnaké chute :-)
dakujem.
dakujem za pochvalu i za 5*****
dakujem, že ho oidporúčaš vrelo širokorozvetvenej laickej i odbornej verejnosti.