Ríbezľový koláč pod bielkovou perinou
Foto: kucharocka123
Koláč z orechovo-kávového cesta s čerstvými ríbezľami pod bielkovou penou. Môžeme ho upiecť v tortovej forme alebo aj na plechu. Množstvo surovín v Zobraziť celý popisKoláč z orechovo-kávového cesta s čerstvými ríbezľami pod bielkovou penou. Môžeme ho upiecť v tortovej forme alebo aj na plechu. Množstvo surovín v tomto recepte je pre pečenie v tortovej forme. Ak sa rozhodnete pre klasický obdĺžnikový plech, dávkovanie všetkých surovín je potrebné navýšiť o 1/3 (t.j. 4 vajcia, 300 g práškového cukru (rovnako do cesta, ako aj do bielkovej peny), 7 PL kávy, 200 g múky, 100 g orechov a 1 kypriaci prášok + ríbezle).
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
3 ks |
|
225 g |
|
75 g |
|
150 g |
|
3/4 bal. |
|
5-6 PL zrnková uvarená (studená) |
|
štipka |
|
Bielková pena: | |
3 ks |
|
štipka |
|
225 g |
|
Ešte potrebujeme: | |
250 g čerstvé |
|
Na vymastenie formy (plechu): | |
trochu |
|
Na vysypanie formy (plechu): | |
trochu |
|
Postup
-
1
Vajcia rozklepneme a rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky odložíme bokom do chladu, neskôr ich vyšľaháme so štipkou soli a použijeme do cesta.
- 2
Uvaríme silnejšiu zrnkovú kávu (cca 1 dl) , ktorú necháme vychladnúť a potom precedíme.
- 3
Múku preosejeme, pridáme kypriaci prášok, zomleté orechy a spolu premiešame.
- 4
Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do spenenia za postupného pridávania studenej kávy po lyžiciach.
- 5
Do žĺtkovej zmesi ručne zamiešame múčnu zmes s orechami a nakoniec bielky vyšľahané so štipkou soli.
- 6
Cesto vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priemer 28 cm).
- 7
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 40 minút alebo podľa svojej rúry. Kontrolujeme špajdľou.
- 8
Kým sa pečie cesto, vyšľaháme bielky s cukrom a štipkou soli na hustú penu na pokrytie koláča. Najprv predšľaháme bielky, potom po dávkach prišľaháme cukor.
- 9
Asi 10 minút pred dopečením cesta formu z rúry vyberieme, navrstvíme odstopkované umyté a osušené ríbezle, zakryjeme bielkovou penou, ktorú upravíme pomocou zúbkovanej cukrárskej karty (stierky), vrátime do rúry, necháme piecť ešte ďalších cca 10 minút a dopečieme do zlatohneda.
- 10
Upečený koláč vo forme preložíme na mriežku. Potom rám uvoľníme a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!
Tiež ríbezľový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za pochvalu.