Foto: ancicka
Na takýto koláč si môžte kysnuté cesto pripraviť aj podľa svojho osvedčeného receptu.
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
300 g |
|
300 g |
|
1/4 l vlažné |
|
125 g |
|
2 ks celé |
|
3 PL |
|
2 ČL |
|
1/2 dl |
|
1/2 kocky |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
Plnka: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
250 g |
|
1 ks |
|
podľa chute |
|
1 ks malé |
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na ozdobu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Z uvedených surovin vypracujem cesto a nechám vykysnuť až znásobi svoj objem.
-
2
Medzi tým si pripravím plnky,
-
3
Po vykysnutí si cesto vyložím na jemne pomúčenú dosku a cesto si podľa potreby porozdeľujem a vytvarujem si guľky.Potebujem 8 guľky na ružičky,menšie 8 na guľky s lekvárom a jednú väčšiu na kakaovu plnku.
-
4
Každú guličku rozvaľkám asi na 15 cm priemer,narežem do kríža,ale nie celkom,len tak aby stred ostal celý.Do stredu dám kôpku tvarohu.
-
5
Tvaroh s protiľahlými stranami obalím a konce zatlačím pod.Takto plnka z cesta nevytečie.
-
6
Zasa protiľahlé strany vytvarujem do ružičky a konce zatlačím pod ružičku.Ukladám na pomastený plech dookola
-
7
Na menšie guľky uložím troška lekvaru a vytvarujem guľky.Guľky uložím medzi ružičky
-
8
Najväčšiu guľku rozdelím na plovicu a naplním kakaom.
-
9
Vytvarujem a uložím do stredu.Nakoniec potriem žltkom,stred koláča posýpem sezamovými semienkami a malé guľky celým makom.Upečiem.
-
10
Po vychladení ,dobrú chuť.
Diskusia k receptu