Rebarborový koláč s karamelom a rumom

pupava - fotkapupava, 19. mája 2013
Rebarborový koláč s karamelom a rumom
Foto: pupava

Výborný kyslo-sladký koláč z rebarbory a netradičného karamelu... :)

20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
70 g
150 g
Náplň:
350 g
100 g
Posyp:
70 g
40 g
40 g
Karamel s rumom:
100 g
1 dl
1 dl




Postup

  1. 1

    Najskôr si urobíme cesto - zmiešaním a vymiesením surovín na cesto. Pripravíme si tortovú formu, dáme do nej papier na pečenie a vymiesená cesto vložíme do formy. Ak sa nám ani po hodnej chvíli nedarí urobiť rovné cesto, ktoré by sa nedrobilo- nezúfame a po troche utlapkávame kúsky cesta do formy. Do cesta urobíme pár vpichov vidličkou. Na 5 minút ho hodíme do vopred rozohriatej rúry na 180°C.

  2. 2

    Rebarboru si očistíme a nakrájame na kocočky - zmiešame ju s cukrom. Vyberieme z trúby cesto a rebarboru naň pohádžeme.

  3. 3

    Urobíme si posyp a trochu posypeme rebarboru. Dáme celý koláč do trúby na 180°C na cca 35 minút (treba priebežne kontrolovať).

  4. 4

    Zatiaľ si v hlbšej panvici pripravíme karamel - na miernom ohni necháme topiť 100 g cukru. Keď sa začne topiť a hnednúť, pridáme doň 1 dl rumu (pozor, začne to poriadne prskať!). Pridáme 1 dl smotany a všetko spolu necháme variť, až kým sa stuhnutý karamel zase nerozpustí.

  5. 5

    Koláč vyberieme z trúby a polejeme rumovým karamelom. Necháme pri izbovej teplote odležať ešte aspoň hodinu. Dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu

evanaaa
Škoda, že ja takéto dobrotky nemôžem, a ešte je to aj bez vajec. Ale po bod 4) by som aj mohla, ale cukor zameniť za sladidlo, bez toho karamelu. Ale asi už by to také nebolo. Ešte nevymysleli diabetický karamel?-DDD
jatea
Vyzerá veľmi lákavo. Rebarbora mi dorástla, rum mám, tak upečiem. Na aký priemer formy je to množstvo?
jatea
Dnes idem piecť už druhý raz. Veľmi nám chutil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia