Rizotto so šampiňónmi, špenátom a šafránom

patrick - fotkapatrick, 2. novembra 2012
Rizotto so šampiňónmi, špenátom a šafránom
Foto: patrick

Keď som tento recept skúšal prvý krát tak som sa trochu obával výsledku no ten bol vážne úžasný. Šafrán dodá tomuto jedlu úžasnú farbu Zobraziť celý popisKeď som tento recept skúšal prvý krát tak som sa trochu obával výsledku no ten bol vážne úžasný. Šafrán dodá tomuto jedlu úžasnú farbu a vôňu. Zatiaľ najlepšie rizotto aké som jedol :-)

1
porcia
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
1
1 strúčik
1/4 šálky
80 g
40 g
15 g iný syr podľa chuti
kúsok




Postup

  1. 1

    Malú štipku šafránu (naozaj ho stačí len málo) zalejeme v nejakej malej miske vriacou vodou, zamiešame a na chvíľu odložíme nabok. V malom hrnci si zohrejeme na strednom plameni olivový olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájaný cesnak spolu s bielou časťou jarnej cibuľky. (tú zelenú si odložíme a pridáme nakoniec).

  2. 2

    Keď máme cesnak s cibuľkou opražený, pridáme ryžu na rizotto (napríklad Arborio) a chvíľu ju opražíme aby sa obalila v oleji a nasiakla trochu z cesnaku a cibuľky.

  3. 3

    Potom prilejeme víno a necháme vyvariť alkohol. Keď už necítime z hrnca alkohol tak pridáme šafrán aj s vodou, v ktorej sme ho nechali a po malých častiach prilievame vývar. Teraz rizotto dochutíme soľou a čiernym korením. Je to oveľa jednoduhšie dochutiť ho teraz ako keď je už uvarené.

  4. 4

    Ďalší vývar prilievame až keď nám ryža vsiakne všetok ktorý už máme v hrnci. Rizotto pozvoľna premiešavame každú polminútu - minútu.

  5. 5

    Zhruba po 5 minútach varenia pridáme nakrájané šampiňóny. To koľko sa rizotto bude variť záleží od typu ryže. Väčšinou býva čas prípravy napísaný na krabici, no je to približne tých 15 minút.

  6. 6

    Asi 2 minúty predtým ako budeme chcieť rizotto odstaviť, primiešame do neho syr a maslo. Keď sa nám v ňom roztopia, vypneme plameň a vmiešame baby špenát a zelený vrch jarnej cibuľky.

  7. 7

    Podávať môžeme s natrhanými listami čerstvej bazalky.

Diskusia k receptu

kaia
Krasne spravene rizoto, Patrick! Milujem rizoto a tvoj recept so safranom a spenatom urcite vyskusam:) Skvele!
lusinkab
.... risotto ako ma byt,robim skoro ako ty len ten safran nedavam do vody ale pridam ho rovno do ryze :-) 1*****
marijanna
otazka k šafranu..ma neaku vyrazitu chut alebo davate koli farbe? vdaka.:)
patrick
@marijanna šafrán má zaujímavú chuť aj arómu a samozrejme jedlo má vďaka nemu aj skvelú farbu ak ste ho ešte neskúšali tak by ste mu mali dať šancu :-) len sa používa len vo veľmi malých množstvách
a ďakujem všetkým ostatným za povzbudivé komentáre som veľmi rád že sa páči :-)
tatranka
Si šikovný.Len pokračuj v svojej záľube.Rizoto je presne také,aké má byť.
3sandra3
takéto rizotto vyskúšam aj ja,,, páči sa mi,, šafrán mám , ale sušený, ale to nebude vadiť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia