Rizotto so šampiňónmi, špenátom a šafránom
Autor receptu: patrick
Keď som tento recept skúšal prvý krát tak som sa trochu obával výsledku no ten bol vážne úžasný. Šafrán dodá tomuto jedlu úžasnú farbu a vôňu. Zatiaľ najlepšie rizotto aké som jedol :-)
1 porcia |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Malú štipku šafránu (naozaj ho stačí len málo) zalejeme v nejakej malej miske vriacou vodou, zamiešame a na chvíľu odložíme nabok. V malom hrnci si zohrejeme na strednom plameni olivový olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájaný cesnak spolu s bielou časťou jarnej cibuľky. (tú zelenú si odložíme a pridáme nakoniec).
- Keď máme cesnak s cibuľkou opražený, pridáme ryžu na rizotto (napríklad Arborio) a chvíľu ju opražíme aby sa obalila v oleji a nasiakla trochu z cesnaku a cibuľky.
- Potom prilejeme víno a necháme vyvariť alkohol. Keď už necítime z hrnca alkohol tak pridáme šafrán aj s vodou, v ktorej sme ho nechali a po malých častiach prilievame vývar. Teraz rizotto dochutíme soľou a čiernym korením. Je to oveľa jednoduhšie dochutiť ho teraz ako keď je už uvarené.
- Ďalší vývar prilievame až keď nám ryža vsiakne všetok ktorý už máme v hrnci. Rizotto pozvoľna premiešavame každú polminútu - minútu.
- Zhruba po 5 minútach varenia pridáme nakrájané šampiňóny. To koľko sa rizotto bude variť záleží od typu ryže. Väčšinou býva čas prípravy napísaný na krabici, no je to približne tých 15 minút.
- Asi 2 minúty predtým ako budeme chcieť rizotto odstaviť, primiešame do neho syr a maslo. Keď sa nám v ňom roztopia, vypneme plameň a vmiešame baby špenát a zelený vrch jarnej cibuľky.
- Podávať môžeme s natrhanými listami čerstvej bazalky.