Rizotto so šampiňónmi, špenátom a šafránom

Autor receptu: patrick

Keď som tento recept skúšal prvý krát tak som sa trochu obával výsledku no ten bol vážne úžasný. Šafrán dodá tomuto jedlu úžasnú farbu a vôňu. Zatiaľ najlepšie rizotto aké som jedol :-)

1
porcia
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Malú štipku šafránu (naozaj ho stačí len málo) zalejeme v nejakej malej miske vriacou vodou, zamiešame a na chvíľu odložíme nabok. V malom hrnci si zohrejeme na strednom plameni olivový olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájaný cesnak spolu s bielou časťou jarnej cibuľky. (tú zelenú si odložíme a pridáme nakoniec).
  2. Keď máme cesnak s cibuľkou opražený, pridáme ryžu na rizotto (napríklad Arborio) a chvíľu ju opražíme aby sa obalila v oleji a nasiakla trochu z cesnaku a cibuľky.
  3. Potom prilejeme víno a necháme vyvariť alkohol. Keď už necítime z hrnca alkohol tak pridáme šafrán aj s vodou, v ktorej sme ho nechali a po malých častiach prilievame vývar. Teraz rizotto dochutíme soľou a čiernym korením. Je to oveľa jednoduhšie dochutiť ho teraz ako keď je už uvarené.
  4. Ďalší vývar prilievame až keď nám ryža vsiakne všetok ktorý už máme v hrnci. Rizotto pozvoľna premiešavame každú polminútu - minútu.
  5. Zhruba po 5 minútach varenia pridáme nakrájané šampiňóny. To koľko sa rizotto bude variť záleží od typu ryže. Väčšinou býva čas prípravy napísaný na krabici, no je to približne tých 15 minút.
  6. Asi 2 minúty predtým ako budeme chcieť rizotto odstaviť, primiešame do neho syr a maslo. Keď sa nám v ňom roztopia, vypneme plameň a vmiešame baby špenát a zelený vrch jarnej cibuľky.
  7. Podávať môžeme s natrhanými listami čerstvej bazalky.