Rebarborový koláč s karamelom a rumom
Autor receptu: pupava
Výborný kyslo-sladký koláč z rebarbory a netradičného karamelu... :)
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr si urobíme cesto - zmiešaním a vymiesením surovín na cesto. Pripravíme si tortovú formu, dáme do nej papier na pečenie a vymiesená cesto vložíme do formy. Ak sa nám ani po hodnej chvíli nedarí urobiť rovné cesto, ktoré by sa nedrobilo- nezúfame a po troche utlapkávame kúsky cesta do formy. Do cesta urobíme pár vpichov vidličkou. Na 5 minút ho hodíme do vopred rozohriatej rúry na 180°C.
- Rebarboru si očistíme a nakrájame na kocočky - zmiešame ju s cukrom. Vyberieme z trúby cesto a rebarboru naň pohádžeme.
- Urobíme si posyp a trochu posypeme rebarboru. Dáme celý koláč do trúby na 180°C na cca 35 minút (treba priebežne kontrolovať).
- Zatiaľ si v hlbšej panvici pripravíme karamel - na miernom ohni necháme topiť 100 g cukru. Keď sa začne topiť a hnednúť, pridáme doň 1 dl rumu (pozor, začne to poriadne prskať!). Pridáme 1 dl smotany a všetko spolu necháme variť, až kým sa stuhnutý karamel zase nerozpustí.
- Koláč vyberieme z trúby a polejeme rumovým karamelom. Necháme pri izbovej teplote odležať ešte aspoň hodinu.
Dobrú chuť! :)