Rýchly jablkový závin z lístkového cesta pre lenivé gazdinky

veja - bez fotkyveja, 23. novembra 2013
Rýchly jablkový závin z lístkového cesta pre lenivé gazdinky
Foto: veja

Výhodou tohto závinu nie je len vzhľad a skvelá chuť, ale dierky, ktoré nám týmto ozdobným prekladaním vzniknú. Unikne cez ne prebytočná vlhkosť zo Zobraziť celý popisVýhodou tohto závinu nie je len vzhľad a skvelá chuť, ale dierky, ktoré nám týmto ozdobným prekladaním vzniknú. Unikne cez ne prebytočná vlhkosť zo šťavy, ktorá by nám inak zmáčala celé cesto a závin teda môžeme pripravovať aj zo šťavnatejších jabĺk.

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
2 kg
100 g
1 ks
1 ČL
1 ČL (nemusí byť)
 podľa chuti
1 ks na potieranie
1 ČL na potretie




Postup

  1. 1

    Jablká olúpeme, vyberieme z nich jadrovník a nastrúhame nahrubo. Pridáme vanilínový cukor, škoricu, citrónovú kôru, zmes ovocia a orieškov. Podľa potreby plnku prisladíme kryštálovým cukrom.

  2. 2

    Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a každú vyvaľkáme asi tak na šírku i dĺžku plechu. Doprostred dáme jablkovú plnku a okraje cesta nožíkom hrebeňovito narežeme. Pozor, cesto neprekrajujeme ho od okrajov až do konca smerom k náplni, ale necháme aspoň 1 – 2 centimetre, inak by nám tadiaľ vytekala šťava z jabĺk.

    Rýchly jablkový závin z lístkového cesta pre lenivé gazdinky - obrázok 2
  3. 3

    Narezané okraje začneme striedavo a mierne našikmo prekladať cez náplň, akoby sme z nich chceli upliesť vrkoč. Na koncoch závinu ich pevne pritlačíme.

    Rýchly jablkový závin z lístkového cesta pre lenivé gazdinky - obrázok 3
  4. 4

    Záviny potriem rozšľahaným žĺtkom v mlieku a dám ich do vopred vyhriatej rúry upiecť. Pečú sa cca 20 minút pri teplote 200 °C.

Diskusia k receptu

zolik
Uz je v kk. Uz si aj idem na zajtra udusit jablkovu plnku. Dobry napad a vdaka.
sovka62
Tento závin mám vo svojej starej kuchárskej knihe uvedený ako Tirolský. Keď som ako mladá gazdiná začínala a recepty som hľadala práve v tejto kuchárskej knihe, robievala som ho často. Bol výborný a ani neviem, prečo som neskôr naň zabudla a nepiekla som ho už roky.
olgal
Mňam ,vyzerá naozaj super a lístkovým cestom nikdy nič nemôžete pokaziť Už som si ho uložila a možno ešte dnes urobim. Ďakujem za super receptík.
elena
Mňa sa nepríjemne dotkol ten názov. Nijaká gazdinká, ktorá sa podujme piecť z lístkového cesta, nie je lenivá!
valeri
Dobrý, pekný recept, ale myslím, že už som ho tu videla :-)
zolik
Uz je v rure, netrpezlivo cakam na vysledok. Zatial to vyzera dobre.
zolik
Zavin je vyborny. Nevydrzala som "muka cekani" a o polnoci som zbodla 2 kusy.
silvovajdo
Áno,žiadna gazdinka nie je lenivá,ak sa rozhodne piecť,aj keď z lístkového cesta...hihi....ale asi bolo vneseného trochu humoru do názvu...
Už čakám na rozmrazenie cesta...
kristof66
@silvovajdo (6.10.2019 09:12)

Ano, su aj lenivi gazdovia, ktori to iste spravia este lenivejsou metodou - kupia platok listkoveho cesta na papieri na pecenie, len ho naplnia a pecu. :-)
Ja som nekonecne lenivy, ale plati stare pravdive "ked chces, tak musis" - a ja obcas chcem niekomu spravit radost, tak musim, aj ked som lenivy...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia