Ryža basmati s miešanou zeleninou, s kuracími prsiami a s pecorinom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ryža basmati patrí medzi najkvalitnejšie, má jemnú orieškovú chuť, je voňavá, najčastejšie sa používa ako príloha, ale možno z nej pripraviť aj iné a netradičné pokrmy. Najznámejšia je asi v Indii, ale aj inde, najmä svojou kvalitou. Po ťažkých sviatočných jedlách sa nám žiadalo čosi ľahšie a chutné. Kombinovať ju so zeleninou a kuracími prsiami a s pecorinom bol skvelý nápad a doslova gurmánsky zážitok, hoden vyskúšania.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 60 - 70 °C

Postup

  1. Očistila som si koreňovú zeleninu a...
  2. ...pokrájala som ju na malé kocky.
  3. Ryžu basmati som premyla 7x vo vlažnej vode, potom som ju nechala namočenú v studenej vode asi 30 minút, scedila som ju a nechala dobre odkvapkať na site.
  4. Pripravila som si ghee - prepustené maslo.
  5. Rozpustila som v hrnci asi 30 gramov masla Ghee.
  6. Na prudkom ohni som do ružova opiekla malé kúsky kuracích pŕs do ružova - asi 10 minút a pridala som scedenú koreňovú zeleninu a hrášok, opekala som spolu asi 5 minút. Na záver som všetko jemne osolila morskou soľou a okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Nechala som úplne vychladnúť.
  7. Na rozpustenom Ghee som prudko opražila pokrájanú cibuľu do sklovita - asi 2 minúty a
  8. ...pridala som odkvapkanú ryžu basmati a za stáleho miešania...
  9. ..som ju opražila do sklovita, aby sa každé zrnko ryže obalilo rozpusteným maslom.
  10. Opraženú ryžu som zaliala horúcim domácim kuracím vývarom - asi 2,5 cm nad úroveň ryže,...
  11. ...jemne osolila /pozor - vývar je dosť slaný!/ a pridala som ešte čerstvo mleté čierne korenie...
  12. ...a opraženú zeleninu s opraženými kuracími prsiami, až teraz som pridala pokrájanú zelenú časť póru na pásiky.
  13. Prikryla som pokrievkou a na najmenšom plameni som dusila prikryté - 10 minút, potom som vypla plameň a nechala som celé dôjsť pod pokrievkou ešte 10 minút.
  14. Pripravila som si taliansky očí syr Pecorino a...
  15. ...nastrúhala som ho na jemno.
  16. Hotové jedlo som jemne premiešala vidličkou,...
  17. ...naložila na tanier a posypala čerstvo nastrúhaným pecorinom, ktorého ostrá pikantná chuť výborne kontrastovala s voňavou ryžou basmati jemnej orieškovej chuti a s jemnou chuťou použitej zeleniny a kuracích pŕs, bola to veľká lahôdka po toľkých ťažkých sviatočných jedlách a skvelá voľba. Odporúčam vrelo vyskúšať tento spôsob prípravy - Dobrú chuť prajem!