Dusené bravčové mäso

Retro mäso v skle (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Je to mäso robené v pomalom hrnci a dá sa jesť na studeno, alebo použiť na rýchly obed či večeru.* K tomuto receptu ma dokopala pandémia a dedo. Skôr narodení keď ochutnali, tak priznali, že je to mäso, ktoré sa kedysi robilo v pol kilových konzervách.

15
porcií
15 minút
príprava
380 minút
na 95 °C

Suroviny

Postup

  1. Tú sú pripravené suroviny na raport. Túto sušenú cibuľu som objednal na koreniny.sk, lebo nie vždy sa dá kúpiť. Ona ohromne ochutí to mäso a hlavne nekvasí. Surová cibuľa, aj keď sa dusí vopred, to zvykne po čase spraviť.
  2. Slaninu pokrájame na malé kúsky - menšie ako 1 cm, alebo ju môžete zomlieť. No potom zase musíte umyť mlynček, takže je to ako hoď alebo treskni.
  3. Do pomalého hrnca dáme vodu a pripravenú slaninu. Nasypeme všetky napísane koreniny so soľou a premiešame. Hrniec zapneme na HIGH a dve hodiny to robíme. Tej vody nedávajte viac, lebo na záver sa musí aj tak odpariť. Slanina sa robí najdlhšie, preto ju dáme prvú robiť.
  4. Zatiaľ si mäso pokrájame na 3 - 4 cm kusy. Podľa toho na čo to použijete, môžete krájať na väčšie alebo menšie. Počítajme, že sa mäso robením zbehne a trochu rozpadne.
  5. Po dvoch hodinách slanina začne takto pekne hnednúť ako na oškvarky. No to je dobré, ale nechceme oškvarky. Teraz je v hrnci aj dostatočné množstvo masti.
  6. Tak do hrnca pridáme pripravené mäso. Zamiešame a pomalý hrniec prepneme na LOW, tak na 4 až 5 hodín. To zaleží od mäsa.
  7. Po štyroch hodinách to vyzerá asi takto. Mäso je mäkké, ale máme ešte dosť šťavy. Tak hrniec prepneme na rúru 120 °C a takto necháme robiť 15 minút. Šťava sa zredukuje na masť. Pokiaľ máme len pomalý hrniec, tak nádobu preložíme (pokiaľ je keramická) do rúry vyhriatej na 180 °C a robíme asi 20 minút. Týmto odstránime všetku vodu a ostane len masť. Zároveň potom mäso v konzerve (pohári) vydrží dlhšie.
  8. Dáme to do pohárov, ktoré plníme tak 1,5 cm od vrchu. Vrch pohára musíme mať stále suchý. Ak vrch pohára alebo závit oblejeme, tak ho pekne utrieme do sucha. Zavrieme a dáme do chladnejšej miestnosti ochladiť. Napokon to už môžeme dať do chladničky. Ja to tam mám aj mesiac. Dlhšie neviem, lebo sme to do mesiaca vždy spotrebovali. Ak by to malo byť na dlhšie, tak by som to dal do pary na hodinu. Potom na druhy deň znovu na hodinu. Dobré je použiť poháre so širokým hrdlom a rovné steny pohára, aby sa to dalo pekne vyklopiť, keď pôjdeme jesť na studeno. Tieto poháre sú 350 ml a vyšlo mi ich sedem.
  9. Tu je to vyklopené a pokrájané na raňajky. To tmavšie mäso je hovädzie, ktoré je robené tak isto. Hovädzia nožina (alebo krk) 2 kg a pol kila surovej slaniny. Ak vyskúšate, tak vám už kupované konzervy z veľkovýrobní nebudú chutiť. Tieto mäsá používam na segedínsky aj na klasický guláš, paprikáš, do kapustnice a ďalšie iné, ktoré sú potom rýchlo uvarené, lebo mäso je už hotové.