Risotto s pečenými žltými paprikami fotorecept

zuzkabluzka - fotkazuzkabluzka, 2. februára 2014

Podla farby by sa mohlo zdat, ze ide o klasicke milanske safranove rizoto. Zltu farbu vsak dalo ryzi pyre z upecenych paprik, k tomu Zobraziť celý popisPodla farby by sa mohlo zdat, ze ide o klasicke milanske safranove rizoto. Zltu farbu vsak dalo ryzi pyre z upecenych paprik, k tomu trocha rozmarinu a vysledok naozaj stoji za to. Teda, ak mate radi papriku. :)

Suroviny

300 g
2-3 ks
1 ks
 alebo sušený
1/3 pohára
 (pecorino)




Postup

  1. 1

    Papriku dame piect na 180° asi na 40 minut, kym nezmakne, mozno aj miestami zhnedne. Vyberieme, este teplu osupime, zbavime jadrovnika so zrnkami.

    Risotto s pečenými žltými paprikami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi jednu tretinu upecenej papriky nakrajame na kocky, ostatnu rozmixujeme ponornym mixerom na jemne pyre, zjemnenime kvapkou olivoveho oleja a pridame stipku soli.

    Risotto s pečenými žltými paprikami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V tomto bode zacneme s pripravou samotneho risotta. Na hrudke masla a troche olivoveho oleja orestujeme nakrajanu cibulu a rozmarin, najlepsie cerstvy, ale moze byt aj suseny. Pridame ryzu, chvilu opekame a podlejeme bielym vinom. Ked sa vino odpari, ryzu uvarime za staleho miesania pomalym dolievanim (zeleninoveho) vyvaru.

    Risotto s pečenými žltými paprikami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked je ryza napoly uvarena, co je asi po 7-8 minutach, pridame pripravene paprikove pyre. Miesame, podla potreby este dolievame vyvar. Ak treba pridame stipku soli.

    Risotto s pečenými žltými paprikami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do uvarenej ryze pridame papriky nakrajane na kocky, na zjemnenie hrudku masla, odstavime a nechame chvilku postat.

    Risotto s pečenými žltými paprikami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tanieri si mozme podla chuti rizoto posypat struhanym syrom a dochutit ciernym korenim. Dobru chut !

    Risotto s pečenými žltými paprikami (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

kredenc
Dcéra varí temer také isté. Ale musím sa jej spýtať, prečo to volá tak primitívne - že vraj rizoto.
radox1
5*-super.ja trosku tekutejsie-take lávové.
janealli
Rizoto mám rada s čímkoľvek a na akýkoľvek spôsob, určite vyskúšam.
kimlo
@fanusikzuzkybluzky máš pravdu. Kredencova dcéra robí rizoto, to je keď pomiešaš pokrájané zvyšky z nedeľného obeda so zvyškami ryže zo soboty. To je rizoto... :-)
kimlo
Ale môže to byť aj opačne, zvyšky zo soboty s nedeľnou ryžou...
lubkam
Tak toto vyskúšam lebo tie vaše risottá mi chutia aj to tvoje hruškové bolo výborné.
zuzkabluzka
@lubkam vyskusaj, toto je lepsie ako to hruskove :)
@kimlo :))) a @fando presne, pamatas si na rizota starej mamy? kuracina z polievky, hrach, mrkva, mlazgave to bolo, vies, ze by som si dala? :))) s ceresnovym kompotom ;)
mariamka
pridavam sa ku chvalam, krasne sa vydarilo, aj tak ja na mamkine miesane rizoto nedam dopustit, z vareneho masa, husacich drobov, zelenina... mozno sme to len mali inak volat, dnes su vsetci hrdinovia, scestovani, skuseni, tusim uz ako batolata bumbali prave risotto :))
eviana
@zuzkabluzka , pozerám, že ako je možné, že som Ti toto famózne jedlo ešte nepochválila? Som asi bola zaujatá utieraním brzglín z klávesnice :) Parádne risotto si spravila, už na pohľad chutné a voňavé :) *****
@mariamka , teraz si pobavila Ty mňa... batoľatá bumbali risotto :)
Tiež na maminkine rizotko nedám dopustiť ešte od čias, čo sme o talianskej kuchyni ani netušili :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia