Foto: tizian1cat
Tak toto je moja prvá skutočná terrina a som na ňu neskutočne pyšná. Inšpirovať som sa dala knihou Davida Tanisa : Heart of Zobraziť celý popisTak toto je moja prvá skutočná terrina a som na ňu neskutočne pyšná. Inšpirovať som sa dala knihou Davida Tanisa : Heart of the Artichoke, kde popisuje, ako farmári nosia v sobotu ráno na trhy do Paríža tento typ rustikálnych terrín. Zaujala ma jednoduchosť prípravy a tiež priame pečenie v rúre na rozdiel od väčšiny receptov, kde je nutný vodný kúpeľ. Tak a toto je výsledok môjho prvého pokusu.
na 190 °C
Suroviny
1 kg |
|
250 g, alebo kuracia |
|
2 KL |
|
6 ks |
|
2 KL |
|
2 KL |
|
6 zrniek |
|
2 strúčiky |
|
štipku |
|
2 PL |
|
2 PL, alebo brandy |
|
3 PL, zmes čerstvých (šalvia, tymian, petržlen) |
|
1 PL |
|
čerstvý vetvičky |
|
Postup
-
1
Pomelieme nahrubo bravčové mäso.
-
2
Ponorným mixérom alebo v normálnom mixéri rozmixujeme pečienky.
-
3
Vylejeme na bravčové mäso. Zmiešame s 2 KL soli a dáme dobre schladiť.
-
4
Kým sa mäso chladí, rozdrvíme si v mažiari čierne korenie, klinčeky, koriander a nové korenie. Pridáme trochu cayenského korenia. Nakoniec prelisujeme 2 strúčiky cesnaku a zmiešame s korením.
-
5
Primiešame do mäsa, spolu s vermutom a koňakom. Pridáme zmes posekaných byliniek a všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme celé zelené korenie a neposekané lśtky rozmarínu. Nádobu s mäsom uzavrieme a dáme do chladu na 24 hodín.
-
6
Dobre vychladenú zmes dáme do pozdĺžnej formy - ja som použila chlebovú formu, dobre uzavrieme alobalom- viac vrstiev. Položíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 st.C na 45 minút.
-
7
Po 45 minútach odstránime alobal a necháme ešte 30 minút piecť, kým sa nevytvorí zlatiská kôrka na vrchu terriny.
-
8
Vyberieme opatrne z rúry aby sa nám nevyliala šťava, v ktorej terrina pláva. Tu by mohol nasledovať aj koniec, lebo pre tento typ terrin sa údajne nevyžaduje ani zaťaženie. Ale ja som si dala poradiť od @honestka a tak išla terrina do chladu zaťažená najprv konzervami
-
9
až napokon skončila pod 6kg činkou. Chladila a zaťažovala som ďalších 24 hodín.
-
10
Výsledok bol naozaj báječný.
-
11
Na reze sa dobre vynímali celé zrnká zeleného korenia
-
12
A najlepšie chutila po ďalšom dni v chladničke, keď sa naplno rozvinuli všetky vône.
opr. - asi ja musieť..., to stojí... .
=a to zatazenie pracuje presne ako si napisala, potom sa to na tanieri netriesti a drzi ako pastika.