Ražný chlieb fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 6. februára 2012
Ražný chlieb (fotorecept)
Foto: babkamt

Dnes som upiekla tento ražný chlieb.

15,45 minút
na 210-180 °C

Suroviny

700 g
200 g
550 ml vlažná
1 PL
2 čl
1 PL
3 ks varené (v šupke)
2 čl
42 g ( 1 kocka )
1 PL
na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pripravila som si pšenično ražnú múku a hladkú múku T650. 3 kusy varených zemiakov v šupke.,kocku droždia a vlažnú vodu.

    Ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odvážené múky som preosiala spolu so soľou a kmínom.Urobila som kvások z kocky droždia , 1 pl medu a 1 pl múky. Vykysnutý kvások som pridala k múke.Vo vlažnej vode som zmiešala olej a ocot. Zemiaky som nastrúhala a pridala k múke.

    Ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zamiesila som cesto. Dala som ho na hodinu kysnúť.Potom som ho znovu trochu prepracovala.

    Ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti.

    Ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Spravila som dva bochníky. Nechala som ich asi 20 minút kysnúť.Medzitým som zapla rúru na 210 ° C. Do rúry som vložila misku s vriacou vodou.Chlieb pred vložením do rúry som natrela slanou studenou vodou. Ostrým nožíkom som ho šikmo narezala a posypala slnečnicovými semiačkami.

    Ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu je už upečený. Takto vyzerá v reze.

    Ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

danielas
chlebík je suprový! Rada ho aj ja skúsim,len otázočka-kde si kúpila múku pšenično ražnú. Ja som takú nikde nevidela.
zdenka1009
Rada sa pozerám na tvoje chlebíky, vždy sa ti podaria tak krásne upiecť..)
marcy
sú lákavé,v Kauflande je dosť veľký výber ,mám taký zlepšovák ....na zrýchlenie kysnutia podložím pod misku s cestom teplú vodu,z ktorej para pomôže kysnutiu......svetlejšia kôrka je zdravšia,povedali vedci...TV Markíza....
izabella929
krásny chlebík...)) a po tom, čo dnes o chlebíku hovorili na Markíze v Tv novinách, sa veru oplatí doma upeicť chlebík...aspon vieme, čo jeme.-)))
elekra
Krásny a verím, že aj chutný chlebík!
joel
nádherný, len tu muku ja som ešte nenašiel takúto, ja pečiem zo 650 a troška pridam ražnej
babkamt
@danielas , múku som kúpila v Kauflande.Nedávno bola v akcii.@marcy , ja som dala misku s cestom kysnúť do postele. Ale robievam aj tak ako ty , že ju dám nad teplú vodu.@izabella929 , pozerala som správy. Mám dojem , že po tejto správe sa viac žien rozhodne piecť si chlieb doma.@joel ,kúpila som si pšenično ražnú a ražno pšeničnú. Dievčence , ďakujem za milé komentáre.
cistinka
Vyskúšaný - už chladne a krásne voní...robila som z polovičnej dávky :-)
evas13
Vyskúšam. Tvoje chlebíky sú vždy tak krásne.
mataliptak
krásne chlebíky ... zase další dovod na vyskúšanie ... vyzerajú velmi lákavo a chutne ukladám a skúšam :-)
sjuz
naozaj krásny, ukladám do svojej zbierky receptíkov na chlebíky!
jazavka
nádherný chlebík, určite aj veľmi chutný...ukladám do KK, vyskúšam...
merylas
Povedený chlebík! Taky dost peču běžné pečivo doma, teď většinou s přídáním celozrnné mouky. Jak žitné, tak pšeničné.
julica
nádherné kúsky, pekná kôrka aj striedka. chcela som sa len opýtať, aký je pomer ražnej a pšeničnej v tej zmesi? ďakujem
babkamt
@julica , ja som použila mlynskú múčnu zmes pšenično ražnú pre domáce pekárne.Pšeničnej múky je 50 percent a ražnej 10 percent.Mám radosť , že sa vám chlieb páči a máte novú inšpiráciu. Prajem veľa zdaru pri jeho pečení.Ja sa tiež rada nechávam uniesť receptami z Varechy. Sú aj také , že vypnem počítač a idem skúšať nový recept.Všimli ste si môj pokus pridať k fotke aj moju prezývku? Je to také kostrbaté. Vie niekto poradiť , ako to spravím lepšie?
tatranka
Ten tvoj chlebík je ako maľovaný.Voňavý,krásny.Myslím si,podľa mňa,že to je už príma gazdiňka,ktorá upečie takýto krásny chlebíček.
A ten tvoj je naozaj perfektný aj po prerezaní.
babkamt
@tatranka , chýba mi prax vo fotení, Moje fotky nie sú také pekné ako tvoje. A to robí veľa v konečnom vzhľade chleba , alebo iného jedla.@ancicka , ďakujem. No neviem či sa vám vyrovnám. Vážim si vašu pochvalu.
cistinka
@babkamt nezáleží na dokonalých fotkách, na internete je strašne veľa krásne nafotených, priam umeleckých fotiek jedál, ale nie všetky tie jedlá sú chutné tak, ako tento tvoj chlebík. Ja som vyskúšala aj jedlá, ktoré sú tu na vareche bez fotky a boli super! Hlavu hore, varíš z lásky a nie do gastrokalendára :-)
irenaw
chlieb vyzerá úžasne, uložila som si, pečenie chleba ma veľmi baví a hlavne experimenty s ražným, spravím aj tento. prosím ťa @babkamt nie je na tej múke pomer pšeničnej a ražnej múky? lebo neviem, či takúto kúpim. ďakujem
evusik
@babkamt chlebík sa ti krásne vydaril a aj fotky...
píšeš, že potrebuješ poradiť, jediné, čo by ti mohlo vadiť je logo ktoré má biele pozadie. Bolo by dobré vedieť v akom programe si fotky upravovala. Ale väčšinou sa to robí cez funkciu Vloženie textu. Tam by mali byť aj také funkcie ako Pozadie textu kde sa dá nastaviť farba pozadia (prednastavená je biela) alebo je táto funkcia len zafajknutá, ak ju odfajkneš budeš mať priehľadné pozadie. Takto sa dá nastaviť aj farba písma, dá sa zosvetliť. Neviem či som ti trochu pomohla, ale ja sa tiež učím často krát formou pokusu a omylu :-) keby čosi, napíš....
janger
Ukazkovy chlebik! Veru by som si dala, hned teraz!!! :-)
babkamt
@evu šik syn mi to ukazoval cez skicár. No , kým sa to naučím , musím skúšať.
@janger ešte kúsok ostal , ak by si mal chuť.
ola111
@babkamt ,prvý som robila z polovičnej dávky cez týždeň,dnes už z
celej dávky,je veľmi dobrý a chutný,ďakujem za dobrý receptík:-)
babkamt
ola111, skúšam rôzne recepty. Nie každý je podľa mojej chuti. No tento sa naozaj vydaril.Nemáš za čo ďakovať. Rado sa stalo.
lucylee
@babkamt rozumiem spravne, ze 15 minut ho pecies na 210 a potom 45 minut na 180? Ako dlho asi miesis cesto, aby sa ti chlebik tak krasne vydaril? Tak 20-30 minut? Prajem tvojmu starkemu, aby rychlo vyzdravel.
babkamt
@lucylee Najprv ho pečiem 15 min na 210 a potom znížim teplotu na 180 a dopekám 45 minút. Do rúry vložím do malej misky vriacu vodu. Pečiem ho na spodnej priečke. Miesim ho asi 10 minút. Po hodine miesenia ho ešte prepracujem a dám ho znovu nakysnúť. Po druhom nakysnutí , vyformujem chlieb .Prajem veľa zdaru a radosti z pečenia chleba.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@babkamt ,zase kraaaaaasny chlebik!!!chcela som sa spytat preco sa davaju aj zemiaky do chlebika?????(vlastne mne ten zemiakovy chlebik chuti a tu v Chorvatsku taky nemaju a moj muž sa ma stale vypytuje prečo tie zemiaky a ja mu to neviem vysvetlit kvoli čomu,len mu poviem,že mne taky chuti.aj ked ideme k mojej mame on sa tam naje aj sucheho chleba,pretože tu su take ako sendviče,tak ja robievam tiež doma,ale zemiaky som ešte nedavala) :)
jerica
@babkamt je rok, čo si pridala tento tvoj výborný recept na chlebík , od toho času si určite vyskúšala veľa receptov na chlebíky , prajem ti nech sa ti darí aj ďalej sa zvŕtať pri hrncoh aj pri pečení:-)
turistka
@Babkamt , pred rokom som tu ešte nebola, tak dodatočne gratulujem ku chlebíku, je pekný a vydarený.
babkamt
@jerica Dˇakujem za tvoje povzbudivé slová. Tento chlieb som už piekla viac krát. Začalo ma to baviť. Zvyknem piecť aj pečivo. Domáce je stokrát lepšie ako kúpené. @turistka som rada , že si si všimla môj recept na chlieb.
babkamt
@marianna76 som rada, že si si pozrela moje recepty. V obchode sú dostať múky pšenično-ražnú a ražno-pšeničnú. Obidva druhy múky doma používam.
zolik
@Babkamt
robila som Tvoju knedlu a zostali mi este kvasnice. Kedze knedla nesklamala ( opät raz ), tak som skusila aj chlieb dla Tvojho receptu z 1/2 davky. A pekne, krasne som dodrzala aj cely postup. Mne sa velmi paci. Este musim pockat kym vychladne :-(
Uz som zvedava na rez, ale voni uzasne. Dakujem


zolik
v reze, bolo treba cakat, ale myslim, ze sa oplatilo . vdaka






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia