Rustikálna terrina (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Tak toto je moja prvá skutočná terrina a som na ňu neskutočne pyšná. Inšpirovať som sa dala knihou Davida Tanisa : Heart of the Artichoke, kde popisuje, ako farmári nosia v sobotu ráno na trhy do Paríža tento typ rustikálnych terrín. Zaujala ma jednoduchosť prípravy a tiež priame pečenie v rúre na rozdiel od väčšiny receptov, kde je nutný vodný kúpeľ. Tak a toto je výsledok môjho prvého pokusu.

75-80 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pomelieme nahrubo bravčové mäso.
  2. Ponorným mixérom alebo v normálnom mixéri rozmixujeme pečienky.
  3. Vylejeme na bravčové mäso. Zmiešame s 2 KL soli a dáme dobre schladiť.
  4. Kým sa mäso chladí, rozdrvíme si v mažiari čierne korenie, klinčeky, koriander a nové korenie. Pridáme trochu cayenského korenia. Nakoniec prelisujeme 2 strúčiky cesnaku a zmiešame s korením.
  5. Primiešame do mäsa, spolu s vermutom a koňakom. Pridáme zmes posekaných byliniek a všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme celé zelené korenie a neposekané lśtky rozmarínu. Nádobu s mäsom uzavrieme a dáme do chladu na 24 hodín.
  6. Dobre vychladenú zmes dáme do pozdĺžnej formy - ja som použila chlebovú formu, dobre uzavrieme alobalom- viac vrstiev. Položíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 st.C na 45 minút.
  7. Po 45 minútach odstránime alobal a necháme ešte 30 minút piecť, kým sa nevytvorí zlatiská kôrka na vrchu terriny.
  8. Vyberieme opatrne z rúry aby sa nám nevyliala šťava, v ktorej terrina pláva. Tu by mohol nasledovať aj koniec, lebo pre tento typ terrin sa údajne nevyžaduje ani zaťaženie. Ale ja som si dala poradiť od @honestka a tak išla terrina do chladu zaťažená najprv konzervami
  9. až napokon skončila pod 6kg činkou. Chladila a zaťažovala som ďalších 24 hodín.
  10. Výsledok bol naozaj báječný.
  11. Na reze sa dobre vynímali celé zrnká zeleného korenia
  12. A najlepšie chutila po ďalšom dni v chladničke, keď sa naplno rozvinuli všetky vône.