Rustikálna terrina fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 10. januára 2011

Tak toto je moja prvá skutočná terrina a som na ňu neskutočne pyšná. Inšpirovať som sa dala knihou Davida Tanisa : Heart of the Artichoke, kde popisuje, ako farmári nosia v sobotu ráno na trhy do Paríža tento typ rustikálnych terrín. Zaujala ma jednoduchosť prípravy a tiež priame pečenie v rúre na rozdiel od väčšiny receptov, kde je nutný vodný kúpeľ. Tak a toto je výsledok môjho prvého pokusu.

75-80 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg
250 g, alebo kuracia
2 KL
6 ks
2 KL
2 KL
6 zrniek
2 strúčiky
 štipku
2 PL
2 PL, alebo brandy
3 PL, zmes čerstvých (šalvia, tymian, petržlen)
1 PL
 čerstvý vetvičky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pomelieme nahrubo bravčové mäso.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ponorným mixérom alebo v normálnom mixéri rozmixujeme pečienky.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vylejeme na bravčové mäso. Zmiešame s 2 KL soli a dáme dobre schladiť.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa mäso chladí, rozdrvíme si v mažiari čierne korenie, klinčeky, koriander a nové korenie. Pridáme trochu cayenského korenia. Nakoniec prelisujeme 2 strúčiky cesnaku a zmiešame s korením.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Primiešame do mäsa, spolu s vermutom a koňakom. Pridáme zmes posekaných byliniek a všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme celé zelené korenie a neposekané lśtky rozmarínu. Nádobu s mäsom uzavrieme a dáme do chladu na 24 hodín.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobre vychladenú zmes dáme do pozdĺžnej formy - ja som použila chlebovú formu, dobre uzavrieme alobalom- viac vrstiev. Položíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 st.C na 45 minút.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 45 minútach odstránime alobal a necháme ešte 30 minút piecť, kým sa nevytvorí zlatiská kôrka na vrchu terriny.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyberieme opatrne z rúry aby sa nám nevyliala šťava, v ktorej terrina pláva. Tu by mohol nasledovať aj koniec, lebo pre tento typ terrin sa údajne nevyžaduje ani zaťaženie. Ale ja som si dala poradiť od @honestka a tak išla terrina do chladu zaťažená najprv konzervami

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    až napokon skončila pod 6kg činkou. Chladila a zaťažovala som ďalších 24 hodín.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Výsledok bol naozaj báječný.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na reze sa dobre vynímali celé zrnká zeleného korenia

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A najlepšie chutila po ďalšom dni v chladničke, keď sa naplno rozvinuli všetky vône.

    Rustikálna terrina (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jerica
hviezdny výsledok , ukladám KK, len neviem kedy príde na rad tento receptík spraviť , jedine keď budú oslavy ako predjedlo Terrina na šalátom liste . :-)
tizian1cat
@jerica : vieš čo, ja idem robiť druhú várku, lebo my sme to sfukli ako studenú večeru so zeleninou, v chladničke sa tomu pár dní nič nestane a muž zahlásil, že vždy lepšie ako tie presolené šunky ku chlebíku.
2010
gratulujem vyzera super a chutila este lepsie.
jerica
@tizian1cat máš pravdu , len to udené si dávame dva krát do roka (veľká noc , vianoce a Silvester ), na tento Tvoj receptík budem mať mäsko a výrobky z domácej zabíjačky , kupujem od kamarátky.
frezia68
Tým receptom si ma potešila,lebo asi o 2 týždne ho budem potrebovať a dúfam,že bude všetkým chutiť.Činky mám len kilové,ale 2 a niečo ešte prihodím :-)))
evanaaa
Musí sa to zaťažiť, je to podmienka? Ak to urobím, budem sa asi ja postaviť a stáť na tom, nemám nič tak ťažké. Ale za pokus to sojí, a páči sa mi aj, že sa to pečie a nie varí vo vode, ako väčšina terín.
opr. - asi ja musieť..., to stojí... .
tizian1cat
@evanaaa :nemusí sa to podla originálneho receptu zatazit, ale @honestka mi poradila, aby som to zatazila a myslím, ze to pomohlo, je to kompaktnejsie. Ved dás 2 zaváraninové poháre navrch a je to.
honestka
ohhh, prave vysli z pece buchticky, takze by som sa prisunula ku stolu.
=a to zatazenie pracuje presne ako si napisala, potom sa to na tanieri netriesti a drzi ako pastika.
evusik
ja robievam tiež teriny, ale v paráku .... a vždy ich zaťažím a tak nechám vychladnúť, ide o to že tým zaťažením to tak zkompaktnie :-) ako píše @honestka drží to spolu a tiež ak je v nej trochu mastného + šťava tak tým že terinu zaťažíme vytlačíme aj tú šťavu a tá stuhne okolo teriny v tenkej vrstvičke ako huspenina a to je dobrota. @tizian terina sa ti podarila krásne a určite je aj dobrá :-)
babav
Na prvy krat sa ti vydarila profesionalne !Narobila si mi chutky ,ukladam a prilezitostne vyskusam;-)
havino
nemám slov, toto hľadám už velmi dlho, velmi chcem mojjim na domacom chlebíku podávať aj niečo domáce, čo viem, čo do toho dám, super, dakujem, krásnu ju máš

Zaujímavé video z archívu TV Varecha