Risotto s pečenými žltými paprikami (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Podla farby by sa mohlo zdat, ze ide o klasicke milanske safranove rizoto. Zltu farbu vsak dalo ryzi pyre z upecenych paprik, k tomu trocha rozmarinu a vysledok naozaj stoji za to. Teda, ak mate radi papriku. :)

Postup

  1. Papriku dame piect na 180° asi na 40 minut, kym nezmakne, mozno aj miestami zhnedne. Vyberieme, este teplu osupime, zbavime jadrovnika so zrnkami.
  2. Asi jednu tretinu upecenej papriky nakrajame na kocky, ostatnu rozmixujeme ponornym mixerom na jemne pyre, zjemnenime kvapkou olivoveho oleja a pridame stipku soli.
  3. V tomto bode zacneme s pripravou samotneho risotta. Na hrudke masla a troche olivoveho oleja orestujeme nakrajanu cibulu a rozmarin, najlepsie cerstvy, ale moze byt aj suseny. Pridame ryzu, chvilu opekame a podlejeme bielym vinom. Ked sa vino odpari, ryzu uvarime za staleho miesania pomalym dolievanim (zeleninoveho) vyvaru.
  4. Ked je ryza napoly uvarena, co je asi po 7-8 minutach, pridame pripravene paprikove pyre. Miesame, podla potreby este dolievame vyvar. Ak treba pridame stipku soli.
  5. Do uvarenej ryze pridame papriky nakrajane na kocky, na zjemnenie hrudku masla, odstavime a nechame chvilku postat.
  6. Na tanieri si mozme podla chuti rizoto posypat struhanym syrom a dochutit ciernym korenim. Dobru chut !