Retro mäso v skle fotorecept
Foto: kvakac
Je to mäso robené v pomalom hrnci a dá sa jesť na studeno, alebo použiť na rýchly obed či večeru. K tomuto receptu Zobraziť celý popisJe to mäso robené v pomalom hrnci a dá sa jesť na studeno, alebo použiť na rýchly obed či večeru. K tomuto receptu ma dokopala pandémia a dedo. Skôr narodení keď ochutnali, tak priznali, že je to mäso, ktoré sa kedysi robilo v pol kilových konzervách.
porcií
príprava
na 95 °C
Suroviny
1000 g (alebo bravčový bok) |
|
1000 g (alebo bravčové plece, bravčové stehno) |
|
500 g surová |
|
30 g |
|
28 g (1 bal.) |
|
1 KL |
|
40 g |
|
100 ml |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Tú sú pripravené suroviny na raport. Túto sušenú cibuľu som objednal na koreniny.sk, lebo nie vždy sa dá kúpiť. Ona ohromne ochutí to mäso a hlavne nekvasí. Surová cibuľa, aj keď sa dusí vopred, to zvykne po čase spraviť.
-
2
Slaninu pokrájame na malé kúsky - menšie ako 1 cm, alebo ju môžete zomlieť. No potom zase musíte umyť mlynček, takže je to ako hoď alebo treskni.
-
3
Do pomalého hrnca dáme vodu a pripravenú slaninu. Nasypeme všetky napísane koreniny so soľou a premiešame. Hrniec zapneme na HIGH a dve hodiny to robíme. Tej vody nedávajte viac, lebo na záver sa musí aj tak odpariť. Slanina sa robí najdlhšie, preto ju dáme prvú robiť.
-
4
Zatiaľ si mäso pokrájame na 3 - 4 cm kusy. Podľa toho na čo to použijete, môžete krájať na väčšie alebo menšie. Počítajme, že sa mäso robením zbehne a trochu rozpadne.
-
5
Po dvoch hodinách slanina začne takto pekne hnednúť ako na oškvarky. No to je dobré, ale nechceme oškvarky. Teraz je v hrnci aj dostatočné množstvo masti.
-
6
Tak do hrnca pridáme pripravené mäso. Zamiešame a pomalý hrniec prepneme na LOW, tak na 4 až 5 hodín. To zaleží od mäsa.
-
7
Po štyroch hodinách to vyzerá asi takto. Mäso je mäkké, ale máme ešte dosť šťavy. Tak hrniec prepneme na rúru 120 °C a takto necháme robiť 15 minút. Šťava sa zredukuje na masť. Pokiaľ máme len pomalý hrniec, tak nádobu preložíme (pokiaľ je keramická) do rúry vyhriatej na 180 °C a robíme asi 20 minút. Týmto odstránime všetku vodu a ostane len masť. Zároveň potom mäso v konzerve (pohári) vydrží dlhšie.
-
8
Dáme to do pohárov, ktoré plníme tak 1,5 cm od vrchu. Vrch pohára musíme mať stále suchý. Ak vrch pohára alebo závit oblejeme, tak ho pekne utrieme do sucha. Zavrieme a dáme do chladnejšej miestnosti ochladiť. Napokon to už môžeme dať do chladničky. Ja to tam mám aj mesiac. Dlhšie neviem, lebo sme to do mesiaca vždy spotrebovali. Ak by to malo byť na dlhšie, tak by som to dal do pary na hodinu. Potom na druhy deň znovu na hodinu. Dobré je použiť poháre so širokým hrdlom a rovné steny pohára, aby sa to dalo pekne vyklopiť, keď pôjdeme jesť na studeno. Tieto poháre sú 350 ml a vyšlo mi ich sedem.
-
9
Tu je to vyklopené a pokrájané na raňajky. To tmavšie mäso je hovädzie, ktoré je robené tak isto. Hovädzia nožina (alebo krk) 2 kg a pol kila surovej slaniny. Ak vyskúšate, tak vám už kupované konzervy z veľkovýrobní nebudú chutiť. Tieto mäsá používam na segedínsky aj na klasický guláš, paprikáš, do kapustnice a ďalšie iné, ktoré sú potom rýchlo uvarené, lebo mäso je už hotové.
Myslím, že sa tiež do toho pustím. V období časového deficitu človek len siahne do chladničky a v krátkej dobe môže byť na stole plnohodnotné doma uvarené jedlo.
ty si muž boží
mňa každý tvoj recept do kolien zloží
cítim vôňu..chuť..
pozdravený buď..
tys jedným zmála
pre ktorých aj falošná pandémia prínos mala
:-)
Rodičia vo veľkom gazdovali, dávali do skla, ale aj do plechovíc.
Pri robotách, ktoré boli na gazdovke, sa vždy hodilo.
Veľmi fajnovo si to urobil. Palec hore, šikovník.
Vďaka za koment. Mne sa to veľmi páči dám dusiť na mletú papriku zemiaky a rozmixované lečo zalejem vodou rozvarím a 10 minút pred urobením pridám mäso bravčové aj hovädzie na záver posypem majoránom a guľáš je hotový za pol hodinu.
Vďaka za koment. To je fakt potom rýchlo uvarený obed. Má to svoje výhody a v tom pomalom hrnci s tým moc práce nie je.
Vďaka za koment deva spanilá
potešili ma tvoje slova ,
preto nech aj naďalej
tvoje pero hreje naše srdcia ďalej - veru hej.
Vďaka za koment. Budem rád ak skúsiš, je to fakt dobre.
Ďakujem za koment. Vedeli už dávno naši dedovia čo je dobré. No akosi sa na to zabúda. Niekedy sme rozmaznaný dobou. Takto to aspoň pripomenulo, že sme zraniteľný.
Vďaka za koment. Nerozumiem- že dáš do formy na šunku. Veď ta nie je uzavretá. Tak to bude mať vzduch. To musí byť viečko, alebo konzerva, aby nebol vzduch. Vo forme sa dá urobiť akurát takéto niečo. To je šunka zo zbytkov čo chladnička dala.
Vďaka za koment. Je to ozaj chutne a budem rád ak skúsiš. Dáš ochutnať aj tým za veľkou mlákou čo sa u nás robí. Pekný víkend želám.
Vďaka za koment. V múdrej knihe k výrobku píšu LOW 90°C - 98°C a HIGH 160°C - 180°C. No ale aj tak na sporáku sa to nikdy tak neurobí ako v tom pomalom hrnci. Mám odskúšané aj neviem aké staré mäso sa urobí na rozpadnutie. Zelenina sa zase urobí pekné, no nerozvarí sa a to sa môže robiť spolu z mäsom.
Asi mi nezostane iné ako zainvestovať od pomalého hrnca. Ďakujem za info, veľa kuchárskych úspechov Ti želám
Vďaka za koment. Vyskúšaj a daj potom vedieť ako dopadla alchýmia - hej. Budem rád potom si to aj ja budem tak sťažene robiť.
Ďakujem za koment. Ono mäso mám rád, tak len podľa mojej chutí to robím a má to baví. Koláče mám tiež rád, ale s cestom sa mi nechce babrať.
Vďaka za koment. Som rád ,že to poznajú aj ostatný a že má dedo do toho naviedol. Ja to mám rád s mladou cibuľou a domácim chlebom.