Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Ryža basmati patrí medzi najkvalitnejšie, má jemnú orieškovú chuť, je voňavá,
najčastejšie sa používa ako príloha, ale možno z nej pripraviť aj iné a netradičné pokrmy.
Najznámejšia je asi v Indii, ale aj inde, najmä svojou kvalitou. Po ťažkých sviatočných
jedlách sa nám žiadalo čosi ľahšie a chutné. Kombinovať ju so zeleninou a kuracími
prsiami a s pecorinom bol skvelý nápad a doslova gurmánsky zážitok, hoden vyskúšania.
4 - 6 porcie |
20 minút príprava |
20 minút na 60 - 70 °C |
Postup
- Očistila som si koreňovú zeleninu a...
- ...pokrájala som ju na malé kocky.
- Ryžu basmati som premyla 7x vo vlažnej vode, potom som ju nechala namočenú v studenej vode asi 30 minút, scedila som ju a nechala dobre odkvapkať na site.
- Pripravila som si ghee - prepustené maslo.
- Rozpustila som v hrnci asi 30 gramov masla Ghee.
- Na prudkom ohni som do ružova opiekla malé kúsky kuracích pŕs do ružova - asi 10 minút a pridala som scedenú koreňovú zeleninu a hrášok, opekala som spolu asi 5 minút. Na záver som všetko jemne osolila morskou soľou a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Nechala som úplne vychladnúť.
- Na rozpustenom Ghee som prudko opražila pokrájanú cibuľu do sklovita - asi 2 minúty a
- ...pridala som odkvapkanú ryžu basmati a za stáleho miešania...
- ..som ju opražila do sklovita, aby sa každé zrnko ryže obalilo rozpusteným maslom.
- Opraženú ryžu som zaliala horúcim domácim kuracím vývarom - asi 2,5 cm nad úroveň ryže,...
- ...jemne osolila /pozor - vývar je dosť slaný!/ a pridala som ešte čerstvo mleté čierne korenie...
- ...a opraženú zeleninu s opraženými kuracími prsiami, až teraz som pridala pokrájanú zelenú časť póru na pásiky.
- Prikryla som pokrievkou a na najmenšom plameni som dusila prikryté - 10 minút, potom som vypla plameň a nechala som celé dôjsť pod pokrievkou ešte 10 minút.
- Pripravila som si taliansky očí syr Pecorino a...
- ...nastrúhala som ho na jemno.
- Hotové jedlo som jemne premiešala vidličkou,...
- ...naložila na tanier a posypala čerstvo nastrúhaným pecorinom, ktorého ostrá pikantná chuť výborne kontrastovala s voňavou ryžou basmati jemnej orieškovej chuti a s jemnou chuťou použitej zeleniny a kuracích pŕs, bola to veľká lahôdka po toľkých ťažkých sviatočných jedlách a skvelá voľba.
Odporúčam vrelo vyskúšať tento spôsob prípravy - Dobrú chuť prajem!