Rolka z bravčového boku fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 11. februára 2017

Tento recept je trochu zložitejší, ale potom výsledok stojí za to. Ako jedna príbuzná, keď prišla ku mne a zbadala, ako som vytiahol mäso Zobraziť celý popisTento recept je trochu zložitejší, ale potom výsledok stojí za to. Ako jedna príbuzná, keď prišla ku mne a zbadala, ako som vytiahol mäso z rúry zvolala , ó môj bože a hneď to chcela jesť také horúce. Verte, že pri pečení tohto bôčiku vonia celá kuchyňa.

8-10
porcií
60 minút
príprava
120 minút
na 150/180/200 °C

Suroviny

aspoň 4 kg
150 g
150 g postrúhaný
150 g plátkový
4 ks
Bylinky sušené zmes:
1 diel
1 diel
1 diel
2 diely
1 diel
1 diel
Na potretie:
1 KL
1 KL
5 strúčiky
1 KL
1 KL
2 PL horúci
1 KL
Na opečenie:
2 PL
Ešte:
 drvené




Postup

  1. 1

    Toto robím v veľkého bravčového boku, ako lopata na sneh. Využijem z neho všetko, len nie na jeden krát. Rebrá vyrežem aj s mäsom. Kožu vyrežem tiež. A to čo mi ostalo vyrežem dlhým nožom plát asi 6 - 7 mm hrubý. Robíme to dvaja sam si s tým neporadím. Ten plat okorením štyrmi druhmi korenia čerstvo drvené a bylinkami. Teraz plát naklepem dreveným tĺčikom na mäso jemne, aby som nepretrhol plat. Ešte ho osolím a zrolujem a dám do chladu na pár dní. To aby sa korenie natiahlo do mäsa. No a potom sa bude aj ľahšie rolovať pred pečením. Ešte pol kila z boku pomeliem, posypem zmesou byliniek a dám tiež do chladu. Po tejto dobe plát mäsa a mleté mäso nechám vytiahnuté nech naberú kuchynskú teplotu. Plát rozviniem.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na to poukladám postupne plátky syra a šunkovej salámy.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K mletému mäsu pridám strúhaný sýr, vajcia a osolím a okorením štyrmi druhmi korenia. Všetko zmiešam.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz mleté mäso dám na pripravený plat mäsa, ako plnku.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kraje mäsa preložím s troch strán na plnku. Začnem rolovať mäso a dobré zatiahnem, aby mi potom plnka nevytiekla.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerá zrolované. Tým že som si to pripravil predom tak to ide teraz ľahko. Dobré to zviažem nech je to zatiahnuté.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na veľkú panvicu dám masť a opečiem rolku zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo na bielo.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z výpeku si odložím do misky dve lyžice na poter. Zbytok výpeku dám do nádoby, v ktorej to budem piecť. Podlejem asi dvoma deci horúcej vody, prikryjem a dám do rúry piecť pri 150 °C na hodinu.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V miske s výpekom si zmiešam suroviny na potretie mäsa. Nechám to postať a použijem až pol hodinu pred dopečením.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po hodine pečenia teplotu dám na 180 °C a pečiem ďalšiu pol hodinu. Potom odokryjem nádobu a natriem pripravenou zmesou ešte dám zapiecť odokryté ešte na pol hodinu pri teplote 200 °C. Nechám zapiecť do červená. Teplotu a čas si prispôsobte vlastnej rúre. Krásne sa nám to upieklo až tak srdce jasá. No nie je to nádhera?

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nechám to asi pol hodinu vychladnúť, až potom krájam.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ja som si k tomu uvaril zemiakovú kašu. Naložíme na tanier a mám hotovo. Želám dobrú chuť. Robil som to na oslavu narodenín.

    Rolka z bravčového boku (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Výstavní roláda, bezva suroviny, nádherně sbaleno, bezvadně upečeno, vůně se táhne až k nám. Jsi šikovný! Beru to celé i s tou br.kaší.
evanaaa
Ako píšeš - treba sa s tým pohrať, a preto ťa dupľom obdivujem, že máš tú trpezlivosť a hlavne, ako sa ti podarilo upraviť tie rebierka ( asi by bol lepší bôčik - bez kostí) na taký tenký plát, a to ostatné k tomu.....ale ako vidno, výsledok stál za to, potešil nielen oko ale aj jazyk.
sracz
... tak u nás, na Barčianskej pod Šibenou horou, je zvykom dobrú chuť popriať ako: " dobré šmaki sebe aj mňe"! Pri pohľade na diela Tvojich rúk, kamarát @patroveckypitrs sa zo mňa vždy stáva "Pišta egojišta!!!
pilcik
Keď takéto jedlo dokážeš, tak ťa musí rodina na rukách nosiť. Veď len ten plát mäsa vyrezať, to musí byť dobré ostrý nôž a pevná ruka. Ten nápad stojí ozaj za sto * a nie len päť. Som v úžase. Gratulujem ti aj ja.
jozka2
Nemusis sa hanbit ist s tym aj na gastron.sutaz,vyzera supeeer a zaiste aj tak chuti.Vdaka za inspiraciu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia