Rebarborový koláč fotorecept

janger - fotkajanger, 24. mája 2014
Rebarborový koláč (fotorecept)
Foto: janger

Treba vyuzit rebarborovu sezonu. Upecte si chutny kolac...

10
porcií
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Rebarborová naplň:
400 g (očistená)
4 čl
50 g (prípadne cast nahradiť steviou)
Cesto:
6 pl
1 ks
1 ks
1 čl
100 g
100 g
50 g
0,5 čl
0,5 čl
štipka
75 g
Posypka:
75 g
75 g (prípadne casť nahradiť steviou)
30 g
30 g
3 pl
3 pl
1 čl
štipka
Okrem toho:
 28x3cm
 na vytretie formy




Postup

  1. 1

    Spravime posypku. Studene maslo rozmiesame s mukou, cukrom, pridame skoricu, sol, vlocky. Spravime z toho mrvenicku a dame do chladnicky. Cast cukru som nahradila steviou. Treba pouzit steviu vhodnu na tepelnu upravu. Treba si na obale precitat, ze akym mnozstvom stevie sa nahradza cukor. V mojom pripade nahradi jedna cajova lyzicka tohto prasku (0,5g) 1 cajovu lyzicku krystaloveho cukru (5g). Takze ak je v recepte 75g krystaloveho cukru, namiesam to 7 CL stevie (co predstavuje 35g cukru) a ostatne mnozstvo doplnim cukrom, cize ho dam 40g. A tak si to mozete prisposobit podla seba. Ja si to tak vselijako miesavam, ked chcem trosku obmedzit mnozstvo cukru. Vzdy sa to ale pri peceni neda, pretoze cukor nema v cestach iba sladiacu funkciu.

    Rebarborový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rebarboru ocistime, pokrajame asi na centimetrove kusky, posypeme cukrom (pripadne zase nahradime cast steviou), mukou. Dobre premiesame a nechame odstat.

    Rebarborový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske zmiesame jogurt, vajce, zltko, vanilkovy extrakt (pripadne esenciu). V druhej miske zmiesame muku, krystalovy cukor, sol, prasok do peciva, sodu bikarbonu, pomlete mandle (pripadne ine pomlete orechy). Pridame maslo a rozmiesame (vlastne sa spravi taka akoby mrvenicka). Robila som rucnym mixerom. Potom pridame tekutu zlozku, cize jogurt s vajcami. Chvilu to pomixujem, nie dlho. Len aby sa to pekne spojilo.

    Rebarborový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Formu potrieme maslom a vysypeme mukou. Rozotrieme cesto. Dame na to rebarboru.

    Rebarborový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypeme mrvenickou. Ked budem robit znovu, tak si spravim mrvenicky viac, lebo ako vidite na obrazku, to spodne cesto sa mi dost zdvihlo a cast mrvenicky pocas pecenia zalialo. Na chuti to neubralo, ale ta chrumkavost uz bola menej. Dame piect do rury vyhriatej na 180 stupnov (klasicky vyhrev) asi na 40 minut. Piekla som kusok pod stredom rury.

    Rebarborový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pouzila som spaldovu muku. Mozete, samozrejme, pouzit aj muku z normalnej psenice. Ak by ste chceli robit este jednoduchsie, tak da sa napriklad podla tohto mojho receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/rebarbora-s-mrvenickou-fotorecept/28668-recept.html. Aj to je velmi chutny dezert. Nedavno som to znovu robila, ale pre zmenu som dala posypku, ktoru mam v tomto dnesnom recepte. Len som jej spravila raz tolko, ako dnes.

  7. 7

    Ciastocna inspiracia: Delicious.

  8. 8

    Ak vyskusate, prajem dobru chut. A dajte si k tomu kopcek vanilkovej zmrzliny, iste si pochutnate :-).

Diskusia k receptu

denyany
Včera som piekla podobný koláč tiež zo špaldovej múky, bol výborný, nabudúce urobím podľa teba, len ja tej posypke neviem prísť na chuť, tak ju na časť koláča asi nedám.
eviana
@janger , janielka, tak tento už aj ukladám, kolegyni sa toho roku rebarbore veľmi darí, takže pôjdem si "nakosiť" a vyskúšam, dám vedieť dojmy... ale už teraz sa naň veľmi teším, vyzerá krásne a sviežo :)
afataga
rebarboru mam velmi rada, ale som hnila ju lupat :-) ale ponuknut by som sa dala :-)
janger
@denyany , preco nemas rada posypku :-)? Co ti na nej nechuti? Tie omrvinky, chrumkavost, chut? Ja mam mrvenicku velmi rada. Ved skus si niekedy spravit aj takuto, daj do nej kopu vlociek (ovsenych, spaldovych), prichut trosku skoricou...Je fakt chutna. A v tomto kolaci by sa dalo aj bez mrvenicky, lebo to spodne cesto sa ti dost pri peceni zdvihne. Nuz ale to je tak uz s nasimi chutkami, kazdy ma rad nieco ine, no nie? :-)...Dakujem ti za komentik :-). @evianka , u nas hlavne muz rebarboru zboznuje. Pre muza robim casto len tak, ako prilohu, napriklad k jogurtu si ju da. To len chvilku podusim, trosku skorice, cukor, med....a hotovo. Ja som si ju uz tiez oblubila, ale mam radsej napriklad s mrvenickou, alebo v kolaci nejakom...Ak vyskusas, budem rada. My sme prave pred chvilou este po kusku pomaskrtili...Pa-pa. @afataga , tak nebud darebak a pekne osup ;-)))...Ale vazne, ved vela roboty s tym nie je. Ja ju ani nejako nesupem, ved naco... Len tie najvacsie a najsilnejsie fuzy stiahnem. Aspon mas potom viac vlaknin ;-). A niekedy ma tu vnutornu stranu taku hrubsiu, tak to stiahnem naraz, a hotovo. Ale ani to netreba. Jedina robota je potom umyt a pokrajat. A ked je rebarbora pokrajana na mensie kusky, tak tie fuzy sa uplne stratia ;-). Ved aj inu zeleninu musis cistit a krajat. Ci kupujes uz hotovu, pokrajanu :-))) ? Aj tak sa da... @kukulienka , dakujem, no nejaky krasavec- kolac to nie je, ale krasa nie je vsetko ;-)...@janka123321 , aj ten tvoj pridany kolac sa mi paci, s karamelom to musi byt vyborne :-). Len som rozmyslala, ci sa pri peceni ten karamel uplne nerozpusti, lebo rebarbora zvykne pusti dost stavy...Uz si ho robila?
mesiar50
Rebarborovy kolac som uz jedol, no nikdy som ho este nepiekol.Recept si ulozim iste sa mi v buducosti zide.Dakujem ti Janka za skvely recept,tvoj kolac vyzera famozne.
janger
@janka123321 , budem rada, ak sa podelis potom o skusenosti :-). @mesiar , Lacko, dakujem ti za mily komentik. Ved niekedy, ked budes mat chut a cas, mozes vyskusat. Ja som v minulosti vzdy mala nieco proti rebarborovym kolacom, zakuskom...Myslela som si, brrrr, kysle...Az kym som vyskusala a velmi mi to zachutilo. Prijemna kyselkava chut a kolacik stavnaty :-). Pozdravujem :-).
elixir
Fantastický, uložím si veru a vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia