Rizotto so šampiňónmi, špenátom a šafránom

patrick - fotkapatrick, 2. novembra 2012
Rizotto so šampiňónmi, špenátom a šafránom
Foto: patrick

Keď som tento recept skúšal prvý krát tak som sa trochu obával výsledku no ten bol vážne úžasný. Šafrán dodá tomuto jedlu úžasnú farbu a vôňu. Zatiaľ najlepšie rizotto aké som jedol :-)

1
porcia
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
1
1 strúčik
1/4 šálky
80 g
40 g
15 g iný syr podľa chuti
kúsok

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Malú štipku šafránu (naozaj ho stačí len málo) zalejeme v nejakej malej miske vriacou vodou, zamiešame a na chvíľu odložíme nabok. V malom hrnci si zohrejeme na strednom plameni olivový olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájaný cesnak spolu s bielou časťou jarnej cibuľky. (tú zelenú si odložíme a pridáme nakoniec).

  2. 2

    Keď máme cesnak s cibuľkou opražený, pridáme ryžu na rizotto (napríklad Arborio) a chvíľu ju opražíme aby sa obalila v oleji a nasiakla trochu z cesnaku a cibuľky.

  3. 3

    Potom prilejeme víno a necháme vyvariť alkohol. Keď už necítime z hrnca alkohol tak pridáme šafrán aj s vodou, v ktorej sme ho nechali a po malých častiach prilievame vývar. Teraz rizotto dochutíme soľou a čiernym korením. Je to oveľa jednoduhšie dochutiť ho teraz ako keď je už uvarené.

  4. 4

    Ďalší vývar prilievame až keď nám ryža vsiakne všetok ktorý už máme v hrnci. Rizotto pozvoľna premiešavame každú polminútu - minútu.

  5. 5

    Zhruba po 5 minútach varenia pridáme nakrájané šampiňóny. To koľko sa rizotto bude variť záleží od typu ryže. Väčšinou býva čas prípravy napísaný na krabici, no je to približne tých 15 minút.

  6. 6

    Asi 2 minúty predtým ako budeme chcieť rizotto odstaviť, primiešame do neho syr a maslo. Keď sa nám v ňom roztopia, vypneme plameň a vmiešame baby špenát a zelený vrch jarnej cibuľky.

  7. 7

    Podávať môžeme s natrhanými listami čerstvej bazalky.

Diskusia k receptu

kaia
Krasne spravene rizoto, Patrick! Milujem rizoto a tvoj recept so safranom a spenatom urcite vyskusam:) Skvele!
lusinkab
.... risotto ako ma byt,robim skoro ako ty len ten safran nedavam do vody ale pridam ho rovno do ryze :-) 1*****
marijanna
otazka k šafranu..ma neaku vyrazitu chut alebo davate koli farbe? vdaka.:)
patrick
@marijanna šafrán má zaujímavú chuť aj arómu a samozrejme jedlo má vďaka nemu aj skvelú farbu ak ste ho ešte neskúšali tak by ste mu mali dať šancu :-) len sa používa len vo veľmi malých množstvách
a ďakujem všetkým ostatným za povzbudivé komentáre som veľmi rád že sa páči :-)
tatranka
Si šikovný.Len pokračuj v svojej záľube.Rizoto je presne také,aké má byť.
3sandra3
takéto rizotto vyskúšam aj ja,,, páči sa mi,, šafrán mám , ale sušený, ale to nebude vadiť

Zaujímavé video z archívu TV Varecha