Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Ražný kváskový chlieb

dvorka - fotkadvorka, 31. mája 2020
Ražný kváskový chlieb
Foto: dvorka

Ďalší chlieb pečený podľa receptov z mojej obľúbenej knihy Domáci chlieb. Má 75 % ražnej múky a je veľmi chutný. Piekla som klasický chlieb aj bagetu, ktorej fotku pridávam.

45 minút
na 230/185 °C

Suroviny

1 PL
100 g
100 ml
Cesto:
350 g
150 g (alebo špaldová)
1 - 1,5 KL
1 KL
400 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer som si pripravila rozkvas z ražnej múky, vody a lyžice materského kvásku, ktorý som si ráno dokŕmila a nechala do večera vykysnúť.

  2. 2

    Ráno som pripravila cesto. Najskôr som v mise zmiešala sypké suroviny: preosiate múky, soľ a rascu. Múky sú rôzne. Niekedy sú suché - sypké, inokedy vlhké a hrudkovité. Preto múky stále preosievam.

  3. 3

    Potom som zmiešala mokré suroviny: do rozkvasu som pridala vodu a poriadne premiešala. Tento zriedený rozkvas som vliala k sypkým surovinám a dobre som premiešala. Zakryla som druhou veľkou misou a nechala postáť 10 minút.

  4. 4

    Tento bod opakujem 3 x. Po 10-tich minútach cesto rukou podoberiem, natiahnem a preložím. Misu otočím o 90° a znova vezmem cesto, natiahnem a preložím. Ešte 3 - 4 x cesto preložím, zakryjem misou a nechám postáť. Po každom preložení cesto rukou poztláčam, aby som vytlačila prípadný vzduch. Dobré je tento úkon robiť naolejovanou rukou. Do cesta dostanem tuk a dobre sa s cestom pracuje. Nechám 10 minút kysnúť.

  5. 5

    Ako som uviedla vyššie, bod číslo 4 opakujem 3x. Po každom poprekladaní cesta urobím do cesta prstom toľko jamiek, koľkýkrát som cesto prekladala. Už počas tohto prekladania vidno, ako cesto začína naberať na objeme. Po poslednom prekladaní cesto zakryjem druhou misou a nechám 1 hodinu kysnúť.

  6. 6

    Po hodine cesto znova naolejovanou rukou poprekladám, pripravím si ho na bochník a posypem zemiakovým škrobom. Ja som robila 2 bagety, preto som cesto rozdelila na 2 kusy a spracovala bochníky. Posypala som ich škrobom, vyvaľkala na požadovanú dĺžku a vložila som do ošatky spojom nahor. Ošatky som položila na tácku, zakryla utierkou a vložila do igelitovej tašky a tak do chladničky. Bochníky som nechala kysnúť necelé 2 hodiny.

  7. 7

    Po hodine kysnutia bochníkov v chladničke som si dala rozohriať rúru na 230 °C , moja sa vyhrieva 45 minút. Ďalších 5 minút som dala rúru na maximálne vyhriatie. V rúre som mala plech, ktorý sa tiež rozohrieval.

  8. 8

    Po 110-tich minútach kysnutia som ošatky s bochníkmi vybrala z chladničky. Svoj objem zväčšili na dvojnásobok. Preklopila som bochníky na rozohriaty plech s papierom na pečenie, nakrojila som zvrchu, aby chleby nepopraskali a rýchlo vložila plech do rúry. Ja nedávam nádobu s vodou, len rozprašovačom vystriekam rúru a rýchlo ju zavriem. Pri 230 °C som piekla 5 minút, potom som teplotu znížila na 185 °C a dopekala 40 minút. Tento čas je orientačný. Rúru zbytočne neotváram, aby cesto nekleslo.

  9. 9

    Toto je jediná fotka mojej bagety z ražnej múky. Chlieb je veľmi chutný a vláčny. Čakala som hutnejší, preto som ani nefotila postup. Piekla som aj chlieb v ošatke na 900 g a bol tak isto chutný a okatý.

    Ražný kváskový chlieb - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
Zdá sa mi to zložité a zdĺhavé a bolo by mi ľúto surovín keby sa mi niekoľko mesiacov či rokov, ako píšeš nedarilo. Ja pečiem takýto obyčajný chlieb, nie je taký zdravý ako ten kváskový, ale je dobrý a domáci.


@frezia68 (31.5.2020 13:07)

Ďakujem, takáto pochvala veľmi poteší. Pečiem už kváskové cestá niekoľko rokov, no až v poslednom čase je pečivo také, aké si predstavujem :)