Slivkový koláč
Slivkový koláč

Rýchly bezlepkový koláč z kila sliviek fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 17. septembra 2022
Rýchly bezlepkový koláč z kila sliviek (fotorecept)
Foto: frezia68

Recept som našla na YT ako bleskový slivkový koláč. Ale až taký bleskový nebol a bol z normálnej múky. Ja som múku nahradila Zobraziť celý popisRecept som našla na YT ako bleskový slivkový koláč. Ale až taký bleskový nebol a bol z normálnej múky. Ja som múku nahradila bezlepkovou, teda recept sa dá robiť aj tak, aj tak. Len bezlepkovej múky som dala asi o 3 g menej, aby sa cesto dala ľahko rozotierať.

4
porcie
25 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g (Jizerka)
200 g zmäknuté
100 g
40 g
1 bal.
1 bal.
1,5 ČL
4 ks
štipka
 mleté
 strúhaná
1 kg odkôstkované




Postup

  1. 1

    Na koláč budeme potrebovať 4 vajíčka, štipku soli a...

    Rýchly bezlepkový koláč z kila sliviek (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Múku, cukor, prášok do pečiva, vanilkový cukor, Zlatý klas a soľ, teda všetko sypké a maslo som dala do robota a vznikla z toho taká mrvenička...

    Rýchly bezlepkový koláč z kila sliviek (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridám 4 vajíčka a robot pomaly mixuje, až vznikne maslové cesto.

    Rýchly bezlepkový koláč z kila sliviek (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Odkôstkujem slivky, ja som mala žlté, ale na vrch som doložila aj modré a do tortovej formy som dala na spodok 1/2 cesta.

    Rýchly bezlepkový koláč z kila sliviek (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    A pretože som mala obavy, aby cesto z toľkých sliviek nepremoklo a dala som ich tam požehnane, tak som posypala mletými orechmi a postrašila mojou milovanou horkou čokoládou. Lebo blogerka na YT neukázala koláč v reze a to mi bolo podozrivé :-).

    Rýchly bezlepkový koláč z kila sliviek (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Odkôstkované slivky som posypala škoricou a dobre premiešala a naniesla na orechy. Žiadne ukladanie,ledabolo nahádzané :-).Trocha som uťapkala.

    Rýchly bezlepkový koláč z kila sliviek (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Na slivky som rozotrela zvyšok cesta a na to zas slivky, trochu uťapkala a dala do vyhriatej rúry na 180 °C na 55 minút. A upečený v reze. Trocha kyselkavý, lebo slivky som necukrovala, pre mňa sladké. Posledných 5 min treba sledovať a piecť 50-60 min. Koláčik rustikálny, ale šťavnatý. Kto vyskúša, tak dobrú chuť.

    Rýchly bezlepkový koláč z kila sliviek (fotorecept)  - obrázok 7

Diskusia k receptu

janger
No ty si super, @frezijka , uz je recept tu :-).
Mne sa podla obrazku uz zdalo, ze asi su tam aj orechy. No a este aj cokolada ako bonus :-).
Bohato slivkovy kolac. Uz aj na pohlad chutny. Recept si ukladam. Dakujem :-).
dvorka
Piekla som podobný koláč, z treného cesta, takého redšieho, tiež v strede koláča a na vrchu slivky. Takto je koláč výborne šťavnatý, fajný. Určite aj tento Tvoj. A s tou čokoládou . . . hmmmm, tak to musí byť ešte lepšie.
frezia68
@sobon (21.9.2022 17:28)

Mám len 2 ks a chránim si ich,ako oko v hlave,lebo pamiatka.Ďakujem :-).
1x haji
janger
@frezia68 , mila, tak som sa uz tesila na tvoj kolacik!...Nuz, ale je tu ale...muz robil dnes "velky", sobotny nakup, kazala som kupit slivky. Doniesol, ale su tvrde, ako kamene. Potom isiel do dalsieho obchodu, doniesol dalsie kilo, ale znovu tvrde. Dovoz zo Spanielska. Oni aj este zmaknu, myslim. Nuz ale na dnes a na zajtra kolacik veru nebude. Ale iste ho niekedy vyskusam. Som presvedcena, ze je vyborny :-).
frezia68
@janger (24.9.2022 15:51) Myslím,že by sa dal robiť aj z kompótu al dente ,ale neskúšala som. Mám zlé skúsenosti s dovozovým ovocím.Kúpila som v zime jablká ( už neviem pôvod,ale ie naše ) a chcela som uvariť kompót.Sledovala som,aby sa nerozvarili,veď naše sa uvaria raz-dva.Vždy boli polomäkké,tak som nechala 30 min. variť a vôbec sa nerozvarili. Čo to jeme? Snažím sa kupovať len naše.Pozdravujem.

janger
@frezia68 (24.9.2022 17:51), trochu sa bojim, ze by sa to s kompotovymi slivkami trosku rozmocilo. Uvidim, ci mi tie cerstve dozreju na miske.
Srdecne ta pozdravujem :-).
zinnajdha
@frezia68 (24.9.2022 17:51)

Jeden nie je schopný kontrolovať , alebo ustriehnuť , kde všade na nás číha skaza: kontroluje paragóny v obchodoch, kvalitu výrobkov, kvalitu služieb, správnosť úradných aktov, v neposlednom rade suseda, či po tebe krivo nepokukuje...
Ale recept vyskúšam, určite je výborný.👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia