Rustikálna terrina fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 10. januára 2011

Tak toto je moja prvá skutočná terrina a som na ňu neskutočne pyšná. Inšpirovať som sa dala knihou Davida Tanisa : Heart of Zobraziť celý popisTak toto je moja prvá skutočná terrina a som na ňu neskutočne pyšná. Inšpirovať som sa dala knihou Davida Tanisa : Heart of the Artichoke, kde popisuje, ako farmári nosia v sobotu ráno na trhy do Paríža tento typ rustikálnych terrín. Zaujala ma jednoduchosť prípravy a tiež priame pečenie v rúre na rozdiel od väčšiny receptov, kde je nutný vodný kúpeľ. Tak a toto je výsledok môjho prvého pokusu.

75-80 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg
250 g, alebo kuracia
2 KL
6 ks
2 KL
2 KL
6 zrniek
2 strúčiky
 štipku
2 PL
2 PL, alebo brandy
3 PL, zmes čerstvých (šalvia, tymian, petržlen)
1 PL
 čerstvý vetvičky




Postup

  1. 1

    Pomelieme nahrubo bravčové mäso.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ponorným mixérom alebo v normálnom mixéri rozmixujeme pečienky.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vylejeme na bravčové mäso. Zmiešame s 2 KL soli a dáme dobre schladiť.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa mäso chladí, rozdrvíme si v mažiari čierne korenie, klinčeky, koriander a nové korenie. Pridáme trochu cayenského korenia. Nakoniec prelisujeme 2 strúčiky cesnaku a zmiešame s korením.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Primiešame do mäsa, spolu s vermutom a koňakom. Pridáme zmes posekaných byliniek a všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme celé zelené korenie a neposekané lśtky rozmarínu. Nádobu s mäsom uzavrieme a dáme do chladu na 24 hodín.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobre vychladenú zmes dáme do pozdĺžnej formy - ja som použila chlebovú formu, dobre uzavrieme alobalom- viac vrstiev. Položíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 st.C na 45 minút.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 45 minútach odstránime alobal a necháme ešte 30 minút piecť, kým sa nevytvorí zlatiská kôrka na vrchu terriny.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyberieme opatrne z rúry aby sa nám nevyliala šťava, v ktorej terrina pláva. Tu by mohol nasledovať aj koniec, lebo pre tento typ terrin sa údajne nevyžaduje ani zaťaženie. Ale ja som si dala poradiť od @honestka a tak išla terrina do chladu zaťažená najprv konzervami

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    až napokon skončila pod 6kg činkou. Chladila a zaťažovala som ďalších 24 hodín.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Výsledok bol naozaj báječný.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na reze sa dobre vynímali celé zrnká zeleného korenia

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A najlepšie chutila po ďalšom dni v chladničke, keď sa naplno rozvinuli všetky vône.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jerica
hviezdny výsledok , ukladám KK, len neviem kedy príde na rad tento receptík spraviť , jedine keď budú oslavy ako predjedlo Terrina na šalátom liste . :-)
tizian1cat
@jerica : vieš čo, ja idem robiť druhú várku, lebo my sme to sfukli ako studenú večeru so zeleninou, v chladničke sa tomu pár dní nič nestane a muž zahlásil, že vždy lepšie ako tie presolené šunky ku chlebíku.
2010
gratulujem vyzera super a chutila este lepsie.
jerica
@tizian1cat máš pravdu , len to udené si dávame dva krát do roka (veľká noc , vianoce a Silvester ), na tento Tvoj receptík budem mať mäsko a výrobky z domácej zabíjačky , kupujem od kamarátky.
frezia68
Tým receptom si ma potešila,lebo asi o 2 týždne ho budem potrebovať a dúfam,že bude všetkým chutiť.Činky mám len kilové,ale 2 a niečo ešte prihodím :-)))
evanaaa
Musí sa to zaťažiť, je to podmienka? Ak to urobím, budem sa asi ja postaviť a stáť na tom, nemám nič tak ťažké. Ale za pokus to sojí, a páči sa mi aj, že sa to pečie a nie varí vo vode, ako väčšina terín.
opr. - asi ja musieť..., to stojí... .
tizian1cat
@evanaaa :nemusí sa to podla originálneho receptu zatazit, ale @honestka mi poradila, aby som to zatazila a myslím, ze to pomohlo, je to kompaktnejsie. Ved dás 2 zaváraninové poháre navrch a je to.
honestka
ohhh, prave vysli z pece buchticky, takze by som sa prisunula ku stolu.
=a to zatazenie pracuje presne ako si napisala, potom sa to na tanieri netriesti a drzi ako pastika.
evusik
ja robievam tiež teriny, ale v paráku .... a vždy ich zaťažím a tak nechám vychladnúť, ide o to že tým zaťažením to tak zkompaktnie :-) ako píše @honestka drží to spolu a tiež ak je v nej trochu mastného + šťava tak tým že terinu zaťažíme vytlačíme aj tú šťavu a tá stuhne okolo teriny v tenkej vrstvičke ako huspenina a to je dobrota. @tizian terina sa ti podarila krásne a určite je aj dobrá :-)
babav
Na prvy krat sa ti vydarila profesionalne !Narobila si mi chutky ,ukladam a prilezitostne vyskusam;-)
havino
nemám slov, toto hľadám už velmi dlho, velmi chcem mojjim na domacom chlebíku podávať aj niečo domáce, čo viem, čo do toho dám, super, dakujem, krásnu ju máš




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia