Rolka z bravčového boku fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 11. februára 2017 16:47
Ďalšie recepty »

Tento recept je trochu zložitejší, ale potom výsledok stojí za to. Ako jedna príbuzná, keď prišla ku mne a zbadala, ako som vytiahol mäso z rúry zvolala , ó môj bože a hneď to chcela jesť také horúce. Verte, že pri pečení tohto bôčiku vonia celá kuchyňa.

8-10
porcií
60 min
príprava
120 min
na 150/180/200 °C

Suroviny

aspoň 4 kg
150 g
150 g postrúhaný
150 g plátkový
4 ks
Bylinky sušené zmes:
1 diel
1 diel
1 diel
2 diely
1 diel
1 diel
Na potretie:
1 KL
1 KL
5 strúčiky
1 KL
1 KL
2 PL horúci
1 KL
Na opečenie:
2 PL
Ešte:
 drvené
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Toto robím v veľkého bravčového boku, ako lopata na sneh. Využijem z neho všetko, len nie na jeden krát. Rebrá vyrežem aj s mäsom. Kožu vyrežem tiež. A to čo mi ostalo vyrežem dlhým nožom plát asi 6 - 7 mm hrubý. Robíme to dvaja sam si s tým neporadím. Ten plat okorením štyrmi druhmi korenia čerstvo drvené a bylinkami. Teraz plát naklepem dreveným tĺčikom na mäso jemne, aby som nepretrhol plat. Ešte ho osolím a zrolujem a dám do chladu na pár dní. To aby sa korenie natiahlo do mäsa. No a potom sa bude aj ľahšie rolovať pred pečením. Ešte pol kila z boku pomeliem, posypem zmesou byliniek a dám tiež do chladu. Po tejto dobe plát mäsa a mleté mäso nechám vytiahnuté nech naberú kuchynskú teplotu. Plát rozviniem.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na to poukladám postupne plátky syra a šunkovej salámy.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K mletému mäsu pridám strúhaný sýr, vajcia a osolím a okorením štyrmi druhmi korenia. Všetko zmiešam.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz mleté mäso dám na pripravený plat mäsa, ako plnku.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kraje mäsa preložím s troch strán na plnku. Začnem rolovať mäso a dobré zatiahnem, aby mi potom plnka nevytiekla.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerá zrolované. Tým že som si to pripravil predom tak to ide teraz ľahko. Dobré to zviažem nech je to zatiahnuté.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na veľkú panvicu dám masť a opečiem rolku zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo na bielo.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z výpeku si odložím do misky dve lyžice na poter. Zbytok výpeku dám do nádoby, v ktorej to budem piecť. Podlejem asi dvoma deci horúcej vody, prikryjem a dám do rúry piecť pri 150 °C na hodinu.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V miske s výpekom si zmiešam suroviny na potretie mäsa. Nechám to postať a použijem až pol hodinu pred dopečením.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po hodine pečenia teplotu dám na 180 °C a pečiem ďalšiu pol hodinu. Potom odokryjem nádobu a natriem pripravenou zmesou ešte dám zapiecť odokryté ešte na pol hodinu pri teplote 200 °C. Nechám zapiecť do červená. Teplotu a čas si prispôsobte vlastnej rúre. Krásne sa nám to upieklo až tak srdce jasá. No nie je to nádhera?

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nechám to asi pol hodinu vychladnúť, až potom krájam.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ja som si k tomu uvaril zemiakovú kašu. Naložíme na tanier a mám hotovo. Želám dobrú chuť. Robil som to na oslavu narodenín.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist